מה מצב העובר?
ציפורניו הקטנות של העובר כבר תפסו להן מקום על אצבעותיו, שריריו התחזקו, והוא בועט במלוא המרץ. ההתפתחות המשמעותית ביותר בשבוע זה מתרחשת בריאותיו, שעדיין לא סיימו את התפתחותן המלאה. בשלב זה הוא עדיין מקבל את החמצן שלו מהשלייה. במהלך הבשלת ריאותיו, יפתח העובר הסתעפויות רבות בריאות. בסופו של התהליך הבשלת הריאות, יוכלו נאדיות הריאה להתנפח בעצמן, כדי שהתינוק לנשום באופן עצמאי מחוץ לרחם. העובר כבר שוקל כ- 600 גרם ואורכו כ–30 ס"מ.
מה קורה אצל האמא?
הבטן מגרדת לך? מדובר בתופעה שכיחה למדי. הרחם הגדל שלך מותח את עור הבטן ומשנה את מרקמו. תוכלי להשתמש בקרם לחות על מנת להקל את התופעה.
בדיקות והנחיות מומלצות
- סקירת מערכות מאוחרת: הסקירה מבוצעת בין שבוע 19 לשבוע 25. מטרת בדיקה זו המבוצעת באמצעות מכשיר האולטרסאונד, היא לבחון את שלמותם של איברי העובר ומערכות גופו. הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים ואינה מגלה את כל המומים הניתנים לאיתור בבדיקות פולשניות יותר.
- העמסת סוכר GCT (כמות של 50 גרם): בדיקת סקר לסוכרת הריון, המתבצעת בין שבוע 24 לשבוע 28. בבדיקה תידרשי לבלוע 50 גרם סוכר מומס במים. מומלץ להביא לימון לבדיקה כדי להוסיף קצת טעם לתמיסה. לאחר שעה, תבצעי בדיקת דם פשוטה למדידת הסוכר. תוצאה של מעל 140, תחייב בדיקת העמסת סוכר גבוהה יותר (100 גרם), אשר מטרתה לאבחן סוכרת הריון. נשים המאובחנות בסוכרת הריון, יופנו לדיאטנית המומחית לנושא שתתאים להן תפריט בהתאם למצבן.
- אם עדיין לא נרשמת לקורס הכנה ללידה, זה בדיוק הזמן לעשות זאת.
כדאי לדעת: מהשבוע העובר הוא כבר בר חיים. נכון, זה עדיין מוקדם מאוד ואם יוולד בשלב זה הוא עלול להיות פג ולסבול מהשלכות רפואיות – אבל ישנו סיכוי טוב שישרוד מחוץ לרחם.