לא משנה איפה את מתכננת ללדת, בכל בתי החולים תעברי תהליך דומה למדי בבואך ללדת. החלטנו לשרטט לכם את תהליך בצורת מדריך שיקל על ההתמצאות ויפחית את הלחץ.
השלב הראשון: מיון יולדות
1. טיפול בבירוקרטיה – לא משנה כיצד התחילה הלידה שלך, השלב הראשון כמעט תמיד יהיה לטפל בבירוקרטיה. גשו לדלפק הקבלה עם תעודת זהות לחתימה על מסמכים ולהנפקת המדבקות.
2. קבלה על ידי האחות במיון – האחות תתשאל אותך ותמלא את הפרטים בתיק הרפואי. היא תבצע בדיקת שתן באמצעות סטיק (מקלון שטובלים בשתן), בדיקת לחץ דם ומדידת חום.
3. חיבור למוניטור – בהמשך תתבקשי לשכב ולהתחבר למוניטור (לא חובה, אפשר גם לשבת ולזוז כל עוד המכשיר רושם). על מנת לקבל תמונה טובה של הצירים ושלום העובר, הצוות יבקש ממך להישאר מחוברת למוניטור כ-20-30 דקות.
4. בדיקה ואגינלית – במידה שיש צירים או שקיימת סיבה אחרת לבדוק אם יש התקדמות בלידה, המיילדת או הרופא יבקשו לבצע בדיקה וגינלית על מנת לבדוק אם יש פתיחה של צוואר הרחם.
חשוב לשים לב שבמידה שלא הגעת "בלידה" ייתכן שהצוות יתפנה לטפל קודם במקרים דחופים יותר, והתהליך הזה – רובו או חלקו – ייקח זמן ואפילו זמן רב.
בסופו של שלב זה יחליטו המיילדת או הרופא/ה אם לשחרר אותך הביתה או שהגיעה השעה להיכנס לחדר לידה.
השלב השני: חדר לידה
1. היכרות עם המיילדת – המיילדת שתיכנס לחדר תעבור איתך שוב על התיק הרפואי, ותשאל על תוכניותייך ללידה (זה הזמן להציג תוכנית לידה במידה שהכנתם).
2. חוקן – החוקן מבוצע בשיטות שונות בבתי היולדות השונים. בחלקם משתמשים בנרות גליצרין או בחוקן קטן שאת מכניסה לבד, ובאחרים בחוקן בבקבוק או עם צינור. בכל מקרה, החוקן אינו חובה ונועד בעיקר לסייע לך לחוש טוב יותר בשלב הלחיצות בלידה.
3. מקלחת – במידה שהכל תקין, יאפשרו לך ברוב המקרים בשלב זה להיעזר במקלחת. אני ממליצה בחום לשהות ארוכות במקלחת ולסייע לגוף להרפות וללידה להתקדם.
4. חיבור למוניטור – ברוב חדרי הלידה נהוג ניטור קבוע לכל אורך הלידה. במידה שהכל תקין תוכלי לבקש ניטור לסירוגין, ובכל מקרה תוכלי לבקש לעמוד או לשבת על כדור לידה – כל עוד הכל תקין.
5. תהליך הלידה – עשוי להיות ארוך, במיוחד בלידה ראשונה, ויש בו אפשרויות שונות ומרובות מבחינת קידום הלידה ושיכוך כאב. חשוב לתקשר עם הצוות המטפל ולשאול שאלות על מנת ליצור חוויית לידה טובה ונעימה.
השלב השלישי: עם תום הלידה
בלידה וגינלית, וכן בלידה מכשירנית או בניתוח קיסרי, יציאת התינוק אינה סוף התהליך. לשמחה ולהתרגשות בלידה וגינלית יפריעו בדרך כלל לחיצות לא נעימות על הבטן על מנת לוודא שהרחם התכווץ בחזרה, ובמידה שיש צורך – רופא ילדים שיגיע לחדר לוודא שהכל תקין עם הילוד. ברוב בתי היולדות, זמן ההתאוששות לאחר הלידה הוא בין שעה לשעתיים, שבהן, בהנחה שהכל תקין, הילוד נמצא עם הוריו הטריים.
בהנחה שהכל תקין עם האם והילוד, מחקרים מראים שאין כמו מגע עור לעור בין האם לתינוק לאחר הלידה, ובאין אפשרות – מגע עור לעור בין התינוק לאב. לא בכל בתי היולדות מקפידים על נוהל זה כשגרה, ובהחלט אפשר וכדאי להתעקש על כך.
פרוצדורות המבוצעות בשיגרה בחדר לידה לאחר הלידה:
1. בדיקת אפגר – בדיקת מדדים המראים את חיוניות התינוק. הבדיקה מתבצעת על ידי המיילדת באופן אוטומטי, ללא שתבחינו בכך בד"כ.
2. סימון התינוק בצמידים והענקת צמידים מתאימים להורים.
3. שקילת התינוק (אפשר לבקש להמתין עם זה ולהאריך את זמן המגע עור בעור).
4. עיטוף התינוק בחיתול ושמיכה (גם את זה כדאי לדחות).
5. הנקה ראשונה – ניתן לבקש את עזרת המיילדת.
6. יציאת השילייה – עד חצי שעה לאחר הלידה בסיוע המיילדת. רק לאחר שהשילייה יצאה והמיילדת אישרה שהיא אכן שלמה, ניתן לומר שהסתיימה הלידה ולברך בברכת "מזל טוב".
7. מתן פיטוצין ליולדת – לוריד או בזריקה לשריר – על מנת להקטין סיכוי לדימום לאחר הלידה (ניתן לסרב במידה שאינכם מעוניינים).
8. מדידת לחץ דם ומעקב דימום ליולדת.
9. לאחר בדיקת המיילדת ובמידה שיש צורך, מוזמן לחדר רופא לבצע תפירה של קרעים או חתכים בפרינאום שנוצרו במהלך הלידה.
10. ניקוי היולדת והעברה לחדר התאוששות או למחלקה.
הטיפול בילוד לאחר הלידה
ברוב בתי החולים, באופן שגרתי לאחר שעה או שעתיים עם האם, נלקח הילוד לתינוקייה לחימום, לבדיקות ולטיפולים. ברוב בתי היולדות יכול בן הזוג ללכת עם התינוק לתינוקייה, להישאר איתו ולקחת חלק בכל מהלך הטיפול בו.
במידה שילדת ללא משככי כאבים ואת חשה בטוב, בחלק מבתי החולים תוכלי לבקש ללוות בעצמך את התינוק לתינוקייה ולא להיפרד ממנו בכלל. בכל מקרה תצטרכו לאשר או לסרב את הטיפולים הבאים שהתינוק עובר במהלך שהותו בתינוקייה:
1. שקילה
2. רחצה
3. חימום תחת מנורה
4. בדיקת רופא ילדים
5. מריחת משחה אנטיביוטית בעיניים
6. חיסון צהבת (דלקת כבד B)
7. מתן ויטמין K בזריקה
8. בדיקת סקר גנטית ל-22 מחלות שונות המבוצעת על ידי לקיחת דם מהעקב.
9. מעקב צרכים, משקל וצהבת ילודים.
במהלך השהות בבית היולדות, ובהנחה שהכל תקין אצלך ואצל תינוקך, תוכלי לבחור בין ביות מלא לחלקי (שהות התינוק אתך בחדר במהלך היום בלבד או היום והלילה יחד).
לפני השחרור מבית החולים תצטרכו לרשום את ילדכם אצל פקידת משרד הפנים שעובדת בבית היולדות.