תהליך זחילה אינו זהה אצל כל התינוקות. גליה דאובה פישמן, פיזיותרפיסטית התפתחותית, מסבירה שקיימות וריאציות שונות לזחילה, וכולן מהוות דרכים להתקדם במרחב. "תינוקות מסוימים יתחילו עם דחיפת הידיים בלבד, בשכיבה על הבטן, בעוד שאחרים יעלו על שש, יתנדנדו עד להתחלת זחילה על שש (ללא זחילת גחון), ויש תינוקות שמעדיפים להתקדם בישיבה על הישבן בלבד. כשאומרים 'זחילה', אנו מתייחסים בארץ בדרך כלל לזחילת גחון וזחילה על שש – מרבית התינוקות משכללים תוך כדי תנועה את הזחילה שלהם, והקצב והאיכות התנועתית בזחילה מתפתחת עם הזמן", אומרת דאובה פישמן.
הסימנים המקדימים לקראת זחילה
טווח הגילאים הטיפוסי להתפתחות זחילת גחון הינו בין 7 חודשים ל-9 חודשים, וזחילה על שש עד סביב גיל 10 חודשים. ישנם סימנים מקדימים לזחילה: "תינוק שנינוח על הבטן, מסתובב סביב צירו (כדאי לשני הצדדים) ומתחיל לזחול לאחור, לרוב נמצא ממש 'אוטוטו' לפני זחילה.
מה צריך להדליק נורת אזהרה אצל ההורים?
דאובה פישמן מדגישה שקיים שוני בין תינוקות, ותינוק אחד יכול להקדים את חברו בזחילה, ועדיין שניהם בעלי התפתחות טיפוסית. "הקשר בין זחילה לבין התפתחותו העתידית של התינוק מטריד הורים רבים. חשוב לדעת כי לא נמצא במחקר ובקליניקה עד כה, כי תינוק שאינו זוחל יהיה בהכרח בעל קשיים עתידיים", אומרת דאובה פישמן. עם זאת, היא מוסיפה שהזחילה מאפשרת לתינוק לפתח יכולות קוגניטיביות רבות, עצמאות וכן תקשורת חדשה עם המשפחה, ולכן ניתן לעודדה בדרכים שיפורטו בהמשך, ולהתייעץ עם הרופא המטפל במידה שהתינוק איזו זוחל.
כדאי לשים לב לקשיים ספציפיים אצל תינוקות בריאים, כמו קושי לשכב על הבטן מסיבות שונות, קשיים שמצביעים על חולשה באזורים מסוימים בגוף, או על גמישות יתר שמלווה בטונוס שרירים נמוך. "אם ההורים מרגישים שהתינוק מתקשה לשכב על בטנו, אינו מסתובב סביב צירו בשכיבה על הבטן ואינו מראה יכולת ו/או רצון להתקדם לעבר משחק סביב גיל 9-6 חודשים, מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים ובהחלט ניתן לפנות לפיזיותרפיה התפתחותית. הטיפול כולל בעיקר הדרכה להורים ליצירת סביבה מותאמת וחיזוק ספציפי תוך כדי משחק מותאם".
זחילת גחון היא חובה?
הורים רבים מוטרדים גם כשהתינוק "מדלג" על זחילת גחון ומתחיל לזחול מיד על שש. במבחן המחקרי (וגם הקליני) לא נמצא כי אכן על התינוק לעבור רצף קבוע ובסדר מסוים. אם התינוק זוחל רק זחילת גחון או רק זחילה על שש, אולם מראה התפתחות בתנועותיו ומשכלל את יכולותיו עם הזמן, ככל הנראה הוא מתפתח בצורה יפה ואין סיבה לדאגה.
איך ניתן לעודד זחילה?
לדברי דאובה פישמן, כדי לעודד זחילה חשוב להציע לתינוק סביבה מעודדת תנועה, וכן ריבוי הזדמנויות לתינוק להכיר את גופו ולהפעילו.
ביגוד נוח ומרחב תנועה – כדאי שההורים ילבישו את התינוק בביגוד נוח ויארגנו עבורו סביבה בטוחה אך מעניינת עם מספיק מרחב לתנועה ולגילויים חדשים.
השכבה על הבטן והחזקת משחקים בגבהים שונים – כדאי שההורים יבלו עם התינוק זמן משותף, בנחת, על משטח נוח, שאינו רך מדי ואינו מצומצם מדי. ככל שהתינוק רגיל לשכב על הבטן, נהנה מהמנח ומושיט ידיים לעבר משחקים בגבהים שונים, ניתן להרחיק מעט את המשחקים ולשנות את גובהם (כמובן, בהתאמה לסקרנות וליכולת של התינוק להגיע אליהם, על מנת להימנע מתסכולים וליצור אצל התינוק חוויה של למידה מהצלחות).
כל אלה, לדברי דאובה פישמן, מאפשרים להורים ליצור לתינוק, ללא 'חוגים' ו'פעילויות', סביבה מאתגרת ומעוררת, היוצרת רצון להתנסות עוד ועוד ולהגיע למקומות חדשים.
דאובה פישמן היא פיזיותרפיסטית התפתחותית, בעלת תואר M.A בהתפתחות הילד