סביב גיל 5.5-6 חודשים תוכלו לשלב את ארוחת המוצקים כחלק מהתפריט של התינוק, וכעת גם לשם שובע ולא רק לשם למידה וחוויה. התפתחות יכולתו המוטורית של התינוק והתארגנות הפה בזמן האכילה, תאפשר לכם בהדרגה להגדיל את הכמות הנאכלת ולקרב את ארוחת המוצקים לעבר שעה של רעב אמיתי, בהתאם לסימנים מצד התינוק. בשלב הזה יש להקפיד גם על הרכב הארוחה שיהיה מזין ומותאם לצרכיו של התינוק.
לפניכם שני הרכבי ארוחה טיפוסיים סביב גיל 6-9 חודשים: ארוחת מרק וארוחת פירות.
הערה חשובה: הכמויות הרשומות הינן בגדר המלצה ויש להבין מול כל תינוק מה הכמות הנדרשת לו בהתאם לסימניו וגדילתו.
מרכיבי המרק המסורתי (תערובת פחמימה +ירקות + חלבון ושומן)
מנת המרק תספק עבור התינוק אנרגיה, חלבון ומקור לברזל. להלן אבות המזון שהתינוק שלכם צריך והמזונות שניתן לשלב במרק, אשר יספקו לו את אבות המזון הללו.
1. פחמימה כמקור לאנרגיה זמינה
למה זה חשוב: הפחמימה תספק ויטמינים מינרלים ואנרגיה זמינה.
כמות הפחמימה שיש לשים במנה ממוצעת: תפוח אדמה קטן / חצי בטטה / 2 כפות דגן (כגון אורז, בורגול, קינואה, חיטה) לאחר בישול.
2. מקור לשומן
למה זה חשוב: תוספת השומן תספק חומצות שומן חיוניות ותסייע באספקת אנרגיה נאותה (נכון עבור תינוקות בכל הגדלים ולא רק כפתרון לתינוקות המתקשים לעלות במשקל).
כמות השומן שיש לשים במנה ממוצעת: שמן זית או טחינה גולמית בכמות של 1 כפית שמוסיפים למנה המיועדת לתינוק, לפני האכילה. העדיפו להוסיף את השמן לפני האכילה ולא כחלק מהבישול, על מנת לשמר את השמן בצורתו הטבעית ביותר.
3. מקור חלבון עשיר בברזל (החל מגיל 6 חודשים)
למה זה חשוב: החלבון חשוב לשובע, לגדילה ולהעשרת מקורות הברזל בתזונה. יש לבחור במקור עשיר בברזל ולגוון עם עוף ולעתים עם דג.
כמות מקור החלבון שיש לשים במנה ממוצעת: במידה שמדובר במקור חלבון עשיר בברזל: בשר הודו / בשר בקר בכמות של 50 גרם למנת אכילה / קטניות (עדשים אדומות /ירוקות/אפונה יבשה/גרגרי חומוס) בכמות של 1 כף לפני בישול או שתי כפות לאחר בישול. במידה שמדובר במקור חלבון שאינו עשיר בברזל: עוף /דג בכמות של 50 גרם למנה.
הערות חשובות:
- על מנת להעלות את זמינותם של הויטמינים והמינרלים המצויים בקטניות ולנטרל גורמים המעכבים את ספיגת המינרלים, מומלץ להשרות אותן ולהנביט לפני האכילה.
- משפחות רבות נוהגות לאכול מוצרי עוף. התינוק כבן משפחה – נכון שיאכל וייחשף לטעמים הביתיים, ועל כן ניתן לגוון את מנתו גם בעוף כמקור חלבון על אף היותו דל ברזל.
- דגים עשויים לעורר תגובה אלרגית ועל כן כדאי לשלבם לאחר ביסוס הארוחה, ולא מיד עם חשיפה למוצקים.
4. ירקות
למה זה חשוב: ירקות יספקו מינרלים. יש לשמש כמות קטנה מהם בשלב זה על מנת לא להקטין את רמת הקלוריות במנה.
כמות הירקות שיש לשים במנה ממוצעת: שניים מתוך הבאים :שליש גזר / קוביית דלעת / שליש קישוא / פרח כרובית / רבע סלק קטן / רבע קולרבי.
הערה חשובה: תינוקות מוגבלים בנפח שאותו הם יכולים לאכול. התאימו את המנה כך שתכיל את מרכיבי הפחמימה + חלבון + שומן, ואת יתרת הנפח המשוער שיאכלו הוסיפו מירקות. העדיפו שימוש בירקות כמקור נוזלים במנה על פני הוספת מים.
* בהכנת מרק למספר ימים, הכפילו את הכמויות המשוערות למנת אכילה במספר הימים להם מיועד המרק.
מרכיבים למרק שיספיק ל-3 ימים
אם ברצונכם להכין מראש כמות שתספיק לשלושה ימים, מומלץ להשתמש ב:
- 2 בטטות ותפוח אדמה אחד (חשוב: עבור מרק שמיועד להקפאה הימנעו משימוש בתפוח אדמה. הוא לא ייפגע בהקפאה אך ישפיע על מרקמה של המנה).
- 150 גרם בשר הודו
- חצי קישוא
- חתיכת דלעת
- סלרי, לא טחון (לצורך העשרת טעם המרק בלבד ולא לאכילה)
- רבע סלק
מרכיבי ארוחת פירות טיפוסית לגילאי 6-9 חודשים
1. פירות
למה זה חשוב: הפירות יהוו את מקור האנרגיה, וכן יספקו מינרלים. בהגשת פירות טריים תוכלו לספק גם ויטמינים.
כמות צפויה למנה: 2-3 פירות.
הערה חשובה: בשלב הראשון מומלץ לאדות את הפירות על מנת להקל על תהליך העיכול.
2. שומנים
למה זה חשוב: שומנים יתרמו לשובע וחשובים בהרכב התזונתי המוגש לתינוק.
כמות צפויה למנה: 1-2 כפיות טחינה / שקדייה (שקדים טחונים) בצורה הגולמית, או שליש אבוקדו.