ככל שמתקרב מועד הלידה, כך התכנונים מה לקנות לתינוק הולכים וצוברים תאוצה. הורים לעתיד רבים מוצאים את עצמם הולכים לאיבוד הבין חיפושים אחר העגלה הכי נוחה, כיסא הבטיחות הכי בטוח והבקבוקים הכי טובים. כדי לעשות קצת סדר בדברים, אספנו עבורכם את הפריטים הגדולים והקטנים שעליכם לרכוש לקראת הגעתו של האוצר הקטן שלכם הביתה.
ריהוט ועזרים
עריסה: מיטה קטנה, המשמשת את התינוק עד גיל שלושה חודשים בלבד. את העריסה קל יותר לנייד ולמקם בחדר ההורים, ומכיוון שהיא קטנה יותר ממיטה רגילה, היא "עוטפת" יותר את התינוק. אם אין ברצונכם לרכוש עריסה, תוכלו לשכור במקומות שונים כמו "יד שרה" וכן בחנויות שונות למוצרי תינוקות. ייתכן שתעדיפו להשתמש בעגלה (בעלת אמבטיה) במקום בעריסה, אולם חשוב לוודא כי התינוק זוכה למספיק אוורור ומקום. יש הורים שמשתמשים מיד במיטת התינוק ושמים נחשוש כדי להקטין את שטחה וליצור מרחב מחבק ועוטף יותר לתינוק. שימו לב שלעריסה יש אישור ממכון התקנים.
מיטה: תוכלו לרכוש את המיטה במסגרת רכישת "חדר תינוק", הכולל מיטה ושידה, ותוכלו לרכוש בנפרד. יש לוודא כי המיטה בטיחותית ובעלת אישור מכון התקנים. עוד על בחירת מיטה.
מזרן: המזרן חשוב ליצירת סביבת שינה בריאה לתינוק, שנועדה למנוע מוות בעריסה. בשוק קיימים שלושה סוגי מזרנים: אטום, נושם ורשת (שהוא מזרן המורכב מרשת אלסטית אשר מתוחה על מסגרת, ונחשב גם הוא מזרן נושם). במזרן נושם עוברים נוזלים לליבת המזרן, אולם הוא נחשב כמפחית את הסיכון למוות בעריסה. יש לוודא כי המזרן עומד בתקנים של מכון התקנים.
שידת החתלה: ניתנת לרכישה יחד עם מיטה או בנפרד. בשידה תוכלו לאפסן בגדים, חיתולים וציוד שאתם זקוקים לו בהישג יד. השידה תשמש אתכם בעת הלבשת התינוק, החלפת חיתול ועוד, אולם יש להקפיד לפרוש על השידה מזרן מיוחד או משטח החתלה כדי לשמור על נוחות התינוק. שימו לב כי ניתן להוסיף תוסף החתלה, אשר מעניק גידור והגבהה על מנת למנוע נפילה מהשידה. גם כאן יש לוודא כי השידה בעלת אישור ממכון התקנים.
מזרן/שעוונית לשידה: על השידה מניחים מזרון, על מנת לאפשר לתינוק לשכב בנוחות, וגם כדי למנוע החלקה.
פח לחיתולים: מאוד נוח לשימוש בחודשים הראשונים, וכדאי למקמו ליד שידת ההחתלה. תוכלו להשתמש בפח מיוחד ואטום לריחות.
מגש טיפולים: מגש או סלסלת נצרים שבהם מניחים מוצרים שצריכים להיות זמינים תמיד, כמו קרם החתלה, מגבונים ועוד. את המגש יש להניח על שידת ההחתלה ולוודא כי אינו בהישג ידו של התינוק.
אמבטיה: מגיעה עם רגליים להגבהה כדי לאפשר לכם לקלח את התינוק מבלי להתכופף. בחודשיים-שלושה הראשונים סביר להניח שתחזיקו את התינוק בידכם, ולאחר מכן אפשר להשתמש במתקן בטיחות לאמבטיה, עליו התינוק שוכב באלכסון, כשהראש שלו מחוץ למים.
לול: אמנם יש לכם עוד זמן, אבל כשאתם מחליטים שהגיע הזמן לעבור ללול, עליכם כמובן לבדוק שהוא עומד בדרישות של מכון התקנים. הלול מאפשר לתינוק להיות בסביבה מוגנת, לשבת בו בנוחות ולשחק, במידה שאינכם מעוניינים שהוא יזחל ברחבי הבית או בשטח.
כלי מיטה וטקסטיל
סדין: כדי למנוע הזעה מוגברת אצל התינוק, מומלץ להשתמש בסדין העשוי מ-100% כותנה. לא מומלץ לקנות סדינים רבים לעריסה, מכיוון שכאמור, אחרי שלושה חודשים לא יהיה בהם שימוש.
סדינית: חיתול בד עם שרוכים לקשירה בקצוות, הנועד לשימוש בעריסה, בעגלה ובלול. מומלץ לעטוף את המזרן בסדינית באזור שעליו מונח ראשו של התינוק, כך שבמקרה של פליטה, תצטרכו להחליף את הסדינית בלבד.
מגן לראש: ניתן לרכוש את המגן כחלק מסט מצעים שלם הכולל סדין, מגן ראש ושמיכה, וניתן לרכשו בנפרד. את המגן מניחים כך שהוא מכסה את ראש המיטה וחלק מהצדדים, וכך מגן על התינוק. יש למקם נכון את המגן כדי שלא יישמט מסורגי המיטה כשהתינוק ישן ויכסה את פניו.
שמיכה: יש לבחור בשמיכה שאינה מסורבלת כדי שלא תכביד על התינוק. לקיץ מספיקה שמיכת כותנה עדינה ורכה (ניתן לרכוש כחלק מסט מצעים הכולל גם סדין ומגן לראש), ולחורף כדאי לרכוש שמיכה סינתטית איכותית.
חיתולי בד (חיתולי "טטרה"): חיתולי בד דקים, שהולכים ללוות אתכם הרבה מאוד בשנים הקרובות: חיתולי טטרא מצוינים למגוון רחב של מטרות, ובהן הגנה לכתף ההורה בעת ההרמה לגיהוק אחרי האוכל, כיסוי קל לתינוק, ניקוי פני התינוק, סדין לשעת הצורך, כיסוי במהלך הנקה, צלונית לחלון הרכב להגנה על התינוק מפני השמש בנסיעה, כיסוי למשקל בטיפת חלב ועוד. מוצר דומה הוא חיתול פלנל, שהינו עבה יותר וניתן להשתמש בו בימים קרים יותר.
פריטי לבוש לתינוק
גופיות: מומלץ לבחור בגופיות מעטפת עם תיקתקים, אשר נסגרות בצדי הגוף. גופיות אלה קלות יותר להלבשה ולהורדה. יש לבחור בבד כותנה, שכן היא המתאימה ביותר לעורו העדין של התינוק. כשקר יש להשתמש בגופיות מפלנל.
מכנסיים: מומלץ לבחור במכנסיים עם רגליות המכסות את כפות הרגליים של התינוק. גרביים נופלות פעמים רבות מרגליו של התינוק, והרגליות הן פתרון מצוין לשמירה על חום הגוף. יש להשתמש במכנסי כותנה, ובחורף יש לבחור במכנסי פלנל.
בגד גוף: בגד הדומה לגופייה, בתוספת "תיקתקים" בין הרגליים. את בגד הגוף מלבישים מתחת לבגדים. בגד הגוף הוא פריט לבוש שימושי ביותר ומומלץ להצטייד בכמה בגדי גוף לימים הראשונים לחיי התינוק.
חליפות שלמות (אוברול): פריט שימושי נוסף, המתאים לשעות היום והלילה ומכסה את כל הגוף – כולל את כפות הרגליים (ניתן לרכוש אוברולים בלי רגליות). את האוברול סוגרים באמצעות תיקתקים הממוקמים לאורך הגוף והרגליים. יש לוודא שהבד של האוברול הוא נמתח.
גרביים: גרביים הן פריט חיוני גם בקיץ, לשמירה על חום גופו של התינוק. כדאי לדעת שהגרביים לא תמיד נשארות על הרגליים לזמן ארוך, ומכנסיים או אוברול עם רגליות יכולים להיות הפתרון. אולי תתעניינו לגלות שקיימים בשוק רגליות לגרביים, אשר נועדו לשמור על הגרביים במקומן… בקיץ יש להשתמש בגרביים מכותנה, ובחורף בגרבי צמר.
כובע: פריט חובה לתינוק. בקיץ יש לבחור בכובע כותנה שלא יחמם את ראשו של התינוק יתר על המידה אלא ישמור עליו מהשמש, ובחורף ניתן להשתמש בכובע צמר או פלנל.
חליפות חמות: חשוב לזכור שאם תינוקכם נולד בחורף, יש להלבישו בשכבות כדי שבמקרה הצורך תוכלו להסיר שכבה או להוסיף.
מעיל: תוכלו לרכוש מעיל בעל כובע המכסה את ראש התינוק.
כפפות: תינוקות רכים עלולים לשרוט את עצמם. כפפות דקות העשויות מ-100% כותנה יכולות להגן על פניהם. בכפפות לתינוקות רכים אין חלוקה לאצבעות. כפפות יכולות לתרום לשמירה על חום גופו של התינוק בימים קרים.
ציוד רחצה
סבון נוזלי לתינוק: יש לבחור בסבון עדין ביותר, ומומלץ לבחור בתכשיר עם כמה שפחות רכיבים כימיים.
שמפו לתינוק: יש הממליצים לקלח את התינוק עם שמן שמותאם לכל הגוף – כולל הראש. כשעוברים לשמפו לתינוק, יש לבחור בשמפו "ללא דמעות".
ספוג רחצה: לרחיצת התינוק יש להשתמש בספוג רחצה רך.
תחליב לתינוק: אם עורו של התינוק יבש מאוד, ניתן להשתמש בתחליב מיוחד לתינוקות.
שמן שקדים או בלנאום: לתוספת לחות לעור יבש ניתן להוסיף פקק של שמן לכל אמבטיה, או למרוח על עור התינוק לאחר האמבטיה. בנוסף, השמן יכול לעזור בקילוף של סבוריאה מהראש (מאוד נפוץ בקרב תינוקות רכים), וגם לשמש אתכם לעיסוי התינוק (שמן שקדים בלבד).
ציוד לטיפול בתינוק
מגבונים לחים: החבר הכי טוב שלכם בבית. מנקה בהחלפת חיתולים, פליטות ועוד. יש לשים לב כי במקרה של תפרחת חיתולים, יש להימנע ממגבונים המכילים אלכוהול או חומרי בישום. כמו כן מומלץ להימנע מניגוב הפה במגבונים לחים, מכיוון שטעמם (והחומרים שבהם) עלולים להגיע לפיו של התינוק.
משחה לישבן: תוכלו להשתמש במשחה פשוטה, אך כדאי גם להחזיק משחה טיפולית למקרים של פריחות וגירויים. כיום כבר לא מומלץ למרוח משחה עם כל החתלה, אלא רק במקרה הצורך או במקרה של תינוק בעל עור רגיש במיוחד.
אלכוהול: אלכוהול 70% או נוזל אלכוהולי אחר לצורך חיטוי של גלד הטבור, המתבצע בעזרת מקלון לאוזניים.
מקלוני אוזניים: יש להשתמש במקלוני אוזניים שמותאמים לתינוקות. יש לנקות את החלק החיצוני של האוזן בלבד (האפרכסת).
צמר גפן: בעזרת צמר גפן שנטבל במים רתוחים ניתן לנקות את עיניו ואפו של התינוק. אם התינוק רגיש במיוחד לרחצה, ניתן לרחוץ אותו בעזרת צמר גפן טבול במים.
מספריים: המספריים נועדו לגזיזת ציפורניים ושיער. גזיזת ציפורניים תיעשה החל מגיל חודש, וכדי למנוע מהתינוק לשרוט את עצמו, אפשר להלביש לו כפפות. יש להשתמש במספריים מיוחדים לתינוקות, בעלי קצוות מעוגלים.
מדחום ותרופות לשיכוך כאבים: ישנם כמה סוגים של מדחומים – ממדחום דיגיטלי המיועד לשימוש דרך הפה או פי הטבעת, ועד מדחום הבודק את החום דרך האוזן. כדאי להתייעץ עם אחות טיפת חלב או עם הרוקח ולהחליט על הסוג שמתאים לכם.
משכך כאבים לתינוקות מגיע בצורת סירופ או נרות, וכדאי להתייעץ עם הרופא והרוקח ולהתאים את משכך הכאבים לגיל התינוק.
מדחום לחדר: מדחום הנועד למדידת הטמפרטורה בחדר התינוק כדי לוודא שבחדר שוררת הטמפרטורה המומלצת (בין 21-23 מעלות צלסיוס). את המדחום תולים על הקיר.
שואב נזלת: פעולת הוצאת הנזלת היא קשה לתינוקות, ולכן כדי לשחרר גודש באף, יש להיעזר בשואב נזלת ולהשתמש בו בעדינות רבה. דרך אחרת להתמודד עם נזלת הוא תרסיס מי מלח.
מסרק קטן ומברשת רכה: לסירוק שערו של התינוק (ייתכן שלא יהיה בהם צורך בימים הראשונים לחייו של התינוק).
אביזרי האכלה
בקבוקים: מתחילים עם בקבוקים קטנים של 120 מ"ל, ובהמשך כדאי לרכוש בקבוקים של 270 מ"ל. הבקבוקים מגיעים עם פטמה, ואפשר גם לקנות אריזות של פטמות, ולהתאים אותן לגיל התינוק (גודל החור בפטמה קובע את מהירות וכמות הנוזלים שיוצאת מהבקבוק). כדאי שיהיו בבית לפחות שלושה בקבוקים, גם אם את מניקה כרגע.
מברשת לניקוי בקבוקים: ישנם כמה סוגים – מברשות סיליקון, ספוג ויש גם מחומרים אחרים. כדאי לקנות סט מברשות – קטנה וגדולה. הקטנה תשמש לניקוי הפטמות.
מתקן לחיטוי בקבוקים (סטריליזטור): חיטוי בקבוקים ופטמות לאחר כל האכלה מומלץ בחודשים הראשונים לחיי התינוק. ניתן לבצע זאת באופן עצמאי, ואפשר להשתמש בסטריליזטור חשמלי או סטריליזטור למיקרוגל.
מתקן לייבוש בקבוקים: לא חובה, אבל מדובר במתקנים מאוד נוחים המותאמים לתליית הבקבוקים והפטמות. ישנם גם מתקנים קטנים שלא תופסים הרבה מקום על השיש.
מחלק מנות: שימושי בבית וגם בחוץ. כדאי לקנות את מחלקי המנות הפשוטים ביותר ולרחוץ אותם בסוף כל יום.
סינרים: סינרי בד יוכלו לשמש אתכם בבית, ובחוץ תוכלו להשתמש בסינרים חד פעמיים. קיימים גם סינרי סיליקון או סינרי ניילון גדולים, ומומלץ להשתמש בסינרים בעלי פתח סגור וגמיש.
ציוד כללי
- מוניטור נשימתי (בייבי-סנס)
- מוצצים – יש תינוקות שיעדיפו מוצצים מגומי, ויש שיעדיפו את מוצצי הסיליקון.
- מובייל למיטה
- מנורת לילה
- צעצועי בד רכים
- ספרונים צבעוניים לעגלה או למיטה
ציוד ליציאה מהבית
להלן הפריטים שאתם צריכים כדי לצאת עם התינוק מהבית. למידע מפורט יותר לחצו כאן>>
- עגלה
- תיק לעגלה
- סדין לעגלה
- שמיכה לעגלה
- מזרן לעגלה
- סל-קל
- מנשא