כל תינוק הוא יחיד ומיוחד ולכל תינוק יש את המזג (הטמפרמנט) שלו, אשר משפיע פעמים רבות על התנהגותו. זיהוי טמפרמנט התינוק יעזור לנו ליצור עבורו סביבה תומכת ורגועה, אולם איך נדע מהו המזג של התינוק שלנו ואיך אנו, כהורים, יכולים להשפיע על אישיותו של התינוק? פנינו אל תמר כהן לביא, מדריכת הורים ומנתחת התנהגות, בעלת "קסם של הורים", כדי לעשות קצת סדר בדברים.
תגובת ההורים משפיעה על התנהגות התינוק
ראשית חשוב לדעת כי התינוק לא מגיע כ"דף חלק" לגמרי אלא שהוא נולד עם מטען גנטי ביולוגי מסוים, וכך ניתן להרגיש בתכונה שעוברת בין דורות, כמו עקשנות או יצירתיות. עם זאת, יש תכונות הנרכשות במהלך השנים כתוצאה מאינטראקציה עם הסביבה הקרובה, ואנו כהורים יכולים לשלוט על העוצמות של התנהגות התינוק.
כהן לביא אומרת כי התפקיד שלנו כהורים הוא לעזור בעיצוב האישיות ולהשפיע על המטען הגנטי, זאת באמצעות התגובות שלנו להתנהגות התינוק. למשל, אם ילד נולד עם תכונת אופי של דעתן, אנחנו כהורים יכולים לאפשר לו להביע את דעתו במקומות הנכונים ובזמנים הנכונים.
כהן לביא מוסיפה כי לסביבה עלולה להיות גם השפעה הפוכה על אופי התינוק. למשל: תינוק חייכן שגדל בסביבה צועקת ולא נעימה, עלול להמעיט בחיוכים בעתיד.
טמפרמנטים שונים של תינוקות
"חשוב להכיר את טמפרמנט התינוק כדי לדעת איך להקל עליו, לתמוך בו ולכוון אותו", אומרת כהן לביא. "יחד עם זאת, השתדלו לא לשים עליו חותמת וזכרו כי הוא יכול להיות קצת מזה וקצת מזה", היא מדגישה.
ניתן להתייחס לטמפרמנטים שונים בהתנהגות תינוקות:
תינוק מלאך – תינוק שהוא מעל ומעבר למצופה, התינוק המושלם. זהו תינוק שמעסיק את עצמו, רגוע, אוכל כשצריך, ישן כשצריך, מחייך לכולם. תינוק מסוג זה זורם עם סדר היום שלנו, ההורים, ואנחנו בקושי מרגישים אותו.
תינוק "כמו בספרים": תינוק שההתנהגות שלו היא בדיוק לפי הספר – הוא אוכל לפי לוחות זמנים מדויקים, מתהפך בגיל שלושה חודשים, זוחל בדיוק בגיל חצי שנה. הוא יעשה הכל בול לפי הספר, לא לפני ולא אחרי. הוא לרוב תינוק נוח ורגוע.
תינוק רגיש: רגיש לגירויים כמו ריח, אור או סוג הבד שהוא לובש. פעמים רבות הוא יהיה לא נינוח. באמבטיה, למשל, לא יהיה לו נעים. כמו כן, הוא יתקשה להתמודד עם שינויים משום שהוא זקוק לשגרה שלו.
תינוק פעלתן: תינוק שלא אוהב לישון, ערני, זז המון. הוא עלול לבכות לעתים קרובות משום שהוא נמצא במצב של עייפות יתר. תינוק מסוג זה זקוק לתעסוקה ולגירויים אינסופיים, שכן נמאס לו מהר מאוד מצעצוע מסוים.
תינוק כעסן: כל הזמן כואב לו, הוא לא רגוע, הוא לא אוהב שמאכילים אותו או שמקלחים אותו. זהו תינוק שיהיה הרבה על הידיים של ההורים… להורים של תינוק כעסן קשה מאוד לזהות מה הוא צריך משום שהוא חסר שקט רוב הזמן. תינוק מסוג זה עלול לעתים לסבול מעיכוב התפתחותי, משום שלא נעים לו להיות על הבטן ולכן לא יתהפך, למשל.
איך אפשר לזהות את טמפרמנט התינוק?
"על ידי תצפית: עקבו אחרי התינוק שלכם במשך מספר ימים ונהלו טבלת מעקב שבה תכתבו כמה הוא ישן בלילה, באיזו תדירות הוא אוכל וכמה, איך הוא משחק (האם בחפץ אחד וכמה זמן), מתי הוא בוכה ומה הוא עושה כשהוא בוכה – האם הוא בועט עם הרגליים או אולי מושך באוזן, האם הבכי חוזר על עצמו בשעות מסוימות או לאחר פעילות כלשהי ועוד. ניהול הרישום חשוב משום שהוא מאפשר לכם, ההורים, לנהל מעקב ולבנות סדר יום שמותאם לצרכי התינוק. כך למשל, תימנעו לצאת לסידורים בשעה שהתינוק זקוק לשינה שלו".
* למה התינוק בוכה ואיך מבדילים בין סוגי הבכי השונים? בואו לראות>>
לפעול לפי טמפרמנט התינוק
כהן לביא מציינת כי ברגע שתזהו את הטמפרמנט של התינוק שלכם, תוכלו לזהות טוב יותר את הרגעים הקשים שלו: מתי משעמם לו, מתי הוא עייף ומתי כואב לו, ואז תוכלו לתת לו מענה לפי הצרכים שלו וכך לחסוך בכי מתמשך ולהקנות לו תחושת ביטחון.
למשל, כדי למנוע בכי ותסכול של התינוק הפעלתן, על ההורה להחליף ולגוון את הנוף, להעביר את התינוק מהנדנדה לטרמפולינה או לאוניברסיטה וכדומה.
דוגמה נוספת – במקרה של תינוק רגיש, נתקשה לצאת איתו מהבית לקניון או למקומות רועשים ועמוסים באנשים, שם הוא חשוף לרעש ואור. כדי לעזור לו להתמודד עם היציאה למקומות שכאלה, נוכל לנקוט באמצעים שונים כגון להלביש אותו בלבוש חם ועוטף במקרה שקר, להלביש אותו בלבוש עוטף שייתן לו תחושה ביתית, להצמיד אליו חפץ מסוים של אחד ההורים על מנת שהוא יריח אותו וירגיש ביטחון, כמו למשל חולצה של אמא, ועוד.
חשוב לזכור שתינוק שיש לו אמון בהורים ויודע שהם יספקו את הצרכים שלו כשהוא רעב, עייף או סתם זקוק לחיבוק, ירגיש בטחון, וכשיגדל יהיה לו אמון בחברה ובסביבה והוא יתפתח להיות מבוגר בעל ביטחון עצמי.
חשיבות סדר היום
הדרך הטובה ביותר להתנהל מול התינוק שלנו, עם כל סוג של טמפרמנט, היא ליצור סדר יום. ניתן לעשות זאת כבר מגיל שלושה שבועות, כשסדר היום כולל אוכל, משחק ושינה. ככל שהתינוק גדל, אחד הפרמטרים משתנה (זמן השינה מתקצר וזמן המשחק מתארך), אבל הסדר נשאר קבוע. לדוגמה: אצל תינוק פעלתן, שזקוק להמון גירויים, זמן המשחק יצטרך להיות שונה מזה של תינוק "מלאך", שיכול לשבת זמן ארוך עם משחק אחד. הקשיבו לתינוק שלכם וזהו את הצרכים שלו. אם תזהו, למשל, שהתינוק זקוק ליותר שינה, תדעו להשכיבו בזמן ולהימנע מבכי מיותר ומתסכול של התינוק.
זכרו כי סדר היום מקל על ההורה והתינוק כאחד. אתם ההורים הם אלה שמכתיבים את הטון בבית.
* איך יוצרים סדר יום? קבלו את המדריך השלם>>