כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

כל מה שחשוב לדעת על תחליפי חלב

תינוקות רבים ניזונים מתרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל). מהם ההבדלים בין סוגי הפורמולות השונים, איך יודעים שהתמ"ל שהתינוק אוכל מתאים לו ועל מה חשוב להקפיד כשמכינים תמ"ל?
אילוסטרציה: shutterstock

למרות שהנקה נחשבת לתזונה הטובה ביותר עבור התינוק, קיימים מצבים שבהם ההנקה לא מתאפשרת, לא נוחה או לא מספיקה, והפתרון להזנת התינוק הוא שימוש בתחליפי חלב (הנקראים תמ"ל – תרכובת מזון לתינוקות).

סוגי פורמולות של מזון לתינוקות

הפורמולות מכילות חלבונים, שומנים ופחמימות הדרושים להתפתחות התינוק, ומועשרות בכל הוויטמינים והמינרלים החיוניים להתפתחות התינוק, בהתאם לחקר חלב האם המתפתח ומאפשר לזהות רכיבים חיוניים.

קיימים סוגים שונים של פורמולות:

פורמולות על בסיס חלב פרה – הפורמולה המומלצת אצל תינוקות בריאים, במידה שהנקה או שאיבת חלב אינן מתאפשרות. הפורמולה מבוססת על חלב פרה, אשר עובר תהליכים ושינויים שנועדו להפוך אותו לדומה כמה שיותר לחלב האם. הפורמולה מכילה חלבון, סוכר ושומן חלב, וכן שמנים מהצומח, ויטמינים, מינרלים וברזל. מרבית החברות מעשירות את התמ"ל גם ברכיבים כמו נוקלאוטידים, המשפיעים על המערכת החיסונית, וחומצות שומן מסוג אומגה ,3 החיונית להתפתחות המוח.

פורמולות צמחיות – במקרים של אי-סבילות ללקטוז או העדפה של ההורים להימנע מתרכובת חלבית, ניתן להשתמש בפורמולה המבוססת על חלבון סויה. פורמולה על בסיס סויה אינה מומלצת לתינוקות שנולדו לפני הזמן (פגים) או לתינוקות הסובלים מכשל כלייתי.

פורמולות היפואלרגניות – פורמולות המתאימות לתינוקות הסובלים מאלרגיה לחלבון פרה או אלרגיה למספר גורמים כמו סויה וחלב. פורמולות אלה ניתן לרכוש רק עם מרשם רופא.

פורמולות דלות/ללא לקטוז – פורמולות על בסיס חלב פרה שכמעט ואינן מכילות לקטוז. אינן מתאימות לתינוקות שאובחנו עם גלקטוזמיה.

חשוב לדעת:
– לתינוקות הסובלים ממשקל נמוך ומבעיות התפתחותיות, ישנם תחליפי חלב בעלי ערך קלורי רב יותר.
– במצבים שונים ובהם פגות, ריפלוקס או אלרגיה לחלב, תידרש התאמה של תמ"ל ספציפי המותאם לאבחנת התינוק. אלרגיות או מחלות מסוימות אצל התינוק הן גורם מכריע בבחירת הפורמולה המתאימה.

כיצד תדעו כי התמ"ל שהתינוק אוכל מתאים לו?

  1. בחנו האם הארוחה מתנהלת בנחת.
  2. בדקו האם התינוק רגוע לאחר הארוחה.
  3. עיקבו אחר תדירות היציאות ובעיקר אחר הקלוּת להוציאן.
  4. עיקבו אחר התפתחות התינוק.
  5. עיקבו אחר העלייה במשקל.

כל התמ"לים הנמכרים כיום בארץ טובים וראויים לשימוש. יש לבחון אל מול כל תינוק האם המזון המוגש לו נכון לו. בכל מקרה של ספק, היוועצו עם דיאטנית או רופא הילדים על מנת להגיע להתאמה הטובה ביותר של סוג המזון לתינוק שלכם.

איך מכינים פורמולה?

הקופסה – לפי כללי הכנת התמ"ל של משרד הבריאות, יש לרכוש את הפורמולה במקום בעל רישיון עסק, ולפני השימוש בפורמולה לוודא שהקופסה אינה פגומה, דולפת, חלודה או פגת תוקף.

ניקיון – יש לשמור על ניקיון וסטריליות בזמן הכנת הפורמולה – לרחוץ היטב את הידיים במים ובסבון, לשטוף ולנגב היטב לפני ההכנה. כמו כן, יש לנקות את הבקבוקים לאחר כל האכלה. בנוסף מדגיש משרד הבריאות שיש לנקות את הבקבוקים, הפטמות, המכסים, הטבעות ואת כל הכלים המשמשים להכנת התמ"ל באמצעות מברשות ניקוי מיוחדות ולהשתמש במים חמים ובסבון. כמו כן מציין משרד הבריאות כי יש לייבש את הבקבוקים באוויר על מתקן ייבוש ולא על גבי מגבת. כמו כן חשוב לבדוק שהחורים של פטמות הבקבוק פתוחים על ידי מעבר של מים נקיים דרכם.

גם את כפית המדידה של היצרן ואת מחלק המנות יש לשטוף במים חמים ובסבון, ולייבש באוויר לפני שימוש חוזר.

שימוש במים רתוחים בטמפרטורת החדר – לפי כללי משרד הבריאות, יש להרתיח את המים המשמשים להכנת הפורמולה במשך שתי דקות ובמיכל מכוסה. יש לקרר את המים עד לטמפרטורת החדר. ניתן להרתיח מי ברז או מים מבקבוק, ומשרד הבריאות מדגיש כי יש לשים לב לתוקף של המים המבוקבקים, ולא לרכוש את המים בתחנות דלק, מכיוון שהמים שם חשופים לחום ושמש.

הכנת הפורמולה:

1. יש לשפוך את המים לבקבוק, ולאחר מכן להוסיף את הפורמולה. יש להקפיד על המינון הנכון של מים ואבקה, לפי הוראות ההכנה של היצרן.

2. לאחר הרכבת הפטמה, יש לנער את הבקבוק (מומלץ לסגור את המכסה). טיפ לערבוב יעיל: מומלץ לגלגל את הבקבוק בין שתי כפות הידיים, ורק לאחר מכן לנער את הבקבוק למעלה ולמטה.

3. לאחר הערבוב, יש לטפטף כמה טיפות מהנוזל על גב כף היד, כדי לוודא שהוא לא חם מדי עבור התינוק.

* ניתן להכין מנה נוספת ולשמור במקרר להאכלה הבאה, וזאת בתנאי שעברו פחות משמונה שעות מרגע הכנת התמ"ל ועד להאכלת התינוק. כמו כן, לפי הנחיות משרד הבריאות, אין להחזיר למקרר תמ"ל מוכן שחומם. חשוב לזכור: אין לחמם את התמ"ל במיקרוגל.