לגוף האישה לוקח זמן לחזור לעצמו לאחר לידה. לפעמים זה נראה אפילו מוזר לדבר על סקס כשרק לפני שנייה ילדת ודיבורים על פיפי, קקי, גזים ושיניים הם ענייני המציאות החדשה, אך למען הסדר הטוב וכמי שפעם נהנתה מסקס וחיכתה לסופי שבוע תל אביביים חופשיים, יצאתי לבדוק מה השתנה ובעיקר מה אומרים המומחים, מתי כדאי להתעורר, איך מגשרים על הפערים ולא מזניחים את המיניות שהיא חלק בלתי נפרד מהזוגיות שהתרחבה.
בני זוג שהצטרפו אל מעגל ההורים, ולא דווקא בשל לידה ראשונה, יעידו כי מספר חודשים עד שנה לאחר הלידה יחסי המין לא היו כבימים עברו. שליש מהזוגות מפתחים בעיות פסיכו סקסולוגיות ארוכות טווח המתבטאות כבעיות בתפקוד המיני על רקע נפשי אחרי הלידה. הבעיות השכיחות ביותר יכולות להתבטא ביובש נרתיקי בשל חוסר הורמונאלי, שמתאזן עם הזמן, כאבים בחדירה עקב חתך צלקתי (חתך ווגינאלי שמלווה בתפרים), דלקות בשד עקב גודש ההנקה ולעיתים קיימת בעיה תפקודית שנמשכת זמן רב בעוד הבעיה הפיזית כבר אינה קיימת.
אין טעם לנסות ולטפל בתפקוד המיני, מינימום חצי שנה אחרי לידה. רוב הרופאים יעידו כי לוקח זמן לגוף וגם לנפש לחזור אל הדרך הנורמאלית. אמנם החזרה התקנית ליחסי מין יכולה להתחיל מן הרגע שהיולדת מפסיקה לדמם, ולאחר בדיקת רופא שנעשית בד"כ כ- 6 שבועות לאחר הלידה. אך בין החוקיות להיגיון נתפר קו רוחב ענקי, שחלקנו לא מצליחות לאחות. כמו כן, נשים שעברו ניתוח קיסרי, עלולות להתקשות יותר לקיים יחסי מין מלאים בשל ריבוי התפרים וחזרתן למוטב מאוחרת יותר מאשר אצל אישה שחוותה לידה רגילה.
ממה כן כדאי להימנע אחרי לידה?
יש להימנע מיחסי מין אוראליים של הגבר לאישה משתי סיבות עיקריות: האחת, על מנת למנוע דלקת בנרתיק וברחם והשנייה, כי קיים סיכון שהגבר ינשוף אוויר לנרתיק העלול להגיע לכלי הדם ברחם ולגרום לתופעה קשה הנקראת air embolism.
רגע לפני שתחזרו לקיים יחסים לאחר הלידה, או לפחות לנסות, הנה לכם כמה עצות מומחים שיעדנו את הפחדים והחששות של המציאות החדשה:
הבינו אחד את השניה
חשוב ששני בני הזוג יבינו שמספר חודשים עד שנה לאחר הלידה יחסי המין (בד"כ) לא יהיו כבימים עברו. חשוב להיות מודעים לכך, מוכנים ובעיקר סבלניים תוך התחשבות בכל השינויים הן הגופניים והן הסביבתיים. הגבר מצידו יכול לחוש מוזנח ואף דחוי. הטיפול האינטנסיבי בילד יכול לעורר קנאה קשת עורף ולהעמידו במצב די מלחיץ. התינוק תופס את המקום המרכזי בחיי המשפחה, האם מטפלת בו, הוא אינו יכול להתקיים בלעדיה, הוא מחובר אליה רגשית וגופנית. גברים רבים נוטים בשלב הזה למצוא את מקומם מחוץ למעגל. הורים רבים, בעיקר בעסקת חבילה ראשונה, נוטים להתמרמר, לכעוס ולהתנצח אחד עם השני, מי עושה יותר, מי ישן פחות ובעיקר מוצאים את עצמם רוב הזמן, במצב של תחרות. את התחרות, לא כדאי לקחת למיטה. פס ממליצה לנו לזכור כי האישה מקבלת את התינוק שנולד כחלק מעסקת חבילה שתכננה תשעה חודשים, ואילו הגבר מקבל מתנה חדשה שהוא לא תמיד יודע איך להתמודד איתה, כולל להחליף לה, להאכיל אותה ולעשות את כל מה שהאמא עושה, ולא תמיד בטבעיות קלה.
מלבד שעל היולדת הטרייה לפנות זמן לבן זוגה, עליה לפנות זמן גם לעצמה, מה שנשמע כמו משימה בלתי אפשרית, מסתבר שעם מעט עזרה, של האבא או של הסביבה הקרובה ייתכן ואף אפשרי. כן כדאי לאימהות טריות לשוחח עם אימהות נוספות ולהבין באיזה מצב הן נמצאות, איך הן עושות את זה? לעיתים נקודת אור אצל אחת היא בדיוק מה שהאם השנייה הזדקקה לשמוע.
הדליקו את החשק בדרכים יצירתיות
כדאי שתקדישו זמן לפינוק הדדי כמו למשל מסאז' מרגיע, ונסו לתזמן את קיום יחסי המין לשעה שהתינוק ישן, ששניכם לא עייפים אחרי יום מפרך (אולי בקשה מוגזמת מדי, אך כבר אמרנו – אפשרית). מלבד השינויים הגופניים שחלים אצל האישה, קיימים לא מעט שינויים רגשיים אצל שני בני הזוג, הנובעים מחוסר חשק, ירידה במצב הרוח, פחדים וחרדות שהופכים פופולאריים עצם המחשבה לקיים יחסי מין עם חדירה מלאה. עבור החרדים מכאב פיזי כדאי להתחיל עם הפגנת חיבה, חיבוקים וליטופים, שלא רק במסגרת האקט המיני. שלב החיבוקים וההתקרבות האינטימית מחזק את הקשר בין בני הזוג ומזכיר להם שברגע שתעבור התקופה הקשה יחזרו להיות מי שהיו, גם אחד עבור השני. כמו כן, החזרה לתפקוד מיני לאחר הלידה, צריכה להיות הדרגתית ותוך בחירת הזמן המתאים.
כדי להחזיר את החשק, חשוב שתזכרו כי המגע לא תמיד עוזר, אישה אחרי לידה כאמור עלולה לסבול מיובש נרתיקי, בשל דיכוי של הפרשת אסטרוגן מהשחלות המתבטא לעיתים גם כאי-נוחות בנרתיק. לכן נסו לעורר את החשק בעזרת סרט ארוטי/פורנוגרפי לבחירתכם. כמו כן, אם האישה סובלת מגירוי מיני נמוך כדאי ואף מומלץ שבן הזוג יעסה אותה עיסוי נרתיקי, לאט ובסבלנות עד שתרגיש רגועה וזורמת.
לא כל מגע מיני צריך להסתיים בחדירה!
בעבור מי שמאוד חוששת מכאבים גופניים, כדאי להתחיל מן השלבים המענגים וליהנות ממין ללא חדירה – תאמינו, זה אפשרי. זה מעורר את הזוגיות, מקרב, משאיר טעם של עוד וכן כן, גם עשוי לספק. כמו כן, מומחים רבים טוענים שכדאי ואף מומלץ עבור שני בני הזוג להתחיל מאוננות, משותפת או אישית, על מנת להחזיר לעצמם את תחושת העונג, את השלווה ואת הידיעה שהרגש המיני אכן קיים.
התאמה פיזית
כדאי למצוא תנוחות שמתאימות לשני הצדדים. אל תחששו לשקול שימוש במסככים שומניים. כל אישה צריכה להיות מודעת לעצמה. אם היא חשה שאינה מתגרה עוד בשלב המשחק המקדים, כדאי מאוד שתיעזר במסכך שומני ולא תנסה בכלל חדירה שבוודאי כואבת על יבש. התנוחה המומלצת בסיטואציה הנ"ל היא של האישה נמצאת מעל הגבר – דרכה היא ממוקמת בעמדת שליטה, לא גוערים בה, דוהרים עליה או מועכים אותה, ואם היא מניקה אין כל מגע מכאיב בשדיה. וכמובן את תנוחת הכפיות המוכרת והאהובה – הגבר שוכב מאחורי האישה, החדירה קלה יותר, גמישה ולא כואבת.
שימוש בעזרים עשוי להוות טריגר מיני נהדר: כדאי מאוד לנסות בכל תנוחה שבא לכם, שימוש בכריות כתמיכה בכל אחד מחלקי הגוף השונים, להגבהה, הנמכה, סתם לנוחות, העיקר שיהיה לכם טוב.
מגע הוא כלי מרפא
גם אם המיניות לא קופצת אל חייכם, דברו עליה, הזכירו לבת הזוג שהיא גם אהובתכם מלבד היותה אמא נהדרת. חזקו את בטחונה וגם את המיניות שלה. ובזמן שכן זה קורה, תנו לה להוביל, היא מודעת לגופה עכשיו יותר מתמיד, כבדו אותה על החוויה שעברה וזכרו כי לידה אכן כואבת, אך הזמן תמיד מרפא את הפצעים.
פנו לקבלת עזרה
נכון שפנייה לעזרה סקסולוגית או אפילו טיפול זוגי מוכיחה כי אנחנו נמצאים בבעיה. זוגות רבים יעידו כי השנה הראשונה לאחר הלידה נקראת שנת המשבר, הן הזוגי, המיני, הרגשי, ההורי ומה עוד? כבר הבנו כי קיום יחסים בתקופה הראשונה שאחרי הלידה הוא מצב חריג ושונה מן הנורמה המקובלת. במידה ועברה חצי שנה מיום הלידה ואינכם חוזרים לתפקוד מיני רגיל: נהנים פחות, נטולי חשק, לא מצליחים לקיים חדירה בשל כאבים שנבדקו גניקולוגית והוכחו כתקינים, כדאי ואף מומלץ לגשת לייעוץ, שישפר את חייכם, ייתן לכם כלי שימוש חיוניים שיאפשרו תפקוד מיני תקין, ישפר את הרגשתכם ובעיקר את הזוגיות שהתרחבה אם שכחתם מאהבה.