"אמא שלי מלחיצה אותי", "אני חוששת שבעלי יתעלף", "אני לא רוצה לגרום לאחותי טראומה" – כל אלה הם משפטים ששמעתי לא פעם מנשים לקראת לידה. מחקרים מראים שלאווירה רגועה בחדר לידה, ולצוות תומך ומחזק השפעה על הסיכוי שלך ללידה קצרה יותר, בריאה יותר, ולחוויה טובה יותר. לכן חשוב שתבחרי נכון את מי שילווה אותך במהלך הלידה.
גבר בחדר לידה: כדאי להתכונן מראש
כניסת הגבר לחדר לידה הפכה לעניין שבשגרה ואפילו מובן מאליו בעשור או שניים האחרונים. האם זה נכון גם עבורכם? עבור רוב הזוגות – אני מאמינה שהתשובה היא כן. מחקרים שנעשו הראו שלנוכחות בן הזוג בלידה השפעה משמעותית ביותר על התהליך: הפחתה של כ-30% ברמת הכאב שהאישה חווה רק מעצם נוכחות בן זוגה, יכולה להקל על התמודדותה עם הצירים ותהליך הלידה.
מקומו של הגבר בחדר הלידה אינו פשוט. זה לא פשוט לראות את בת הזוג שלך מתמודדת עם כאב – אולי משמיעה קולות או אפילו בוכה, ובמקביל להיות שם עבורה – לעסות אותה, לעודד אותה ולתמוך בה פיזית ורגשית. מניסיוני כדולה בחדר לידה, למדתי שלבני הזוג חשוב מאד להרגיש שהם עוזרים ויעילים לבת הזוג שלהם. על מנת שבן הזוג שלך יוכל להיות שם בשבילך בצורה פעילה וטובה, אני ממליצה בחום שתרכשו ידע וכלים באמצעות השתתפות בקורס הכנה ללידה. בקורס יוכל בן זוגך ללמוד אילו עיסויים יסייעו לך להתמודד עם הצירים, אילו תנוחות ותנועות יסייעו לקידום הלידה וכיצד נשימות יוכלו לסייע לשניכם להירגע ולהתמודד עם התהליך.
דרך נוספת לערב את בן זוגך בצורה מיטבית בתהליך הלידה היא להכין יחד תוכנית לידה – להחליט יחד מה נכון ומתאים לכם במהלך הלידה ולאחריה מבחינת הטיפול בתינוק. זוהי דרך מצוינת לתאם ציפיות, כך שבן זוגך יוכל לתקשר עבורך עם הצוות הרפואי במהלך הצירים ובמקביל לתמוך בך, לעטוף אותך ולאפשר לך להתקדם בלידה עם תחושת בטחון.
עם זאת, יש גברים שייתכן שחוויית הלידה לא תתאים להם – הקולות, המראות, הריחות והתחושות הם יותר מדי לעתים. במקרה כזה כדאי שתשקלו יחד האם מתאים לו להיכנס לחדר הלידה, ואולי לבחור מה תהיה רמת המעורבות והחשיפה שלו לתהליך. בכל מקרה, אם עצם הרעיון של נוכחות בחדר לידה מלחיץ את בן זוגך, שווה לחשוב על אופציות חלופיות כדי שהאווירה במהלך הלידה שלך תישאר רגועה ותסייע לקידום הלידה שלך.
מלווים אחרים בלידה
כמעט כל בתי היולדות בארץ מאפשרים לכל יולדת להכניס שני מלווים ללידה. אז את מי כדאי לך לקחת אתך לחדר לידה? מאחר שהלידה עוסקת כולה בנשיות, אני מאמינה שתמיכה של אישה יכולה לעזור מאד. היא צריכה להיות מסוגלת לתמוך בך ובבן זוגך, ולהתמודד עם הלחץ וההתרגשות היטב. האפשרויות הן רבות: אמא, חברה טובה או אחותך. רצוי בעיניי שתבחרי במלווה שעברה לידה, אבל זה לא חובה. תיאום ציפיות חשוב מאד גם עם המלווה הנוספת: חשוב שהיא תדע איזו לידה את מתכננת ותתמוך בך בדרך שבחרת.
אופציה נוספת למלווה בלידה שלך היא דולה – תומכת לידה. הדולה היא אשת מקצוע מנוסה המלווה אותך ואת בן זוגך כבר במהלך ההריון. היא נמצאת לצדך לכל אורך הלידה ונעזרת ברפואה טבעית, עיסויים, תנועתיות, תנוחות, נשימות, ניסיון ואינטואיציה על מנת לתמוך בך ובבן זוגך וליצור חוויית לידה טובה ועוטפת. מחקרים שנעשו על לידה עם דולה הראו קיצור משמעותי באורך הלידה, הפחתה בצורך בשימוש במשככי כאבים ובצורך בהתערבויות רפואיות כמו ואקום, מלקחיים או ניתוח קיסרי, ושיפור בתחושת היולדת לגבי הלידה, התינוק שלה ועוד.
אם תבחרי בדולה ללוות את הלידה שלך, כדאי שתכירו את הדולה שלכם בשלב מוקדם יחסית על מנת להעמיק את ההיכרות והאינטימיות ביניכם. בנוסף כדאי לוודא שבית היולדות שבו תלדי מאפשר לדולות להיכנס ולעבוד בו באופן גלוי. זה יאפשר לדולה שלך לתמוך בך תוך שיתוף פעולה עם הצוות הרפואי.