כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

חזון הורי: כך תשפיעו על האופי של ילדיכם

אחד מתפקידנו העיקריים כהורים הוא להקנות לילדנו כלים וערכים שיעזרו לו להתנהל בעולם באופן עצמאי. איך עושים את זה? כותבים חזון הורי. כל ההסברים בכתבה
אילוסטרציה: shutterstock

ניסיתם פעם לדמיין את התינוק שלכם בעוד 20 שנה? הכוונה אינה לדמיין את מראהו החיצוני אלא את התנהלותו כאדם בוגר. משימה לא פשוטה אך בהחלט חשובה כיוון שקשורה באופן ישיר לתפקיד שלנו כהורים.

כששואלים הורים לגבי מהות תפקידם, רבים עונים כי משימתם העיקרית היא לדאוג לכך שילדם יהיה מאושר. אושר הוא עניין של תפיסה, משתנה מאדם לאדם וגם תלוי זמן. אין לנו יכולת להבטיח את אושרם של ילדינו. תפקידנו העיקרי הוא להכין אותם לחיים, להקנות להם ערכים ומיומנויות שישרתו אותם ויאפשרו להם להתנהל בעולם בעצמאות ובאחריות.

הקניית ערכים בעזרת חזון הורי

אם נקביל את ההורות לפרויקט ארוך טווח, למשל בניית בית, ברור לנו מראש מה התקציב. אנחנו בוחרים בהתאם אדריכל, קבלן, קרמיקה, כלים סניטריים ועוד מוצרים ושירותים רבים. השורה התחתונה היא שאנו יודעים ומכוונים לתוצאה סופית מסוימת מאד במסגרת המשאבים שיש ברשותנו ולא "זורמים".

אם נסתכל על ההורות כעל פרויקט, הרי שהחזון ההורי הוא בעצם בניית "תכנית העבודה", האסטרטגיה שתנחה אותנו. כשיש לנו אסטרטגיה קל לנו יותר להיות עקביים ולא לאלתר. אין בכך משום כוונה לגדל את ילדנו כדי שיענה על ציפיותינו ומשאלותינו הכמוסות. גם לא רצון לעצב את ההתנהגות או ליצור העתק שלנו. הכוונה היא לאחריות הורית והבנה של תפקידנו. עלינו לעשות את המיטב על מנת להעניק לילדנו את הכלים וההכוונה שיאפשרו לו להיות מבוגר עצמאי ואחראי.

איך בונים חזון הורי?

שבו לבד או עם בן/ת הזוג, בהתאם לסוג המשפחה, עם דף ועט וכתבו את כל התכונות שתרצו שיהיו לילדכם. לדוגמא: אחראי, בעל יכולת קבלת החלטות, מתחשב בזולת, בעל דרך ארץ, חברותי, חרוץ, עצמאי, מאמין בעצמו ועוד. אלו הן בעצם התוצאות. כעת, מתחילה הדרך וחשוב לזכור כי לא תמיד נראה תוצאות באופן מיידי. ישנם דברים שנבנים ומתבשלים במשך שנים.

מה עושים עם החזון?

החזון משמש כמגדלור. כשאנו מתלבטים באיזו דרך לנהוג או כשאנו בוחנים את צורת התנהלות שלנו, אנו בוחנים אותה אל מול החזון. האם ההתנהגות שלי עכשיו משרתת את החזון, מובילה אל המקום אליו אני מכוון כהורה או שלא. ניקח לדוגמא בחירת בגדים ללבוש בבוקר עבור ילד (בגיל רלוונטי) במקום לאפשר לו בחירה בין 2 אפשרויות. כאן המקום לשאול את עצמנו האם הפעולה שנקטנו מלמדת אותו לקבל החלטות, האם היא מעודדת אותו לקחת אחריות, האם הוא מרגיש שיש לו שליטה בעולמו או שדברים נקבעים על ידי אנשים מבוגרים?

דוגמא נוספת – כשילד מעלה שאלה או קושי ואנחנו פותרים לו את הקושי: האם מתן התשובה או הפתרון על ידנו מלמד אותו להיות יצירתי וסקרן? האם הוא לומד להאמין בעצמו או לחפש פתרונות, או שהוא לומד שהתשובות נמצאות אצל אנשים אחרים והוא רק צריך לשאול?

לאחר השלמת כתיבת החזון מומלץ לתלות אותו במקום בולט בבית, שיהווה תזכורת עבורכם.

החזון ההורי נבנה פעם אחת עבור כל הילדים (כמובן שאפשר לעדכן אותו), ולכן שווה להשקיע את הזמן בבנייתו.