קציצות מנגולד של נעה גמליאל-דניאל
נעה: "אחד מסימני הסדר בליל ראש השנה זה סלקא – עלי מנגולד. אני מכינה את הקציצות ממש ממש צמוד לחג, אחרת מנשנשים מכל הגילאים יגמרו אותם. זה מתכון פשוט, שהוא גם טעים וגם בריא".
המצרכים:
עלי מנגולד
2 ביצים
פירורי לחם
מלח, פלפל שחור ואבקת שום
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
חותכים את המנגולד לחתיכות גסות (בערך בעובי 5 ס"מ), חולטים במים רותחים ומסננים היטב. טוחנים את העלים בבלנדר או מועכים גס. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב. יוצרים לביבות ומטגנים.
פילה סלמון של בר גבלב
בר: "פילה הסלמון טעים, בריא ובלי עצמות. לייה שלנו בת השנתיים מאוד אוהבת את המנה".
המצרכים:
נתח של פילה סלמון
מעט חרדל דיז'ון
פלפל ומלח
אופן ההכנה:
מניחים את הנתח על נייר אפיה בתוך תבנית. מורחים חרדל דיז'ון בשכבה דקה. טוחנים למעלה פלפל אנגלי ומעט מלח ומכניסים לתנור למשך 15-20 דקות בחום של 250 מעלות.
כבד עוף בתפוחי עץ של דקלה ביבר-גברה
דקלה: "זה סך הכול 10 דקות בישול ויש לכם מנת חג טעימה לראש השנה. חצי מהכמות אני טוחנת בשביל הפיצית שלי שאין לה שיניים. לפעוטה אני מגישה ככה. חג שמח ושנה טובה".
המצרכים:
6 כבדי עוף נקיים וחצויים
2 תפוחי עץ מסוג גרני סמיט קלופים וחתוכים לקוביות
אופן ההכנה:
במחבת סוגרים את כבדי העוף. מוציאים את הכבדים ומוסיפים למחבת כף שמן זית ואת תפוחי העץ ומקפיצים. לאחר כ-5 דקות מוסיפים את כבדי העוף ל-3 דקות נוספות.
עוף ממולא באורז ופירות יבשים של יערה כברה
יערה: "המתכון המנצח שלי לערב החג משלב גם עוף, גם דגנים וגם מתיקות שילדים אוהבים – והכל במתכון אחד".
המצרכים:
עוף שלם
בצל גדול
3 שיני שום
כוס פירות יבשים וצנוברים
כוס אורז
כפית קינמון
1/2 כוס דבש
1/2 כוס סויה
אופן ההכנה:
מחממים תנור לחום בינוני.
קוצצים את הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את השום ומטגנים כדקה, מוסיפים את הפירות היבשים והצנוברים ומטגנים במשך 2 דקות נוספות.
מוסיפים לתערובת הפירות אורז וקינמון ומכסים במים רותחים. מבשלים תוך כדי ערבוב עד שהמים מתאדים והאורז מוכן.
ממלאים את העוף בתערובת האורז, אך לא דוחסים. סוגרים את פתח בעוף בקיסמים.
מערבבים דבש וסויה לרוטב אחיד ומורחים היטב את העוף.
מניחים את העוף בתבנית עמוקה ויוצקים לתוכה את שארית הרוטב. מכסים את התבנית בנייר כסף ומכניסים לתנור. לאחר 45 דקות מסירים את נייר הכסף ומחזירים לתנור ל-15 דקות נוספות עד שהעוף שחום ומבריק.
דלעת ממולאת באורז, פטריות וחמוציות של מאיה אלרום
מאיה: "מנה יפהפייה, מרשימה, בריאה וטעימה מאוד שמתאימה לערב ראש השנה בסימן סדר ברכות החג. הדלעת היא הקרע – שיכרתו שונאינו – מגיעה בתפקיד התוספת, אך גונבת את ההצגה. הדלעת יוצאת רכה ומקורמלת והקטנטנים משתגעים על הטעם המתקתק מעדן מדהים. שנה טובה ומתוקה!".
המצרכים:
דלעת עגולה בגודל בינוני
מעט שמן זית
מעט דבש או סילאן
מלח ופלפל שחור טרי גרוס
למלית:
1/2 כוס אורז מלא
1/2 כוס עדשים
3/4 כוס אורז לבן
מלח ופלפל טרי גרוס
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול
2 גבעולי סלרי
2 פטריות פורטבלו
3/4 כוס חמוציות שהושרו במים רותחים וסוננו
1/3 כוס פטרוזיליה
2 כוסות מיץ תפוחים
אופן ההכנה:
מרתיחים את האורז המלא עם העדשים וכוס מים. כשהמים רותחים, מעבירים לאש קטנה בסיר מכוסה למשך 40-50 דקות או עד שהגרעינים מתבקעים והעדשים מתרככים.
שוטפים את האורז הלבן מהעמילן ומרתיחים עם כוס וחצי מים. כשהמים מבעבעים מעבירים לאש קטנה בסיר מכוסה. מערבבם את שני סוגי האורז ומניחים בצד.
שוטפים את הדלעת, מורידים את החלק העליון ("הכובע"), מסלקים את הגרעינים, ובעזרת סכין מוציאים חלק מהמילוי עד לעובי דפנות כ-5 ס"מ. משמנים את חלקה הפנימי של הדלעת בשמן זית, מתבלים במלח ופלפל ומורחים מעד דבש או סילאן.
קוצצים במעבד מזון את הבצל, הסלרי והפטרוזיליה. קוצצים ידנית לקוביות קטנות את הפטריות ואת תוכן הדלעת.
מחממים תנור ל-180 מעלות.
מחממים מחבת עם 2 כפות שמן ומטגנים את תערובת הבצל, הסלרי, הפטריות והדלעת רק עד שהם מתרככים קלות.
מוסיפים לאורז את הירקות, את החמוציות ואת הפטרוזיליה. ממלאים את הדלעת בתערובת האורז ומהדקים.
משמנים תבנית אפייה ושופכים לתוכה את מיץ התפוחים. מניחים את הדלעת וסוגרים אותה בחלקה העליון (הכובע שהנחנו בצד). מכסים בנייר אלומיניום משומן.
אופים 30-40 דקות. מורידים את המכסה ומרטיבים את הדלעת ב-5-6 כפות מיץ וממשיכים לאפות ללא המכסה עוד 15-20 דקות, עד שהדלעת רכה.
מאפי תפוחים שושניים של מאיה כהן
מאיה: "כמו מאפים רבים אחרים, הכי טעים לאכול אותם טריים וחמים! לאוהבי האגוזים, אני ממליצה לפזר מעל לריבה מעט אגוזים קצוצים מכל סוג שאוהבים".
המצרכים (ל-12 מנות):
1 חבילה של 2 דפי בצק עלים מרודדים
3-4 תפוחי עץ אדומים גדולים
1/2 לימון
4 כפות ריבת משמשים
2 כפות מים
קינמון
אבקת סוכר – לפידור מעל
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-190 מעלות (עדיף לא בטורבו). משמנים היטב תבנית שקעים.
חוצים את התפוחים לחצי ומנקים בזהירת בעזרת סכין קטנה את הליבה. פורסים כל מחצית לפרוסות דקיקות – כל כך דקות שכשאתם חושבים שזה דק, נסו לפרוס אפילו דק יותר!
מעבירים את פרוסות התפוחים לקערה עם מים ומיץ לימון סחוט ומכניסים למיקרוגל לכ-4 דקות. פרוסות התפוחים צריכות להיות גמישות. מסננים את התפוחים ומניחים בצד להתקרר מעט.
מערבבים יחד את הריבה והמים ומחממים כדקה במיקרוגל. מניחים בצד להתקרר מעט.
הרכבת המאפה:
מקמחים קלות משטח עבודה ומרדדים מעט את דף בצק העלים לאורכו.
חותכים את יריעת הבצק לשש רצועות רוחב שוות.
מורחים מעט ריבה ומניחים פרוסות תפוח חופפות מעט, כך שחלקן הפרוס פונה למרכז פיסת הבצק וחלקן המעוגל מציץ מעל. מפדרים במעט קינמון. אם רוצים להוסיף מעט אגוזים טחונים, זה הזמן.
מקפלים את הבצק לחצי – החלק התחתון מתקפל כלפי מעלה ועוטף את חלקו התחתון של פרוסות התפוחים.
מגלגלים את הבצק והתפוחים בעדינות לשבלול ומניחים בתבנית השקעים.
מכינים כך גם את דף הבצק השני.
אופים כ-40-45 דקות או עד שהתפוחים רכים וריחניים והבצק שחום ופריך. (אני אוהבת לאפות יותר זמן מהמתכון המקורי- התפוחים אמנם מאבדים מעט מאדמומיות קליפתם אבל הבצק מרוויח מרקם מצוין וטעם קרמלי).
לאחר שהמאפים הצטננו מעט, מוציאים ומפדרים באבקת סוכר.
תפוחי עץ אפויים של איילה פוגל
איילה: "זה הקינוח שלי לערב החג. הילדים פשוט טורפים את זה".
המצרכים:
10 תפוחי עץ מסוג גרנד סמית
ממתיק טבעי סטיביה
קינמון/אבקת סוכר
אופן ההכנה:
מגלענים את התפוחים, אך משאירים אותם בשלמותם. מפזרים מעט סטיביה על התפוחים. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך 20 מעלות.
מוציאים מהתנור ומפזרים למעלה קינמון או אבקת סוכר.
עוגת דבש ושוקולד של מיכאל ולירון מסטרמן
לירון: "זה המתכון המנצח שלי לקטנטנים במיוחד לראש השנה. הם אוהבים מתוק ובמיוחד שוקולד ומלקקים את האצבעות בכל פעם מחדש. חג שמח לכולם".
המצרכים:
2 כוסות קמח תופח
2 כפות קקאו
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
3 ביצים
3/4 כוס סוכר
1 כוס דבש
3/4 כוס שמן
1 כוס תה חזק ופושר
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את הביצים עם הסוכר, מוסיפים שמן ולאחר מכן דבש, תה וכל שאר החומרים. מעבירים לתבנית משומנת.
אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 30-35 דקות.
טיפ:
רצוי לעטוף את העוגה בניילון נצמד כשמוציאים אותה מהתנור.
אפשר לפזר מעל העוגה כל מיני דברים שהילדים אוהבים כמו פצפוצי שוקולד או סוכריות.
*הפעילות נערכה בשיתוף סימילאק