תזונה מאוזנת מעניקה לשיער את המרכיבים המזינים הדרושים לו כדי להיראות בריא. ונחשו איזה מרכיב הוא מהחשובים ביותר לשיער שלנו? החלבון. השיער עשוי מכ-95% חלבון בשם קרטין. זו הסיבה שהשיער זקוק לכמות מספקת של חלבון מהתזונה שלנו כדי לשגשג. לדברי סוזן בוורמן, מומחית לתזונה מטעם חברת הרבלייף הבינלאומית: "נשים רבות, במיוחד כאלה ששומרות על המשקל, נוטות שלא לאכול מספיק חלבון כחלק מהניסיון להסתפק בהרבה מאוד סלט. למעשה, מחקרים רבים מצביעים על כך שנשירת שיער זמנית היא תוצאה של חוסר בצריכת חלבון. דיאטות "כאסח" שמוציאות את החלבון לחלוטין מהתפריט או סתם הרגלי אכילה לא בריאים, עלולים להזיק לשיער שלנו ולתרום לנשירת שיער."
אילו מאכלים כדאי להוסיף לתפריט היומי?
- ברוקולי – הברוקולי ושאר הירקות ממשפחת המצליבים, כמו הכרובית, הכרוב והנבטים, מעלים את ריכוז הגלוטטיון בכבד – נוגד חמצון רב עוצמה שעוזר בניקוי הרעלים מהגוף ויכולים לתרום לבריאות השיער בשל התכולה הגבוהה יחסית של ברזל בהם.
- תה ירוק – מכיל כמות גדולה של נוגדי חמצון, מסייעים לגוף לנטרל רעלים בדם. זרימתו של דם שאינו מכיל ריכוז גבוה של רעלים היא תקינה יותר מה שגורם לדם איכותי להגיע לאזור הקרקפת ולהזין את שורשי השיער בחומרים חיוניים. בנוסף, תה ירוק תורם לשמירה על עור בריא ומלא חיים. ניתן לשלב שניים-שלושה ספלי תה ירוק במהלך היום.
- קיווי – קיווי הוא פרי המכיל כמות גבוהה של ויטמין C המסייע בייצור קולגן (חלבון המרכיב רקמות שונות בגוף) אשר מחזק את נימי הדם המזינים את השערות. מלבד קיווי, מזונות נוספים העשירים בויטמין c הינם תפוזים, פפאיה, תותים, פלפל אדום ועוד.
- גרגירי חומוס – מכילים מרכיבים חיוניים רבים, ביניהם אבץ, שהוא מרכיב חיוני בגופנו הדרוש בין היתר לתפקוד תקין של מערכת החיסון ולקידום גדילה והתפתחות של תאים בגופנו. אבץ משמש גם כמרכיב חיוני להגנת הקרקפת. באופן טבעי, אנו לא יכולים לאגור אבץ ולכן חשוב לצרוך מזונות עשירים באבץ אשר יגדילו את צריכת האבץ היומית שלנו. מקורות נוספים לאבץ מהמזון: עדשים, שעועית, בשר בקר דגנים מלאים ועוד.
- גזר – גזר עשיר בבטא קרוטן, חומר אשר הופך בגופנו לויטמין A והוא המעניק לגזר את צבעו הכתום. ויטמין A דרוש לתפקוד כל תאי הגוף והוא עוזר להגן ולייצר את השמנים אשר תומכים ומזינים את הקרקפת. בטטה, מלון ומשמש משמשים גם הם מקורות טובים לבטא קרוטן במזון.
וממה כדאי להימנע?
- תזונה עתירת שומן – תזונה עשירה בשומנים ובנתרן (מלח) מגבירה את רמת הכולסטרול, עשויה לפגוע בתפקוד הכליות, מגבירה את חומציות הדם ואת קצב נשירת השיער.
- מזונות עשירים בפחמימות – אורז, פסטה, תפוחי אדמה ודומיהם הם מזונות עשירים בפחמימות, שיכולים לגרום לנשירת שיער. פחמימות הופכות לגלוקוז במהלך תהליך העיכול וזה מעלה את רמת הסוכר בדם. צמצום רמת הסוכר בדם תסייע בהפחתת תופעת הנשירה.
- הרבה אלכוהול – משקאות אלכוהוליים המשפיעים על הכבד מורידים את רמת האבץ, ויטמין B ויטמין C וחומצה פולית בגוף. ויטמינים אלה חשובים מאוד לבריאות השיער שלנו. בנוסף, אלכוהול מכיל רמה גבוהה של סוכר וקלוריות.
- צריכה רבה של קפאין – גם קפאין מקטין את רמת הויטמין B ויטמין C אשלגן ואבץ בגוף.
על חוט השערה
- נבהלים מכמות השיער שנשטפת במקלחת? אין צורך. לאדם הממוצע יש כ- 100,000 עד 150,000 שערות על הראש. זה נורמלי לאבד 40 – 150 קווצות שיער מדי יום. החדשות הטובות הן שכאשר השיער נושר, הוא בדרך כלל גדל שוב עד 20 פעם במהלך החיים.
- השיער צומח על כל הגוף, למעט כפות הידיים, כפות הרגליים, העפעפיים, הריריות והשפתיים.
- קווצת שיער רטובה יכולה להימתח עד 30% מעבר לאורכה הרגיל. זו הסיבה מדוע חשוב שלא להבריש או לסרק את השיער חזק מדי לאחר החפיפה כדי לא לפגוע בה.
- לבלונדינים יש בממוצע 146,000 שערות ראש, לבעלי שיער שחור – 110,000, לבעלי שיער חום – 100,000 ולג'ינג'ים יש בממוצע 86,000 שערות ראש.
- הדבר היחיד ששערה לא מגלה הוא – מהו מין האדם.
- שערה יחידה יכולה לשרוד 5 שנים. אז טפלו בה בעדינות בעזרת שמפו טוב ומרכך.
- החלק היחיד של השיער שאינו מת הוא השיער שבתוך הקרקפת. אז תנו לקרקפת שלכם עיסוי טוב ונעים בזמן החפיפה כדי להמריץ את זרימת הדם.