אם גם את מתקרבת ליום האחרון של חופשת הלידה שלך ומתמלאת ברגשות אשם לגבי הפרידה מהתינוק והשארתו במסגרת טיפולית כזו או אחרת – דעי שאינך לבד. נשים רבות חשות כך, ואף בוחרות לדחות את החזרה לעבודה כמה שיותר ולעתים מוותרות על מקום העבודה שלהן, רק כדי לא להיפרד מהתינוק.
כדאי לדעת שלעתים הפרידה מהתינוק קשה יותר עבורנו, ההורים, מאשר לתינוק, ובמקרים רבים החזרה לעבודה עדיפה כדי למנוע מצב של תחושת תסכול וחוסר הגשמה עצמית אצל האם. כמו כן חשוב להזכיר כי הפרידה כי חלק מהחיים ומהתפתחות התינוק.
ההחלטה על מסגרת מתאימה
החלטה חשובה ביותר לקראת סוף חופשת הלידה היא לאיזו מסגרת להכניס את התינוק. האם למשפחתון, לפעוטון, או עם מטפלת? לכל מסגרת היתרונות והחסרונות שלה. משפחתון הוא מסגרת קטנה, בדרך כלל ביתית, ובה מספר מועט של תינוקות ומטפלת אחת או שתיים. היתרון הוא חשיפה חברתית לתינוקות אחרים לצד יחס אישי. החיסרון הוא המחיר הגבוה.
בפעוטון יש מספר גדול יותר של תינוקות, ולפעמים טווח הגילאים רחב יותר. היתרון הוא המחיר הנמוך יחסית והחשיפה החברתית לתינוקות נוספים. עם זאת, התינוק זוכה לפחות יחס אישי וחשוף יותר למחלות.
מה חשוב לבדוק כשבוחרים גן לפעוט? בואו לראות>>
גם למטפלת יש יתרונות וחסרונות. יתרונותיה של מטפלת הוא כמובן הטיפול האישי ותשומת לב בלעדית. המטפלת נמצאת בדרך כלל בביתו של התינוק, כך שהוא נמצא בסביבה המוכרת לו. החיסרון הוא שאינכם יכולים באמת לדעת מה עושה המטפלת במהלך היום וכיצד היא מתפקדת, ולא – להציב מצלמות זו לא הדרך לדעת באמת.
כמו כן, שכרה של מטפלת יכול להגיע גם לשכר גבוה יותר משכרו של אחד ההורים, והעניין הופך להיות ממש לא כלכלי.
עצות לאם החוזרת לעבודה לאחר חופשת הלידה
הפרידה והחזרה לעבודה קשה לך ולתינוקך. הנה כמה עצות שיוכלו לעזור:
* פרידות קצרות: פרידה ממושכת יכולה להיתפס אצל התינוק כהיעלמות מוחלטת, במיוחד אצל תינוק עד גיל חצי שנה, והוא עלול לפתח חרדה. מומלץ שלא "להיעלם" לזמן ארוך, אלא לבצע את הפרידה בהדרגה.
* שדרי שאת שלמה עם הפרידה: חשוב שתתני לתינוק להרגיש כי את שלמה עם הפרידה. השתהות יתר על המידה יכולה לגרום לו להבין שמדובר בסיטואציה קשה, והוא יגיב לכך בהתאם.
* הרגילי את התינוק לבקבוק: במידה שאת מניקה, הרגילי את התינוק לאכול חלב שאוב מבקבוק עוד לפני החזרה לעבודה, כדי לצמצם עד כמה שניתן את כמות השינויים שהוא עומד לעבור.
* חזרה הדרגתית לעבודה: רצוי שתהליך הפרידה יהיה הדרגתי. אם חזרת לעבודה והכנסת את התינוק למסגרת, בדרך כלל השבוע הראשון הוא שבוע הסתגלות. ביום הראשון מגיעים לשעה, ביום השני לשעתיים וכך הלאה. אם אינך מרגישה מוכנה ומקום העבודה מאפשר זאת, המשיכי עם התהליך עוד מספר ימים עד ליום מלא. בקשי לעבודה בחצי משרד בתקופה הראשונה. במידה שמתאפשר, תוכלי להציע גם להשלים את השעות מהבית.
* לא להיעלם לתינוק: היעלמות פתאומית עלולה לגרום לחרדת נטישה וחרדה מזרים אצל התינוק (במיוחד בטווח הגילאים שבעה חודשים עד שנה וחצי). כשאתם משאירים את התינוק במסגרת מסוימת, ערכו טקס פרידה קצר והיפרדו כמו שצריך, תוך הבטחה כי תחזרו. אם התינוק מתחיל לבכות כי הוא רוצה שתחזרו, אל תישברו בקלות. זכרו שהבכי נרגע זמן קצר לאחר מכן. תוכלו להמתין בקרבת מקום כדי להיות בטוחים שהתינוק נרגע ושאתם יכולים להמשיך בדרככם.
* בצעו חלוקת תפקידים חדשה בבית: שבו יחד ועשו חלוקה מחודשת של התפקידים בבית. אם עד עכשיו היית בבית ויכולת לדאוג – פחות או יותר – גם למטלות כמו כביסה, כלים, ניקיון וכדומה, כשאת חוזרת לעבודה יהיה לך פחות זמן וכוח. בצעו חלוקת תפקידים שתקל על שניכם את ההתנהלות היומיות ותמנע מריבות ותסכול.
* קחו זמן לעצמכם: כששניכם עובדים ולאחר יום העבודה חוזרים ל"משמרת שנייה" בטיפול בתינוק ובבית, לא נותר לכם זמן (ואנרגיות) להשקיע בעצמכם ובזוגיות שלכם, ומכאן הדרך להתרחקות מהירה. אחת לשבוע, קבעו לכם זמן שהוא רק שלכם, בקשו ממישהו שאתם סומכים עליו שישמור על התינוק וצאו לדייט זוגי. מומלץ לחכות עם יציאה לחופשה בלי התינוק עד לגיל מבוגר יותר, כדי לא לגרום לו לחרדת נטישה.
* קחי זמן לעצמך: ייתכן שבתקופה הראשונה תרגישי מותשת נפשית בגלל כל השינויים, וסביר להניח שתינוקך ירגיש בכך. אפשרי לעצמך להרגיש כך בלי תחושות אשם, ופנקי את עצמך בערב כדי למלא את מצברי האנרגיות. אמבטיה חמה (רצוי לאור נרות), יציאה עם חברה או אפילו סיבוב קצר או ישיבה בבית קפה יכולים לעשות את העבודה. זכרי שבין המשימות שלך בעבודה, מטלות הבית, הדאגה לתינוק ורגשות האשם שלך לגבי חזרתך לעבודה, גם את צריכה זמן לנוח ולאגור אנרגיות.
* התייעצי עם אמהות אחרות: שתפי ברגשותייך לגבי החזרה לעבודה וההתמודדות עם המצב החדש. את יכולה לדבר עם חברות, אחות ואף להשתתף בקבוצות שונות בפייסבוק. נשים רבות חוות את מה שאת חווה.