לצעצועים יש משמעות רבה בהתפתחותו של התינוק. מלבד הנאה וכיף, הצעצועים מאפשרים לגרות את התינוק, גורמים לו לתחושת סיפוק, לחזק את הזיכרון ואת יכולת הלמידה שלו. הצעצועים מלמדים את התינוק להבדיל בין מרקמים שונים, צבעים, גדלים. הצעצועים מאפשרים לתינוק להשתמש בכל החושים שלו, להכיר את מגבלות הסביבה הפיזית והחברתית, להכיר את דרישות הסביבה ועוד.
המשחקים מפתחים את החושים של התינוק
"המשחק מקנה הנאה ודיבור, וממוקד בגורם האנושי – מה אני יכול לעשות עם החפץ", מסבירה נאוה רמון, מרפאה בעיסוק התפתחותי בקופת חולים מאוחדת.
רמון מסבירה כי המשחקים מהווים כלי חשוב בגירוי מערכת החושים של התינוק: "חוש השמיעה, למשל, מתפתח על ידי השמעת שירים, מנגינות או באמצעות נגינה על כלי נגינה. חוש המישוש מתפתח בעזרת משחקים בעלי מרקמים שונים, כגון עץ, בד, גומי וכדומה. חוש הראייה מתפתח על ידי חשיפה לצבעים, וריקודים או משחקי תנועה עוזרים לשיווי משקל, ולהרגעת התינוק, ויוצרים גירויים רבים", אומרת רמון.
איך בוחרים משחקים וצעצועים לתינוק?
כשאתם מגיעים לחנות צעצועים, אתם עומדים מול מגוון רחב של מוצרים וחברות. אז איך בוחרים נכון?
בחרו במשחק איכותי שיתאים לתינוק לאורך זמן – רמון מציגה עמדה לפיה עדיף להשקיע במשחק אחד שהינו לטווח גילאים גדול יותר, מאשר בהרבה משחקים קטנים. למשל – הקסילופון: "כשהתינוק קטן מאוד הוא ייהנה מצליליו, וככל שיגדל יוכל ללמוד איך להפעילו בעצמו. יחד עם זאת, השקיעו בקסילופון איכותי, שלא מתפרק תוך רגע", ממליצה רמון.
בחרו במשחק שהתינוק יכול לתפעל – חשוב שהצעצוע יצליח ליצור הנאה וכיף עבור התינוק, יחד עם הנעה לפעולה. בעיקר חשוב לא לקנות משחקים שרמתם גבוהה מדי עבור התינוק, שעלולים ליצור אצל התינוק תחושת תסכול אם הוא לא יצליח לתפעל אותם.
הקפידו על בטיחות המוצר – הביטו במוצר, בחנו ממה הוא מורכב ושימו לב גם לפן הבטיחותי: אל תקנו משחקים מתפרקים שמכילים חלקים קטנים כמו למשל חרוזים קטנים שמסוכנים לתינוק, שכן הוא עלול לבלוע אותם.
בחרו במוצר שקל לנקות – "התינוקות מכניסים צעצועים לפה, זהו תהליך התפתחותי. משחק שאי אפשר יהיה לנקות אותו לא יהיה נעים ויכיל חיידקים", אומרת רמון.
גוונו בסוגי המשחקים – "רכשו מספר משחקים במרקמים שונים. כדי שהילד הסקרן יוכל ללמוד ולהכיר, הוא צריך להרגיש הכל", אומרת רמון.
* שלבי ההתפתחות המוטורית של התינוק מהלידה ועד גיל שנתיים>>
לא להעמיס משחקים על התינוק
הורים רבים מרגישים צורך להעמיס במשחקים, כדי שהתינוק ייחשף לכמה שיותר גירויים ולא ישתעמם, אולם רמון ממליצה לחשוף את התינוק לשלושה משחקים בכל פעם לכל היותר. "אסור לחשוף את התינוק יותר מדי, כדי לא לבלבל ולא להציף אותו. משחק יכול להיות אטרקטיבי אם אחרי שהתינוק משחק איתו, תחביאו אותו לכמה ימים, ואז כשהוא נחשף אליו מחדש הוא מעניין יותר", מוסיפה רמון.
התאמת המשחקים לגיל התינוק
אפשר לחלק את המשחקים בהתאם לגיל התינוק:
0-3 חודשים
רמון אומרת כי בחודשים הראשונים של התינוק, ניתן להציג לתינוק משחקים כגון אוניברסיטאות, תמונות שחור-לבן או תמונות בצבעים, וכן מובייל לתלייה על מיטת התינוק.
4-6 חודשים
רמון אומרת כי בגיל זה התינוק פעיל יותר ואפשר להתחיל להציג לו צעצועי אמבטיה ורעשנים, וכן להתחיל להראות לו ספרי תמונות מקרטון, פלסטיק או בד.
כמו-כן חשוב לדעת שזהו שלב שבו התינוק לומד לאחוז בחפצים בידו, ולכן הימנעו ממשחקים זזים שעלולים ליצור תסכול אצל התינוק.
7-9 חודשים
חשפו את תינוקכם לספרים ולמשחקי מראה. כמו כן, משחקים שמשמיעים מוזיקה וש"בורחים" כשנוגעים בהם, יעזרו לתינוק לרצות לרדוף אחריהם. לדוגמא: מכוניות שהתינוק לוחץ עליהן והן נוסעות בכל הבית. משחקי התרחקות מסוג זה, גורמים לתינוק להבין שהוא עשה משהו שגרם לפעולה כלשהי. כמו כן, משחקי התרחקות יכולים לעודד זחילה שכן התינוק יכול לנסות ולרדוף אחרי המכונית, הכדור, הקוף המטייל ועוד.
משחקים מומלצים נוספים הם משחקי פופ-אפ. לדוגמא: תיבה שבה התינוק לוחץ בכל פעם על כפתור וקופצת לו דמות אחרת. משחק זה מלמד את התינוק לעקוב אחרי הדמות. הוא מופתע ומבין שקרה משהו. משחק עם כדור מומלץ מאוד, שכן התינוק לומד כיצד לאחוז בכדור ומנסה לתפוס אותו.
9-12 חודשים
משחקים מומלצים בגיל זה הם קופסאות שונות שניתן להוציא ולהכניס אליהן פריטים. בנוסף משחקים מומלצים הם משחקי השחלות כמו משחקי צורות – קופסאות שבעזרתן התינוק לומד להשחיל את הצורה הנכונה למקום הנכון, וכן משחקי אמבטיה (בגיל הזה אפשר לבחור במשחקים שמשפריצים מים) ומשחקי קוביות שונים, שבעזרתם התינוק לומד לבנות מגדל ולפרק אותו.
לא למהר לקנות הליכון
טעות נפוצה בבחירת משחק היא ההליכון – כשהתינוק מתחיל לעמוד, הורים רבים רוצים לעודד הליכה ורוכשים עבור התינוק הליכון צעצוע, אולם רמון מסבירה כי ההליכון עושה את הפעולה ההפוכה, ומוליך את הילד במקום ליצור גירוי של התנועה.
חשוב לזכור שהזחילה היא חלק חשוב מאוד בהתפתחות שאסור לזרז. אם אתם רוצים לעודד את תינוקכם לעמוד, אתם יכולים לרכוש עבורו שולחן פעילות שיאתגר אותו להיעמד ויציג בפניו גירויים שונים לאחר שנעמד. חשוב ללמד את התינוק כיצד לייצב את עצמו בטרם יצעד את צעדיו הראשונים, כדי לא לתסכל אותו.
רמון מציעה להיעזר בבמבות כבדות או במריצות שבהן התינוק הוא זה המבצע את התנועה ולא בחפצים שמניעים את התינוק.
טיפים שכדאי לזכור
לסיכום נותנת רמון כמה טיפים להורים:
* לא להעמיס – אל תעמיסו על ילדכם מגוון רחב של משחקים בבת אחת.
* התחשבו ביכולותיו של התינוק – הציעו לתינוק משחקים שהוא יכול להתמודד איתם בהתאם לגילו וליכולותיו.
* תנו לתינוק להתמודד – אם לוקח לתינוק זמן לבצע את המשימה שהמשחק מציב בפניו, זה בסדר גמור. אל תמהרו לפתור עבורו את הבעיה. כמו כן, מותר לתינוק להוציא תסכול כדי שלאחר מכן הוא יידע להתמודד ולהצליח בכוחות עצמו.
והכי חשוב: זכרו שמטרת המשחק מלבד הלמידה היא הנאה ושמחה.