כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

היפוך עוברים: כל מה שצריך לדעת

היפוך העובר בהיותו ברחם מאפשר להימנע מניתוח קיסרי במקרה שהוא נמצא במצג עכוז. איך מתבצע היפוך עוברים, האם הוא כואב, מהם הסיכונים ובאילו מקרים לא יתבצע היפוך? הכל בכתבה
אילוסטרציה: shutterstock

את נמצא בסוף הטרימסטר השלישי להריון ובדיקת אולטרסאונד מגלה כי העובר נמצא במצג עכוז. אחת האפשרויות העומדות בפנייך הוא לבצע היפוך של העובר וכך להימנע מניתוח קיסרי. יצאנו לבדוק איך מתבצע התהליך, האם הוא כואב ומהם הסיכונים.

מהו היפוך עוברים ומתי עושים אותו?

המצב השכיח והאידיאלי למצג התינוק הוא מצג ראש. זהו מצב שבו ראשו של העובר מופנה לפתח תעלת הלידה ונמצא מעל האגן. להבדיל ממצג ראש, במצג עכוז העכוז של העובר הוא זה המוביל לתעלת הלידה. כשהעובר נמצא במצב עכוז ליולדת יש 2 אפשרויות: ניתוח קיסרי או לבחון אופציה של היפוך העובר והבאתו למצב של מצג ראש. בעצם מתבצעת פעולה של הפיכת העובר ברחם, כך שראשו יוצג כלפי מטה, לעבר פתח התעלה.

ד"ר בני שכטר, רופא בכיר לנשים ויולדות בבית החולים מאיר ומומחה ברפואת נשים, מילדות וסקסולוגיה, אומר כי כ-3% מהעוברים בשבוע 40 נמצאים במצג עכוז. "עד שנת 2000 יילדו תינוקות במצג זה בלידה רגילה, אך עבודה שערכו בנושא זה הובילה לממצאים כי ישנו אחוז גבוה לפגיעה בעובר ולכן החליטו לילד בקיסרי", אומר ד"ר שכטר.

שיטת ההיפוך פותחה כדי למנוע ניתוח קיסרי ולאפשר ככל הניתן לידה רגילה, על ידי פעולה חיצונית שבה מנסים להפוך את מצג העובר כך שראשו יופנה כלפי מטה. "המצב האידיאלי הוא לבצע את ההיפוך בשבוע 37-38, משום שבשבוע זה העובר עדין קטן והיחס עובר-כמות מים מאפשר להפוך את העובר", אומר ד"ר שכטר.

סיכויי ההצלחה והסיכונים

כאשר מגלים כי התינוק נמצא במצב עכוז קיימת אפשרות ללדת בניתוח קיסרי, אך ד"ר שכטר אומר כי ניתוח קיסרי הוא עדיין ניתוח שעלול לגרום לסכנה ליולדת ולתינוק, ולכן עדיף להימנע ממנו ככל האפשר. בהיפוך, לעומת זאת, הסיכון הוא מינימאלי ולכן עדיף על פני ניתוח קיסרי.

מהם הסיכונים בהיפוך?
"הסיכונים בהיפוך הם נדירים מאוד. יחד עם זאת צריך לדעת כי היפוך עוברים עלול לגרום להיפרדות שליה, למצוקה עוברית, לפגיעה עוברית, לדימומים וכדומה. המצב הזה הוא מצב נדיר מאוד. לעיתים בזמן ההיפוך יכול להיווצר לחץ על העובר ועל הטבור ולגרום ללידה מוקדמת. זאת בדיוק הסיבה לכך שעושים את ההיפוך בשבוע 37 ולא בשבוע 35, משום שישנו פער בלידה בשלבים מסוג זה", אומר ד"ר שכטר.

ד"ר שכטר מוסיף כי קיימת היערכות מראש למצב חירום. פעולת ההיפוך מתבצעת בבית החולים בחדר הלידה, ולכן אם חלילה קורה משהו, מפנים באופן מיידי לניתוח קיסרי. "צברתי 12 שנות ניסיון בתחום ואני יכול לספור על כף יד אחת את המקרים שבהם אחרי היפוך הזדקקנו לעבור לניתוח קיסרי", הוא אומר.

מהם סיכויי ההצלחה?
מבחינת אחוזים, סיכויי ההצלחה עומדים על 60-65% כאשר זוהי לידה ראשונה ו-75% בלידה שנייה ומעלה. ד"ר שכטר מסביר שסיכויי ההצלחה תלויים במספר גורמים, וכי הנתון החשוב ביותר שמעלה את סיכויי ההצלחה להיפוך הוא לידות קודמות. "אם היו לידות קודמות, קל יותר להפוך את העובר משום ששרירי הבטן של האישה והרחם רכים, כך קל להגיע לעובר ולעשות מניפולציות בחלל הרחם", אומר ד"ר שכטר. כמו כן סיכויי ההצלחה גבוהים כאשר האישה רזה.

לעומת זאת, סיכויי ההצלחה בהיפוך נמוכים יותר כאשר קיימת שליה קדמית, הפונה כלפי הבטן ואז קשה יותר לבצע היפוך. כמו כן סיכויי ההצלחה קשים יותר בלידה ראשונה, וכן במקרה שהאישה מלאה, שכן קשה להגיע לרחם בגלל שכבות השומן וקשה לבצע היפוך כאשר כמות המים מועטה.

איך מתבצע תהליך ההיפוך?

ההיפוך הוא תהליך קצר שבו הרופא אוחז בישבן התינוק ומגלגל אותו עד שהוא מתהפך. ד"ר שכטר מפרט ומסביר: "האישה מגיעה לבית החולים, בודקים את הרקע שלה ומוודאים שאין גורמי סיכון. לאחר מכן בודקים מוניטור, בודקים שהדופק תקין, עוקבים אם יש או אין צירים ובודקים שהכל תקין עם העובר. לאחר מכן האישה ממלאת את שלפוחית השתן, כך קל יותר להזיז את העובר וגם כדי שהטוסיק של העובר יידחף למעלה ולא יהיה תקוע למטה באגן". ד"ר שכטר מוסיף כי לאחר כל הפעולות האלה, מבצעים את ההיפוך עם אולטרסאונד צמוד, וזאת כדי לעקוב אחרי העובר.

בסוף התהליך האישה נשארת בבית החולים להשגחה של כשעתיים, כדי לוודא שהכל תקין, שהאישה חשה בטוב ושהעובר בסדר. לאחר השחרור הביתה אומר ד"ר שכטר כי אין מגבלות לפעולות שמותר או אסור לאחר פעולת ההיפוך. יחד עם זאת, חשוב לשים לב לתנועות העובר, להופעת צירים ועוד.

מה קורה בזמן ההיפוך? הוא כואב?
"זוהי פעולה לא נעימה משום שלוחצים על הבטן, לוחצים על הרחם, אך ההיפוך עדין הרבה פחות כואב מניתוח", אומר ד"ר שכטר.

באילו מקרים לא מבצעים היפוך?
באופן כללי לא יבוצע היפוך במצבים שידוע מראש כי האישה תגיע לניתוח קיסרי בכל מקרה ולכן אין טעם בפעולה זו.

ההיפוך לא יתבצע במקרים הבאים:

  • דימומים סביב תקופת ההיפוך
  • לידת תאומים
  • אישה שעברה ניתוחים קיסריים בעבר
  • מיעוט מי שפיר
  • ניתוח קיסרי שצריך לעשות בכל מקרה, כמו במצב של שליית פתח

הכי חשוב: להיות רגועים

לא פשוט לקבל החלטה אם לעבור את התהליך או לא. ד"ר שכטר ממליץ לקרוא כמה שיותר על הנושא ולצפות בסרטונים שמציגים בדיוק איך התהליך מתבצע. "יש נשים שניזונות משמועות ומסיפורי זוועות על כך שזה כואב ולא קל, וזה יכול להכניס אותן לסטרס. לכן ההמלצה שלי היא להשתדל להימנע מכך. חשוב שהאישה תדע לקראת מה היא הולכת, ולא להגיע עם אפס ידע בנושא".

לאחר קבלת ההחלטה, חשוב שתדעי שלא כל בתי החולים ערוכים לביצוע היפוך. בדקי באילו בתי חולים מתבצע היפוך עוברים ובדקי את סיכויי ההצלחה. כך תדעי לאיזה רופא כדאי לך לפנות.

הטיפ החשוב ביותר הוא להיות רגועים. "נכון, הבדיקה לא נעימה ועלולה לכאוב מעט, משום שיש לחץ על הרחם. יחד עם זאת, רופא מיומן שמומחה בנושא ומיומן לכך, יבצע זאת במיומנות ומקצועיות רבה", מסכם ד"ר שכטר.