מה מצב העובר?
עצמותיו של העובר מתקשות ומתחזקות. ידיו ורגליו מתארכות (בשלב זה רגליו ארוכות מידיו). משקל גופו כעת הוא כ–100 גרם, ואורכו כ-11 ס"מ. העובר שלך נע בחופשיות בחלל הבטן.
מה קורה אצל האמא?
עושה כושר רק מלרוץ לשירותים? זה בסדר, דעי שמדובר בתופעה שכיחה ביותר בתקופת ההריון, הנובעת מלחץ שמפעיל הרחם הגדל על שלפוחית השתן. גם זרימת הדם המוגברת לכיוון הכליות תורמת לכך. אפילו אם נמאס לך לרוץ לשירותים – אל תפסיקי לשתות. שתייה מרובה חשובה מאוד בתקופת ההריון.
בדיקות והנחיות מומלצות
- סקירת מערכות מוקדמת: בדיקה זו ניתנת לביצוע בין שבוע 13 לשבוע 17, והיא אחת מתוך שתי בדיקות הנועדות לבדוק את תקינותם של איברי העובר שנוצרו (הבדיקה השנייה מתקיימת בין שבוע 19 לשבוע 25). מומלץ להגיע לבדיקה עם בן הזוג.
- חלבון עוברי (סקר ביוכימי): מטרת הבדיקה היא איתור מומים בעמוד השדרה והערכת הסיכון של העובר לחלות בתסמונת דאון. בדיקה זו אינה מומלצת במקרה של הריון מרובה עוברים מכיוון שלא מתקבלת תשובה לגבי כל עובר, אלא תוצאה כללית.
- מי שפיר: הבדיקה, אשר מטרתה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות אצל העובר, מבוצעת בין שבוע 16 לשבוע 20 בדרך כלל. במהלך הבדיקה מוחדרת מחט אל תוך שק מי השפיר, ושואבת כמות זעירה של מי שפיר. בתוך מי השפיר נמצאים תאים עובריים, הנבחנים לאחר שאיבתם. הבדיקה נחשבת למהימנה מאוד באיתור מחלות הקשורות למבנה כרומוזומלי. תוצאות הבדיקה מתקבלות כשבועיים לאחר ביצועה.