כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

טונוס שרירים לא מאוזן: איך מזהים ואיך מטפלים?

אם גופו של התינוק נראה לכם נוקשה או שאתם חשים ששריריו של התינוק רפויים ורכים כל הזמן, ייתכן שמדובר בטונוס שרירים שאינו בגבול הנורמה. מהו טונוס שרירים, מתי יש צורך בטיפול ואיך הוא מתבצע?
אילוסטרציה: shutterstock

יש לכם תינוק מקסים וחברותי, אך בכל פעם שאתם מרימים אותו גופו נראה לכם נוקשה. קשה לכם גם לחתל אותו מכיוון שכל גופו מכווץ ואתם לא מבינים למה. אם המצבים האלה נשמעים לכם מוכרים, ייתכן שלתינוק שלכם יש טונוס שרירים גבוה מעל לנורמה.

איך ניתן לזהות אם לתינוק יש טונוס שרירים גבוה או נמוך? מי רשאי לאבחן ולטפל ואיך מטפלים? דיברנו עם הפיזיותרפיסטית ההתפתחותית גליה דאובה פישמן, כדי לעשות קצת סדר בדברים.

מהו טונוס שרירים?

דאובה פישמן מסבירה כי טונוס שרירים הינו המתח שקיים בקבוצות השרירים בזמן מנוחה. זהו למעשה התנגדות השריר לתנועה. בטונוס תקין ישנה בדיוק כמות מתח מתאימה בזמן מנוחה, כדי שבמקרה הצורך השריר יוכל לתפקד בצורה טיפוסית מתי שנרצה, ובדיוק בדרך שנרצה. טונוס יכול להיות גבוה ונמוך, ועדיין להיות בתוך הטווח הטיפוסי. קיים צורך בטיפול כשהטונוס הוא מעל או מתחת לנורמה.

מה ההבדל בין טונוס נמוך לטונוס גבוה?

ישנם תינוקות יותר 'קפיציים', בעוד שתינוקות אחרים הם יותר 'רפויים'. סביר להניח שאלו ואלו יהיו בתוך הסקאלה הטיפוסית, אולם בקצותיה. בטונוס גבוה מעל הטווח הטיפוסי (מצב שאינו נפוץ מאוד), קיים מתח גבוה מדי בשריר עוד בזמן המנוחה, וישנה עלייה נוספת בהתנגדות השרירים כשנרצה למתוח אותם באופן פאסיבי. במקרה זה של טונוס גבוה, ההורים מתארים תינוק שקשה לחתל אותו וגופו נוקשה, ולעיתים מקובע בתבניות מסוימות.

לעומת זאת, בטונוס נמוך מתחת לטווח הטיפוסי – התינוק רפה ביותר, ומתקשה מאוד לשאת את גופו כנגד כוח הכובד.

איך נזהה בעיה?

אם הטונוס נמוך, נזהה אצל התינוק תנועה שהיא קצת כמו מרגרינה. אם הטונוס גבוה, נזהה אצלו תנועה מעט קפיצית.
אנחנו כהורים נשים לב לבעיה אצל התינוק, כשנזהה קושי בתנועתיות. למשל: אם התינוק בן שלושה חודשים ועדיין קשה לו לשכב על הבטן או להרים את הראש –  פעמים רבות מצב זה אופייני לתינוקות בעלי טונוס שרירים נמוך.

הורה שחש כי גופו של התינוק רפוי באופן יוצא דופן, או לחילופין נוקשה בצורה יוצאת דופן, מוטב שיתייעץ עם רופא הילדים.

מי רשאי לאבחן?
מי שמאבחן ומגדיר טונוס הינו איש מקצוע רפואי, ובמקרה הצורך מומלץ להתייעץ עם רופא בעל התמחות התפתחותית/נוירולוגית ילדים.

* על התפתחות מוטורית אצל תינוקות מלידה ועד גיל שנתיים>>

הטיפול המקצועי בטונוס שרירים גבוה או נמוך

האם חובה לפנות לפיזיותרפיסט או לבעל מקצוע לטיפול בבעיה?

דאובה פישמן מסבירה כי יתרון הפנייה לפיזיותרפיה התפתחותית נעוץ בכך שהטיפול כלול בסל השירותים הניתנים בקופות החולים, ופיזיותרפיסט התפתחותי הינו איש מקצוע בעל הכשרה מעמיקה ונאותה, וכן רישיון ממשרד הבריאות. על הפיזיותרפיסט ההתפתחותי להיות בעל חשיבה התפתחותית רחבה, וקיים יתרון לעבודת צוות בראייה רב מקצועית.

דאובה פישמן מדגישה כי מטרת הטיפול בתינוק אינה לפתור את הבעיה, כי אם ליצור עבורו מצבים שבהם גופו עובד באופן הטוב ביותר עבורו, תוך הנאה וסיפוק מהצלחות. המטרה היא ללמד את התינוק כיצד לעבוד עם הגוף שלו בהתאם לתכונות שקיבל.

מהו משך זמן הטיפול?

דאובה פישמן מסבירה כי משך זמן הטיפול הוא אינדיבידואלי: יש תינוקות שעבורם מספיקה הדרכה חד פעמית, יש כאלה שצריכים טיפול כל שבוע, ואחרים יפגשו את הפיזיותרפיסט בתחנות גדילה שונות בזמן. בדרך כלל הליווי יהיה מהשלב שבו הם תינוקות קטנים ועד לשלב ההליכה.

הטיפול היום-יומי בתינוק

דאובה פישמן אומרת כי בטיפול היום-יומי, אפילו בטרם הפנייה לרופא נוירולוג/התפתחותי – אם אתם כהורים מרגישים שלילד יש נוקשות כלשהי וחוששים כי הוא סובל מטונוס שרירים גבוה, הקפידו להרים אותו לאט ולהתכונן לעבר התנועה. לאחר מכן, בפגישה עם הפיזיותרפיסטית, תוכלו ללמוד איך להחזיק את התינוק ובאילו מנחים לשים אותו כדי שיוכל לעבוד עם הגוף בצורה המיטבית, למרות הטונוס הגבוה.

בטונוס נמוך, הפיזיותרפיסטית תנחה אתכם לשים את התינוק במנחים שיעזרו לו להתייצב ולחזק את השרירים, למרות שהמתח ההתחלתי שלהם נמוך, וכן תלמד אתכם טכניקות לחיזוק.

להפיק את המקסימום מטונוס השרירים של התינוק

חשוב לזכור שכל תינוק זקוק להדרכה פרטנית ואין שני תינוקות זהים בגופם, ולכן חשוב לפנות לפיזיותרפיסטית התפתחותית שתנחה אתכם, ההורים, בנוגע לפעילות משותפת מתאימה. ההדרכה תתאים לסגנון המשפחתי, לתינוק הספציפי ולסדר היום שלו. לפיזיותרפיסט יש את היכולת להסתכל על כלל התמונה ולא רק על מצב הטונוס, אלא על התפקוד היום יומי.

טונוס לא ניתן לשנות, ולכן המטרה היא לקחת את מה שיש ולהפיק ממנו את המקסימום האפשרי. הטיפול נועד ליצור מצבים שבהם הגוף עובד בצורה המיטבית במצבים שונים של התינוק, ולבנות אצל התינוק את הכוח המקסימאלי בתנועה איכותית עם הטונוס הגבוה והנמוך.

דאובה פישמן היא פיזיותרפיסטית התפתחותית, בעלת תואר M.A בהתפתחות הילד