לא משנה מה הגיל שלנו וכמה אנחנו פריקים של בריאות, עמוק בלב כולנו היינו שמחים לגור בבית הממתקים של עמי ותמי או לפחות לנשנש מדי פעם ממתק איכותי בלי נקיפות מצפון. הבעיה היא שהיום כבר אי אפשר להתחמק מהמידע המטריד אודות תהליכי הייצור ההמוניים של הממתקים, שמצליחים להוסיף טעם רע לכל חוויה מתוקה.
עדי אנדולט, בעלת המותג "ממתקים של פעם", מצאה דרך לגשר בין רגשי האשם לתאווה המתוקה, בעזרת מתכונים פשוטים להכנת ממתקים תוצרת בית.
"היתרון בהכנת ממתקים בעבודת יד היא שיש לנו שליטה על חומרי הגלם", אומרת אנדולט. "כשמכינים ממתקים בבית, הממתקים טריים ואיכותיים יותר, המרקמים מיוחדים, ואנחנו מחליטים אם להכניס צבעי מאכל טבעיים או מלאכותיים, או להכין בכלל ללא צבע מאכל. גם בהכנת שולחן מעוצב יש יתרון גדול להכנת ממתקים בעבודת יד, שאז ניתן להתאים את הממתק בצבע ובצורה לקונספט של השולחן המעוצב".
ומה לגבי הקלוריות? "אני לא מכינה גרסאות דיאטטיות של הממתקים", מבהירה אנדולט. "אני בעד לאכול מעט אבל איכותי".
המדע המדויק של הממתק
כמו בכל הדברים הטובים בחיים, גם לייצור עצמי של ממתקים הגיעה אנדולט לגמרי במקרה. "בעת טיול לאנגליה הגעתי למפעל בוטיק בו היצרן הכין את הממתקים לעיני הקהל, וגם נתן טעימות. הכנת הממתק – אלו היו סוכריות לימון -נראתה כל כך קלה, והתוצרים היו כל כך טעימים, אז החלטתי שגם אני רוצה לנסות להכין", היא נזכרת.
כאשר ניסתה אנדולט למצוא ספרי מתכונים לממתקים, התברר לה שמאז המהפכה התעשייתית, בה הפכו הממתקים לזולים ונגישים, הממתקים יצאו מספרי הבישול.
"ניסיתי למצוא מתכונים בספרי בישול ישנים בספריות ובחנויות יד שניה, עד שמצאתי מתכון שחשבתי שהוא אחד הממתקים שטעמתי. ניסיתי מספר פעמים להכין את הממתק, לצערי ללא הצלחה – פעם זה נשרף, פעם הוא נדבק לשיניים וכו'. לכן הבנתי שממתקים זהו מדע מדויק". היא מוסיפה.
אנדולט לא התייאשה, החלה לקרוא ספרי כימיה ופיזיקה של הסוכר בכלל וממתקים בפרט. לאחר שהבינה לעומק את תהליכי הבישול, הצליחה לייצר ממתקים טעימים. במקביל, טסה לאנגליה והשתלמה בטכניקות ייצור ממתקים אצל יצרני בוטיק שונים. לאחר מכן החלה לכתוב בעצמה את המתכונים, כך שיתאימו לאקלים הישראלי ולחיך של הישראלים.
"כל אחד יכול לייצר ממתקים בבית", מבהירה אנדולט. "חלק מהממתקים מאוד קלים להכנה ואין צורך בציוד מיוחד או חומרי גלם מיוחדים, בעוד יש אחרים שמצריכים דיוק. חומרי גלם ניתן למצוא בחנויות מתמחות".
ואם בכל זאת קונים ממתקים, מה חשוב לבדוק?
"כשאני קונה ממתק לילדים שלי, אני קודם כל בודקת את תאריך התפוגה, ואחר כך את הרכיבים. אני מעדיפה ממתק שמצוין עליו שהרכיבים טבעיים בלבד וכמובן ללא חומר משמר".
תפוחי עץ מסוכרים על מקל
החומרים:
10 תפוחי עץ רחוצים, יבשים עם מקל עץ נעוץ בהם (רצוי לבחור תפוחים קטנים וקשים)
4 כוסות סוכר
1 כוס מים
2/3 כוס גלוקוזה
קורט מלח
1 כפית אבקת קינמון
3 טיפות צבע מאכל אדום
אופן ההכנה:
להמיס יחד סוכר, מים, גלוקוזה ומלח על אש בינונית.
להסיר גבישי סוכר מדפנות הסיר בעזרת מברשת בצק רטובה.
להרתיח את הנוזל עד 154 מעלות צלזיוס, ללא ערבוב.
להוריד מהאש ולהוסיף את הקינמון וצבע המאכל.
לטבול את תפוחי העץ בסירופ הסוכר.
להשתדל ששאריות הסירופ לא יטפטפו חזרה לסיר.
להניח על נייר פרגמנט , לקרר ולעטוף היטב בצלופן או בנייר פרגמנט כדי למנוע כניסת לחות.
סוכריות ג'לי
החומרים:
31/2 שקיות (49 גרם) אבקת ג'לטין
1 כף קורנפלור
1/2כוס מים קרים
11/2 כוסות מים פושרים (בטמפרטורת החדר)
1 כוס סוכר
1 כף גלוקוזה
2 כפיות תמציות טעם שונות (1 כפית מכל תמצית)
כמה טיפות מ-2 צבעי מאכל
לציפוי:
1/2 כוס סוכר
אופן ההכנה:
מכינים תבניות שקעים קטנות מסיליקון.
שמים בקערית ג'לטין, קורנפלור ו-1/2 כוס מים קרים – מערבבים ומניחים בצד.
בסיר בעל תחתית כפולה שמים מים פושרים, סוכר וגלוקוזה. מערבבים קלות עם מטרפה מעל לאש בינונית. מביאים לרתיחה.
בינתיים מכניסים את הקערית עם תערובת הג'לטין למיקרוגל למשך 15-20 שניות להמסה.
כשהסירופ בסיר רותח, מוסיפים את הג'לטין המומס, תוך כדי ערבוב במטרפה ידנית. ממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב עד טמפרטורה של 103 מעלות (מודדים עם מדחום סוכר).
מחלקים את הסירופ הרותח בין שתי קעריות. מוסיפים לכל קערים כפית תמצית טעם וכמה טיפות צבע מאכל, ומערבבים.
יוצקים את התערובת לתבניות וממתינים להתייצבות.
מחלצים כל סוכריה מהשקעים ומפזרים סבבה סוכר.
שומרים את סוכריות הג'לי בכלי סגור בטמפרטורת החדש.
ספר המתכונים "ממתקים של פעם" מכיל 100 מתכוני ממתקים, ומשווק בחנויות הספרים המוכרות. פרטים אודות סדנאות חוויתיות ניתן למצוא באתר.