לילך חייבי מנחם, בת 31, מתגוררת באלעד, אמא לשניים, ליאה ויהוד, מנהלת שירות לקוחות בחברת נכסים ואחזקות, מאפרת כלות ונשים לאירועים, פעילה חברתית, חברת מועצה באגודת הסטודנטים של האו"פ, ובזמנה הפנוי, גם סטודנטית לתואר ראשון.
הקושי הגדול בלהיות אימא ולרכוש השכלה, הוא השילוב והמינון. "בתחילת לימודיי האקדמיים" מספרת לילך, "בתי הגדולה הייתה בת 3 וחשבתי לעצמי שהנה, הגיע הזמן הנכון ביותר להתחיל ללמוד, אחרי שכבר חוויתי, ניסיתי והתנסיתי בשלל דברים בחיי, גיליתי שצריך להתמזג ולהעשיר את עצמי בתואר ראשון. בתחילת הסמסטר הראשון ללימודי, הבנתי כמה זמן עליי להשקיע בהכנת המטלות ובהשתתפות השיעורים והבנתי שהעסק לא יהיה פשוט. החלטתי לרקום תכנית לימודים שעיקרה שילוב מנצח בין התפקוד שלי כאמא, העובדת במשרה מלאה לבין התפקוד שלי כסטודנטית".
עוד היא מוסיפה כי בהתחלה, מצאה את עצמה רודפת אחרי הזמן ומנסה להספיק, אך ככל שחלף הזמן, היא למדה להתאזן וגם לבקש עזרה כשצריך. "השילוב הזה אכן מרתיע ובהחלט מדובר על תחומי חיים הדורשים שעות רבות של הקדשה, וקשה מאוד עד בלתי אפשרי להקדיש זמן באותה מידה ולהגיע להצלחה מלאה. כן הפנמתי שהדבר הזה תלוי לרב ביכולת שלי ושל בן זוגי לתכנן את החיים בצורה נכונה ולהתנהל באופן מבוקר".
תעדוף משימות
"הגדרתי מראש את ימי הלימודים וקיבלתי החלטה שאני לא מתכוונת וותר על זמן איכות עם ילדתי ורוצה לחוות את ההורות וגם להספיק ליהנות ממנה. בחרתי יום בשבוע בו אני מבלה בנעימים עם בתי כך שביום הזה אנו עושות משהו מיוחד: הליכה יחד לחוג, קניות ועבודות יצירה. כך יצא שהצלחתי להשקיע גם בהורות וגם בלימודים בצורה כזו שהעבודה לא נפגעת. למזלי , אנו חיים בעידן טכנולוגי, בו ניתן לעבוד מהבית ולבצע הכול בשלט רחוק. אחד הדברים החכמים שעשיתי זה שיתוף של האנשים והסביבה הקרובה, כך שזכיתי לקבל עזרה לגילויי התחשבות ולאוזן קשבת לרוב".
כמה נשים חוות את אותם הקשיים?
לילך מספרת מנקודת מבטה, כי דווקא באוניברסיטה הפתוחה נראה שיותר ויותר נשים חוות את אותם הקשיים, בפרט שלא לכולן יש גב או מעגל תמיכה/סביבה מפרגנת. "אט אט השכילו המכללות והאוניברסיטאות להבין כי לסטודנטים הורים יש זכויות מסוימות וחשוב מאוד להכיר אותם על מנת להתמודד בצורה הטובה ביותר עם הלימודים ועם תפקודם כהורים". כיום, ישנן אוניברסיטאות בארץ שמתחשבות בכך שיש סטודנטים שהם הורים והן מאפשרות שהות של התינוק בתינוקייה, חדרים בהם הסטודנטית יכולה להניק את התינוק, משטחי החתלה ועוד. בנוסף, מוסיפה לילך כי ישנן התאמות וזכויות בכל הקשור אל דחיית לימודים, היעדרות מלימודים, הגשת מיני מטלות, דחיית השתתפות במעבדות משום הסיכון, הטבות לגבי כל הקשור אל בחינות, הארכת לימודים, הטבות לבני הזוג והרשימה עוד ארוכה. סטודנטים הורים זכאים להטבות וזכויות שונות שמקלות עליהם ומאפשרות להם לשלב בין ההורות ללימודיהם.
תהליך הנעה
"מה שמניע אותנו הוא הצורך בעצמאות כלכלית וההבנה שבכדי להתקדם, אנו חייבות להשקיע בעצמנו. השינויים שהחברה עוברת מדגישים זאת וגם הצורך בשיווין. להיות אימא וסטודנטית בישראל, בשבילי זה אתגר עצום שכן אנו חיות את ההורות בעידן של קריירה, ונמדדות על פי הצלחות והישגים".
"אי אפשר להתעלם מהעובדה שצריך לפרנס את המשפחה ולחסוך באותה עת גם למשכנתא. לכן, ברירת המחדל שלי היא ללמוד במסגרת לימודים במתכונת ערב. אני מקדישה 2 ערבים בשבוע ללימודים או לומדת מהבית".
כראיה לנכונות דבריה. לילך הקימה בשנה האחרונה את ארגון "עזר כנגדה" גוף חברתי שהוקם לסייע, להכווין ולהעצים נשים בכל גיל בתחילת או באמצע מסגרת לימודיהן האקדמיים והמקצועיים, נכון לעכשיו, הארגון נמצא בחיתוליו אבל אין ספק כי זוהי העצמה נשית סטודנטיאלית במיטבה .
מה תמליצי לנשים שמהססות ללמוד בגלל הקשיים האלו?
"כדאי תמיד לעשות חשיבה משותפת עם הקרובים לך ולהתייעץ. הרצון להצלחה טמון באישיות ולרוב, נשים נוטות להתלבט וחוששות להיכנס למקומות שהן לא מכירות, אבל מצד שני, הן יותר שקולות ואחראיות בקבלת החלטות, ואם הן, מתחייבות לתהליך, הן בדרך כלל שורדות אותו מא' ועד ת', כך שככל שיהיו יותר נשים, יהיה יותר טוב".