כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

הוא לא רעב? כך תדעו אם התינוק אכל מספיק

כמה התינוק אמור לאכול בחודשי חייו הראשונים, כיצד ניתן לדעת אם התינוק אוכל מספיק ומהם הגורמים המשפיעים על כמות המזון שהתינוק צורך?
אילוסטרציה: shutterstock

דמיינו מה היה אומר לכם התינוק שלכם, אילו היה יכול לדבר. ודאי היה מספר לכם כל פעם שמעט קר לו, שהוא חש אי נוחות בחיתול או פשוט שהוא עייף. ללא ספק הוא היה רוצה לשתף אתכם בחוויות שעבר לא מזמן ברחם – שם קיבל אוכל בצורה זמינה וצרך בדיוק את מה שהיה צריך דרך חבל הטבור, ופתאום בעולם ה"אמיתי", כולם מסתכלים עליו בסקרנות ובדאגה כדי לספק את צרכיו ולוודא כי גדל היטב.

איך התינוק יודע כמה הוא צריך לאכול?

התינוק שלכם לא קרא נוסחאות מסובכות לחישוב צריכת הנוזלים היומית שלו. הוא יודע להקשיב לגופו ולזהות  את אותות הרעב שהוא מקבל מגופו. עליכם להמתין לסימן רעב מצידו ולהגיש לו את הארוחה. אפשרו לתינוק לאכול בהתאם לדרישה שלו, בין אם מדובר בהנקה ובין אם בתרכובת מזון לתינוק (תמ"ל).

בשבועות הראשונים לאחר הלידה, צפו לכ-8-12 ארוחות ביממה (כן, כן, גם בלילה). ברוב המקרים לא תידרשו להעיר תינוק שישן גם מעבר ל-3 שעות, אך תידרשו לבחון בשעות הערות האם הוא חיוני, האם הוא מצליח לאכול והאם הוא מייצר לפחות 6 חיתולים רטובים ביממה.

חשוב לדעת: ישנם תינוקות שיהיו מנומנמים יותר ולא ידרשו מזון בתדירות גבוהה. בכל מקרה של ספק, היוועצו באיש מקצוע.

גורמים המשפיעים על הכמות הנאכלת מצד התינוק

1. נפח הקיבה – גודל קיבתו של התינוק הוא כגודל אגרופו. קיבתו כמובן תלך ותגדל, אך בשבועות הראשונים הוא יזדקק לארוחות קטנות.

2. מספר הארוחות – ישנם תינוקות שמצליחים לצרוך נפחים גדולים יותר בכל ארוחה בהשוואה לתינוקות אחרים, וכך מצליחים לדרוש פחות ארוחות ביממה.

3. הרכב הארוחהחלב אם הינו מזון המתעכל בקלות רבה יותר אצל התינוק, בהשוואה לתמ"ל. תהליך העיכול של אחד לעומת השני גם הוא יכול להשפיע על הכמות והתדירות של הארוחות בין תינוקות יונקים לתינוקות הניזונים מתמ"ל.

4. למידה של הגוף – ודאי כבר הבחנתם כי גוף האדם משוכלל ומתוחכם. תינוקות יכולים "ללמוד" את הרכב המזון המוגש להם לאורך זמן, וכך ללמוד לאיזה פרק זמן מזון זה יכול להשביע אותם, ממש כשם שגופכם זוכר כמה פרוסות לחם ידרשו לו כדי לשבוע בהתאם למידת הרעב שבה התחלתם את הארוחה.

כיצד תזהו כי התינוק אוכל מספיק?

1. בחנו את מידת הרוגע של התינוק לאחר הארוחה – תינוק רעב לא ישדר נינוחות עד לסיפוק הרעב. שימו לב כי לא כל חוסר שקט מקורו ברעב ונסו לחפש אחר אותו צליל שמאפיין את הרעב של תינוקכם.

2. עקבו אחר העלייה במשקל של התינוק – אין צורך לבצע מעקב יומי או שבועי אחר המשקל של התינוק –  התורים השגרתיים בטיפת חלב או אצל רופא הילדים יסייעו לכם לוודא כי הוא אכן עולה במשקל. בכל מקרה של ספק תוכלו לשקול את התינוק פעם נוספת.

3. עקבו אחר מספר החיתולים הרטובים של התינוק – ודאו כי יש כ-5-6 חיתולים רטובים ביממה (גם אם כמות השתן קטנה).

4. עקבו אחר התפתחות התינוק.

– אם תבחינו כי התינוק רגוע, מתפתח ועולה במשקל, תוכלו להסיק כי הוא מקבל את כל צרכיו.

– אמצו לעצמכם הרגל: הימנעו ככל שניתן מהשוואות: התינוק שלכם והתינוק של חברים עשויים להציג הבדלים משמעותיים, שלאו דווקא ישקפו את קצב או איכות הגדילה של התינוק שלכם.

בכמה התינוק אמור לעלות במשקל ומה קורה אם התינוק לא גדל בקצב המצופה?>>

שינויים צפויים באכילה

תינוקות, כאמור, לא נולדים עם הוראות הפעלה וכך גם לא עם לוחות זמנים קבועים. פעמים רבות בינקות תחוו שינויים בתדירות הארוחות, בגודל הארוחה ובהרכבה. אם תמשיכו להיות נאמנים לסימנים מצד התינוק, תוכלו בקלות יחסית לגשר על כל שינוי שיגיע בדרך.

השינויים שצפויים באכילה אצל התינוק:

הקטנת מספר הארוחות או נפחן – עשויה להתרחש במקרים שבהם התינוק אינו חש בטוב מכל סיבה שהיא, ותיתכן גם לאחר מתן חלק מהחיסונים שהתינוק מקבל. בימים כאלה יש לעקוב אחר חיתולים רטובים לאורך היממה ולבחון את ערנותו של התינוק. בכל מקרה של ספק יש להיוועץ עם רופא הילדים.

הגדלת מספר הארוחות או נפחן – ככל שהתינוק גדל, עולה הדרישה מצד גופו לאנרגיה. תינוקות יונקים עשויים לדרוש הנקות תכופות ומרובות, לעיתים כחלק מהמנגנון היעיל של הגברת ייצור החלב אצל האם דרך דרישה מוגברת מצד התינוק. גם כאן אפשרו לתינוק לאכול בהתאם לדרישה, ובפרט בחודשי החיים הראשונים (עד גיל 3-4 חודשים). יצירת סביבת אכילה בטוחה המאפשרת מזון על פי דרישה, תייצר תחושת ביטחון ונינוחות אצל התינוק.

אמצו לעצמכם הרגל: ודאו כי התינוק משאיר באופן עקבי מעט מזון בבקבוק, כך תוכלו להיות בטוחים שקיבל מנה התואמת את צרכיו.