מגיע לכם מזל טוב! הדבר האמיתי כבר כאן, מביט בכם, ישן, בוכה ורוצה לאכול. בשנה הראשונה לחייו, תצפו בתינוק שלכם גדל בקצב מהיר. משקל גופו הקטן יוכפל ואף ישולש עד תום השנה הראשונה, ולשם כך הוא יידרש בתחילת חייו לארוחות מרובות וקטנות יחסית.
תקשרו עם התינוק באמצעות סימני הרעב והשובע
ודאי שמעתם לא פעם כי תינוקות לא נולדים עם הוראות הפעלה. גם לא עם תקציר להוראות הפעלה. השבועות הראשונים בחייו של תינוק נראים לפעמים כמו חוויה בארץ זרה: אתם עוד לא מכירים את השפה, את ההרגלים של המקומיים ואת הדרך הטובה ביותר לדבר איתם. כמו בכל שפה, קצת הקשבה ומעט זמן יאפשרו לכם ללמוד ולהבין את המתרחש בסביבה.
תינוקות נולדים עם היכולת להביע ולתקשר. שפה שלמה יכולה להיות מועברת סביב הפקת הקולות שלהם והמצב הגופני שבו הם נמצאים (רגוע/עצבני/מתוח). בענייני אוכל, אתם יכולים לתקשר עם התינוק שלכם בהתאם לסימני הרעב והשובע.
מנגנון הרעב והשובע הוא מנגנון מולד. כשם שתינוק ידע להעיר אתכם בשעת לילה להאכלה, סימכו עליו כי יידע לאותת לכם גם בשעות היום מתי הוא רעב. כמו כן, אמצו לעצמכם מנהג: הקשיבו לתינוק שלכם, האכילו אותו כשהוא רעב ובכמות שהוא מסמן לכם, בין אם היא קטנה או גדולה מהכמות שחשבתם שיאכל. סימכו עליו כי הוא יודע מה הכמות הדרושה לו.
סימני רעב ושובע בחודשי החיים הראשונים (מהלידה עד גיל 4-5 חודשים)
סימנים לרעב:
- בכי טיפוסי לרעב
- הכנסת הידיים לפה
- הטיית הראש לצד בחיפושו אחר הנקה
ביטויים לשובע:
- סגירת השפתיים
- הסטת הראש
- ירידה בתדירות או בעוצמת המציצות
- הוצאת הפטמה מהפה
סימני רעב ושובע בגילאים 5-8 חודשים
סימנים לרעב:
- בכי טיפוסי לרעב
- מצב שבו תחושו כי התינוק שיחק להנאתו ופתאום מוכן להיות רגוע רק על הידיים, עשוי להיות סימן לרעב.
- מרווח השעות בין ארוחה לארוחה צפוי שיהיה כעת ברור יותר בהשוואה לחודשים הראשונים, שבהם הארוחות צפופות יותר.
ביטויים לשובע:
- ירידה בקצב האכילה
- הוצאת הפטמה
- סירוב לכפית
- תחושה כי התינוק מוסח מהסביבה
סימני רעב ושובע בגילאים 8-12 חודשים
סימנים לרעב: ה"שפה" שבה ישתמש התינוק לאותת לכם שהוא רעב, תהפוך לברורה יותר. אם תקפידו על סביבת אכילה קבועה, התינוק יתחיל לסמן לכם או לזחול לעבר כיסא האוכל או יפיק קול הדומה ל: "האמ האמ".
ביטויים לשובע:
- ירידה בקצב האכילה
- הוצאת הפטמה מהפה
- הנדת הראש או הסטת הראש
- זריקת אוכל
מה תינוקות אוכלים עד גיל חצי שנה?
חלב אם הינו המזון המותאם ביותר לצרכיו של התינוק. יתרונות ההנקה כוללים בתוכם אלמנטים רגשיים ופיזיים לאם ולתינוק. ישנן נשים הבוחרות לשאוב חלב אם ולהזין את התינוק מבקבוק, או להיעזר בחלב אם של אם אחרת.
הנוזל הראשון שמופק אצל האם הוא הקולוסטרום. כמותו קטנה והוא עשיר בנוגדנים שיגנו על התינוק עם צאתו מההגנה הסטרילית של הרחם החוצה. הקולוסטרום מופק בכמות קטנה אך הרכבו ייחודי ומשמעותי לתינוק. הקולוסטרום יזין את התינוק ב-3-5 הימים הראשונים לחיי התינוק, עד ההגעה של החלב.
להנקה יתרונות ידועים רבים:
הנקה בטווח קצר לאחר הלידה תסייע לאם בהתכווצויות הרחם ותסייע בהוצאת השלייה. היא תעורר את הרפלקסים של התינוק ותהנה מרפלקס המציצה החזק שאיתו התינוק נולד.
- חלב האם מכיל נוגדנים וכן הרכב המיועד לעיכול קל של המזון.
- חלב האם תמיד זמין ונגיש
- חלב האם סטרילי
- חלב האם מספק הגנה למעי של התינוק
- חלב האם מכיל אנזימים שיקלו על תהליכי העיכול והספיגה
- הנקה מורידה את הסיכון להתפתחות סיבוכי מערכת העיכול אצל פגים
* כדאי לדעת שגם הנקה קצרה תהווה יתרון ותועלת על פני היעדרה המוחלט.
לא בטוחה שאת רוצה להניק? כדאי לך לנסות
העובדות מציגות יתרונות ברורים להנקה לאם ולתינוק. ובכל זאת, ישנן נשים שמוצאות את ההנקה כקשה מבחינתן או שטרם הלידה הרגישו תחושת "ריחוק" מרעיון ההנקה. במקרים של חוסר בהירות לגבי הרצון להניק – זכרי כי את ההנקה יהיה קשה להשיב, ועל כן אפשרי לעצמך ולתינוק תקופת התנסות בהנקה. ייתכן שההרגשה תהיה מוזרה או לא לגמרי מובנת, אך נקודת המוצא שלך ושל התינוק תהיה כזו שתאפשר לך להמשיך ולבחון את הבחירה.
הנקה יכולה להיות חוויה ייחודית ומרגשת. אפשרי לעצמך את ההזדמנות לבחון את הרצון להניק, גם אם נדמה שזה לא הדבר הפשוט או המובן מאליו. היעזרי ביועצת הנקה במידת הצורך כדי לייצר עבורך ועבור תינוקך חוויה טובה ונעימה.
* כאשר ההנקה אינה מתאפשרת מכל סיבה שהיא, יש להשתמש בתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל). דברים שחשוב לדעת על תמ"ל תוכלי למצוא בכתבה הבאה>>
ומה לגבי שתיית מים?
במהלך ששת החודשים הראשונים לחייו, התינוק יקבל את המזון ואת הנוזלים מאותו המקור: ההנקה או התמ"ל.
תוספת מים לתפריט אינה נדרשת במרבית המקרים, והוספה עשויה לגרוע מכמות המזון שהתינוק אוכל ולהשפיע על גדילתו.
מים יש להוסיף סביב גיל 6 חודשים, עם ביסוס ארוחות המוצקים, וגם אז סביר כי תידרש תקופת למידה מצד התינוק לצריכת מים.