רגע הלידה מתקרב ואת מתלבטת כיצד ללדת. מהם סוגי הלידה הקיימים, מהי לידה טבעית, כיצד ניתן להקל על היולדת, מתי מומלץ בכל זאת לבקש אפידורל ובעיקר – מהו הדבר הכי חשוב בלידה? פנינו אל רוית שטרן גינת, דולה תומכת לידה ורכזת קורס דולות "אמא אדמה", כדי לעשות קצת סדר בדברים.
"קיימים סוגי לידה שונים: לידות בהתערבות רפואית: לידת קיסרי, מלקחיים או וואקום, לידה קונבנציונאלית שהינה לידה רגילה, אך נעזרים במשככי כאבים שונים כמו אפידורל, וסוג נוסף של לידה – לידה טבעית. הכוונה היא ללידה ללא מתן משככי כאבים וללא התערבות רפואית, כשהמטרה לתת לגוף לעבוד בלי זירוזים או התערבויות. לידה טבעית היא תהליך טבעי שהחל בימי קדם, הגוף יודע לעשות את העבודה. ההחלטה אם ללדת בלידה טבעית או בלידה קונבנציונאלית עם משככי כאבים תלויה בהחלטת האישה, וביכולת שלה לשאת את הכאב. היום קשה לנשים להכיל כאב ולכן יש רצון למנוע כאב על ידי משככי כאבים"
* מאפידורל ועד לנשימות: דרכים שונות להקלה על כאבים בלידה>>
האפידורל כמעכב לידהבלי אפידורל:
"האפידורל עלול לעכב לידה משום שהנוזלים המועברים לווריד מצמצמים הורמונים, הצירים נחלשים, הבטן והאגן רפויים. בנוסף, התינוק לא מתברג כמו שצריך כשיש אפידורל ולכן לעיתים גורם להתארכות הלידה או למצב שבו האישה נדרשת לקחת זירוז.
האפידורל למעשה לא מאפשר להרגיש את הצירים וצירי הלחץ ולכן הלחיצות פחות יעילות, ונדרשת יותר התערבות. האם לא לוחצת מתוך רפלקס כי אם מתוך הנחייה, התהליך אינו טבעי אלא מאולץ. בנוסף, כשהאישה לוקחת אפידורל היא אינה פעילה, התנועתיות מוגבלת. ברמה הרגשית – הגוף אמור לחוות הורמונים שנחוצים אחר כך לחיבור בין האם והתינוק, והאפידורל מנתק זאת".
יש מצבים שבהם תמליצי לבקש אפידורל?
"כן, האישה חייבת להקשיב לגוף שלה. אם האישה ניסתה לידה טבעית ולא הצליחה, אם היא מיצתה הכל, אם הכאבים בלתי נסבלים, אם הלידה מתארכת ולאישה אין את הכוחות להמשיך, אז היא יכולה בכל שלב של הלידה לקחת אפידורל.
גם אם תיקחי אפידורל בשלב מאוחר עדיין את צריכה להרגיש טוב עם עצמך, שהתמודדת, שעשית משהו עם הצירים ועזרת לתינוק להתקדם". מחדדת שטרן גינת.
החיבור הרגשי עם התינוק
גופה של האישה בנוי ללדת, בנוי להכיל את הכאב. בלידה טבעית האישה מרגישה את הצירים שמקדמים אותה לעבר הלידה. בנוסף, בלידה טבעית ההתאוששות לאחר הילדה קלה יותר. אישה יכולה לקום חצי שעה אחרי הלידה, להתקלח, לזוז. הדבר הכי חשוב הוא שהחיבור עם התינוק חזק, כי ההורמונים עובדים טוב ויש חוויה רוחנית.
מהו היחס של בתי החולים ללידה טבעית?
"גישת בית החולים בשנים האחרונות השתנתה בזכות הנשים. הן דורשות יותר, מודעות לחסרונות וליתרונות של לידה טבעית ומוכנות לנסות ולהתמודד איתה. כל בית חולים מאפשר לידה טבעית, והכל תלוי בהתנהלות שלו, ביכולת שלו להקשיב לאישה ולאפשר לה תנועתיות ככל האפשר, לא ללחוץ עליה לקבלת משככי כאבים. לכן חשוב לבחור בית חולים שאת יודעת שהוא מעודד לידה טבעית, כדי שלא יציעו לך אפידורל ברגע שתיכנסי לחדר לידה."
בחירת בית חולים שמאפשר לידה טבעית היא משמעותית. מעבר לתנאים הפיזיים, כמו חדר עם מקלחת, חשוב לבחור בית חולים שהגישה שלו חיובית בנושא, ויש לו צוות תומך שיאפשר ליולדת לעשות את המקסימום כדי ללדת בלידה טבעית.
"מקום שהגישה שלו תאפשר ניטור לסירוגין, שיאפשרו פרטיות, שלא ירוצו להציע זירוזים ומשככי כאבים, אלו הדברים שמאפשרים לידה טבעית. כמובן שיש נשים שגם בלי זה מצליחות ללדת לידה טבעית".
האם כל אישה יכול ללדת בלידה טבעית?
"נשים שאסור להן ללדת בלידה טבעית, הן נשים שזקוקות להתערבות רפואית והשגחה רפואית. דימומים במהלך ההיריון למשל, נשים שנמצאות בסיכון, שלהן או של העובר, נשים שנדרש מהן במהלך הלידה להיות תחת השגחה ומוניטור קבוע. יחד עם זאת, חשוב שהאישה תדע שיש לה אפשרות לדבר עם הצוות. דו-שיח עם הצוות מאפשר חוויה טובה בלידה שלנו.
האישה יכולה לבחון מול הצוות מוניטור חלקי, שיאפשר לה תנועתיות בחדר. כל עוד המוניטור עובד וכל עוד זה לא מסכן את העובר, האם עדיין יכולה ללדת בגישה טבעית תחת השגחה ובתמיכת בית החולים, ואז גם האם לא תחשוש לזוז בחלל החדר כי היא תדע שהתינוק בהשגחה ולא בסכנה".
סביבה תומכת כמחזקת ומכינה ללידה טבעית
"אחד הדברים החשובים שצריך לזכור הוא להקשיב לגוף, להקשיב למה את מרגישה, להקיף את עצמך בסביבה תומכת ולא כזו שלוחצת על שימוש באפידורל משום שזה יחליש אותך ויקשה עליך". מסבירה רוית. "צרי לעצמך סביבה תומכת, הגדירי מראש את ציפיותיך מהלידה. הנחי את בעלך כי במידה והוא חש שיש צורך בהתערבות, שיציע לך לקחת אפידורל".
הכיני את גוף לקראת לידה טבעית
אישה שחשוב לה ללדת בלידה טבעית חייבת לתרגל את הגוף, וזה יכול לבוא לידי ביטוי בהמון דרכים: "יוגה להריון, ספורט, לשתות הרבה, לאכול נכון, לעבוד ברמה הרגשית, קריאה של חומרים, קורס הכנה ללידה. דעי לאן את הולכת. לא פחות חשוב – לא לדבר עם נשים שהיו להן חוויות לא טובות, לשמוע רק סיפורים מחזקים, לתרגל נשימות, הכיני את בן הזוג והצוות התומך".
בחדר הלידה
* מקלחת חמה ונעימה.
* קומפרסים קרים או חמים – בהתאם ליולדת.
* דימיון מודרך.
* שיאצו.
* נשימה. אחד הכלים היעילים שיש – לתרגל נשימה עמוקה, להוסיף קולות, לא לעצור בפנים.
* מסאז '- אם בן הזוג יודע מראש איפה לעשות ואיך – יכול להיות יעיל.
* כדור פיזיו. עוזר לתנועתיות, לגוון תנועתיות, סיבובי אגן שנראים כמו ריקודי בטן – הם מקלים. הצירים בלידה הם הכאבים היחידים בחיים שלנו שהכאב דורש תנועה, ולכן כשזזים התחושה שונה לגמרה.
"חשוב להבין שהלידה הטבעית היא לא מטרה. המטרה בלידה היא חוויה טובה, לדעת לעשות את הבחירות שלך בתוך התהליך, לא ללכת עם הראש בקיר, להשאיר דלתות פתוחות ולבחור תוך כדי מה מתאים לך. למצוא את דרך הביניים שנכונה לך, להיות בשליטה ולבחור מה נכון לך מבחינת כל האפשרויות הרפואיות המוצעות", מסכמת שטרן גינת.