כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

תרופות בהריון: מה מותר ומה אסור

אם בעבר היית לוקחת אקמול עם כל כאב ראש קטן, בזמן ההריון כדאי לדעת מה בדיוק אפשר להכניס לגוף. משפעת ועד מיגרנה – התרופות שאפשר ואי אפשר לקחת בהריון
אילוסטרציה: שאטרסטוק

מרגע כניסתך להריון את הופכת להיות אחראית על תינוק קטן שנוצר בתוכך. כמעט כל חומר שנכנס אלייך לגוף עובר גם אל העובר דרך השלייה, ולכן חשוב מאוד להקפיד לקחת רק תרופות שמותר בהריון.

נשים רבות לוקחות תרופות על בסיס קבוע למחלות כרוניות כמו סוכרת, דיכאון, אפילפסיה, לחץ דם גבוה ועוד. במקרים כאלה עלייך כמובן להתייעץ עם הרופא המטפל. ומה עושים עם בעיות היום-יום כמו מיגרנה, צינון או בחילה? בכתבה הבאה ננסה לעשות לך קצת סדר.

חשוב לזכור: הכתבה הינה כללית ואינה מהווה המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי. כמו כן ניתן ומומלץ להתייעץ (גם טלפונית) עם אחד מהמרכזים לייעוץ טרטולוגי הנמצאים בבתי החולים אסף הרופא, הדסה, בלינסון ורמב"ם.

בחילות והקאות

מותר: אפשר לשלב B6 וקפסולות ג'ינג'ר שנמצאו יעילות מאוד לבחילות הריון (לפני נטילת תוספים, יש להתייעץ עם הרופא). לגבי תרופות מרשם – התרופה פרמין נבדקה ונמצאה כבטוחה במינון סביר. היא ניתנת כתרופת מרשם, לכן התייעצי עם הרופא לגבי המינון.

הצטננות

מותר: תרסיסי אף כמו אלרין ואוטריווין, אך חשוב להקפיד לא להשתמש בהם מעל לפעמיים ביום, ולא יותר מחמישה ימים ברצף. בתרסיסים המבוססים על מי מלח ניתן להשתמש בלי הגבלה. לגבי כדורים כמו דקסמול לילה ואקמול צינון – כדאי להתייעץ עם רופא. סירופים לשיעול דוגמת סימפוקל, ברונכולט, מוקוליט או סולבקס מותרים לשימוש.

כאבי ראש וחום

מותר: בראש ובראשונה רצוי להתייעץ עם רופא, וכדאי לשקול טיפול ברפואה משלימה. אם הלכת על כדורים, אז אקמול ופרמול (כל תרופה שמבוססת על פרצטמול) הוא הטיפול המומלץ, אך בשימוש מתון כהוראת הרופא. אם מדובר במיגרנה, ישנן תרופות מקבוצת הטריפטנים שעדיין לא נקבעה השפעתן על העובר, אך עקב הימצאות מומים בעוברי חולדות, מומלץ לא להשתמש בתרופות האלה בהריון.

אסור: תרופות המכילות איבופרופן כמו אדוויל ונורופן, במיוחד בשליש הראשון ובשליש האחרון. לתרופה זו השפעה על עיכוב תהליך הלידה. לגבי אופטלגין – טרם נקבעה בטיחותה, אך ממליצים להימנע משימוש ממושך בה, במיוחד בשליש הראשון.

דלקות

מותר: במחלות כמו דלקת גרון ודלקת בדרכי השתן ניתן להשתמש באנטיביוטיקה מהסוג המותר בהריון (יש להתייעץ עם הרופא).

דיכאון וחרדה

מותר: רוב התרופות מקבוצת ה-SSRI (ציפרלקס, פרוזק וכו') בטוחות יחסית לשימוש בהריון. רצוי להפסיק את השימוש בהן בשליש הראשון להריון.

אסור: פרוקסטין (פארוטין, פקסט, סרוקסט, פרוקסטין), מחשש למומים מולדים בעובר.

טחורים

מותר: משחות כמו פרוקטוגליבנול (עם מרשם) ופרוקטו-קרם (ללא מרשם) מותרות לשימוש בהריון. ישנן גם משחות טבעיות על בסיס אובליפיחה, מגבונים מיוחדים לטחורים ועוד.

פטריות בנרתיק

מותר: נרות לטיפול בפטרייה כדוגמת אגיסטן נחשבים לבטוחים בהריון, אך כדאי להיבדק אצל רופא ולוודא שאכן מדובר בפטרייה, ולקבל את הטיפול המתאים.

סוכרת

מותר: בדרך כלל ממליצים לנשים שמטופלות בכדורים נגד סוכרת לעבור לזריקות אינסולין. בהמשך ניתן לחזור לכדורים, אך תלוי במצב הסוכרת לאורך ההריון.

מתקשרים ומתייעצים

ניתן וכדאי להתייעץ עם השירות הטרטולוגי של משרד הבריאות, אשר מספק מידע והדרכה בנושא תרופות, מחלות, קרינה ועוד:

  • המרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי של משרד הבריאות בירושלים: 02-5082825
  • השירות למידע טרטולוגי במרכז רפואי רבין (בילינסון): 03-9377474 או 03-9376911
  • מרכז ארצי לייעוץ רפואי בהרעלות רמב"ם: 04-8541900
  • מרכז לייעוץ תרופתי בהריון בבי"ח אסף הרופא: 08-9779309