אלרגיות אצל תינוקות היא תופעה נפוצה למדי, כשתינוקות רבים סובלים מביטויי אלרגיה בצורה זו או אחרת. לפעמים מדובר בתופעה שהיא פשוט לא נעימה, שמתבטאת בתגובות כמו עור אדום ומגרד, ולפעמים מדובר בתופעה שעלולה להיות מסכנת חיים. מהן האלרגיות הנפוצות שמהן סובלים תינוקות? איך מאבחנים? ואיך מטפלים? ד"ר ארנון אליצור, רופא מומחה באלרגיה, אימנולוגיה וריאות ילדים בבית החולים אסף הרופא, עונה על כל השאלות.
אלרגיה עורית ואלרגיה למזון
שני סוגי האלרגיות העיקריים שקיימים אצל תינוקות הם אלרגיה עורית (אטופיק דרמטיטיס), אשר מכונה גם "אסטמה של העור" ומופיעה אצל כ-20-10 אחוז מהתינוקות, ואלרגיה למזונות, אשר מופיעה בכ-3-2 אחוזים מהתינוקות, מסביר ד"ר אליצור.
בעוד שהאלרגיה העורית היא בעיקר מטרידה ומתבטאת בעור מגורה, מגרד ואדום, הרי שהאלרגיה למזונות יכולה להתבטא בתגובה משמעותית למזון מחולל האלרגיה – פריחה, נזלת, שיעול, קוצר נשימה, ולעתים אף סכנת חיים של ממש.
למעשה, יש שני סוגים של אלרגיה למזונות – אלרגיה למזונות שהיא מתווכת על ידי הנוגדן IGE והיא מסכנת חיים, ואלרגיה למזונות שהיא לא מתווכת IGE ואינה מסכנת חיים. באלרגיה זו ייתכנו תופעות כמו הקאות, שלשולים וכדומה, והיא לרוב חולפת עם הגיל. בחלק גדול מהילדים האלרגיה למזון יכולה לחלוף עם הגיל, אבל כשהיא נשארת, נראה שעם העלייה בגיל גם עצמת התגובה הולכת וגדלה והאלרגיה מתבטאת בצורה קשה יותר.
הגורמים לאלרגיות לא תמיד ברורים, וקשה לקבוע מי יסבול מאלרגיות ומי לא. קיימת השפעה גנטית, ובמשפחות בהן אחד מבני המשפחה סובל מאלרגיה סביר יותר שנראה בני משפחה נוספים שסובלים מאלרגיה, אבל ישנן גם סיבות נוספות להופעת האלרגיות, אשר קשורות במערכת החיסון של התינוק, בחשיפה הסביבתית לגורמים אלרגניים ועוד.
חשוב לדעת, שלא כל תופעה של אלרגיה בהכרח מצביעה על אלרגיה, ובמיוחד כשמדברים על אלרגיה למזונות, מדגיש ד"ר אליצור. באלרגיה למזון התגובה תהיה מאוד חד משמעית. יש מקרים שבהם הורים מחליטים שהילד אלרגי למזון מסוים, למשל לביצים, בגלל שהילד היה מצונן כמה פעמים אחרי שאכל ביצה. מתוך דאגה לשלומו הם מונעים ממנו לאכול מאכלים מסוימים, מה שמביא לחסר תזונתי, אבל חמור מכך – במידה שהילד אכן סובל מאלרגיה מסוימת (ולעיתים אכן תהיה תגובה חיובית בבדיקות), גם אם קלה, עצם המניעה וחוסר החשיפה לאותו מזון עלולה להביא לכך שבעתיד תתפתח אלרגיה אמיתית ומסוכנת. על מנת לקבוע שתינוק סובל מאלרגיה, על רופא לאבחן זאת, מדגיש ד"ר אליצור.
איך מאבחנים אלרגיה?
במקרה של אלרגיה עורית, אומר ד"ר אליצור, האבחנה נעשית על פי סיפור המחלה וההסתכלות על העור. באלרגיה עורית נראה פריחה אופיינית שמופיעה במקומות אופייניים בעור, אשר באה והולכת לסירוגין. במקרה של אלרגיה למזון, צריך להיות סיפור של חשיפה למזון מסוים אשר הוביל לתגובה האלרגית. במקרה כזה, עושים לתינוק תבחין עורי או בדיקת דם על מנת לאשר או לשלול את קיומה של האלרגיה. במידה שהתוצאות לא משכנעות מספיק, אומר ד"ר אליצור, עושים מבחן תגר, בו נותנים לילד את המזון האלרגני בכמויות עולות ותחת השגחה.
אילו מזונות נחשבים לאלרגנים במיוחד אצל תינוקות?
המזונות שנחשבים אלרגניים במיוחד הם חלב, בוטנים, אגוזים, ביצים, שומשום וכן דגים ופירות ים.
איך בודקים אם התינוק אלרגי למזונות מסוימים?
כדי לשלול קיומן של אלרגיות, ההמלצה היא לחשוף את התינוק בנפרד לכל מזון חדש, למשך יומיים-שלושה, ולא לתת לתינוק כמה מזונות חדשים במקביל. אם לא מופיעה תגובה אלרגית אחרי יומיים-שלושה רצופים של החשיפה למזון החדש, התינוק ככל הנראה לא אלרגי למזון זה וניתן לחשוף אותו למזונות נוספים.
איך מטפלים ואיך מונעים את התפרצות האלרגיה?
השאלה המרכזית שמטרידה את ההורים לילדים שאובחנו כסובלים מאלרגיות, היא מה עושים? איך אפשר להקל על סבלם של הילדים, ויותר מכך – איך ניתן למנוע מהם מצבים מסוכנים? גם כאן, מסביר ד"ר אליצור, התשובה תלויה בסוג האלרגיה שממנה סובל הילד. כאשר מדובר באלרגיות עוריות, לא תמיד אנו יודעים מה הגורם לאלרגיה, ולכן קשה יותר למנוע אותה.
הטיפול באלרגיות עוריות הוא לרוב טיפול מקומי במשחות, ולדברי ד"ר אליצור, יש מחקרים שמצביעים על כך ששינוי תזונתי בגיל צעיר יכול להביא לשיפור במצב.
באלרגיות למזון אנו יודעים את הגורם האלרגני, ולכן הדרך הטובה ביותר למנוע את האלרגיות הללו היא להימנע מחשיפה למזונות האלרגנים. עם זאת, לדברי ד"ר אליצור, לעיתים קשה לסובלים מאלרגיות להימנע מחשיפה למזון האלרגני באופן אקראי. לדבריו, עד לאחרונה, אלרגיה למזון נחשבה לאלרגיה אנפילקטית, כלומר אלרגיה מסכנת חיים. מי שסבל מאלרגיה מסכנת חיים קיבל מזרק אפיפן אוטומטי אשר מכיל אדרנלין ומהווה טיפול ראשוני עד לקבלת טיפול רפואי. בשנים האחרונות, לדברי ד"ר אליצור, התחילו לפתח מעין טיפול גמילה אשר מטרתו להביא לכך שחשיפה לגורם האלרגני לא תהיה מסכנת חיים. "הרעיון הוא שלכל אדם שאלרגי למזון, יש כמות מינימלית של החלבון של אותו מזון שהוא יקבל ולא תהיה לו תגובה. בסדרה של בדיקות מאתרים את אותה כמות סף שאפשר לקבל בלי להגיב. נותנים לצרוך את אותה כמות בצורה מאוד מדודה למשך חודש. בבדיקה חוזרת, ניתן לקבל כמות הרבה יותר גדולה. מתקדמים עם הילד בסדרה של מפגשים לאורך זמן, עד שניתן יהיה לצרוך באופן חופשי או להגיע לכמות שתגן מחשיפות אקראיות", אומר ד"ר אליצור.
טיפול זה נעשה כעת בצורה מסודרת רק בבית החולים אסף הרופא ובמקומות אחרים תחת מחקר, אבל יש בו בשורה גדולה ומעוררת תקווה עבור תינוקות וילדים רבים אשר סובלים מאלרגיה.