כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

זהירות, כאן אוכלים: כללי בטיחות בשלב הטעימות

מדוע אסור לתת אגוזים לפעוטות, עד איזה גיל צריך לחתוך ענבים ומה הסכנה במלפפון? כל הכללים למניעת חנק כתוצאה ממזון
טעימות ראשונות, תינוק, כפית
לטחון, לחתוך ולרסק - כדי למנוע סכנות (צילום: פוטוליה)

אחד השלבים המשמעותיים בהתפתחות תינוקות, הוא שלב המעבר מתזונה המבוססת על נוזלים לתזונת מוצקים. מדובר בשלב הדרגתי עד שהילד מסוגל לאכול ממש "כמו גדול". אנחנו מתחילים באוכל מרוסק ולאט לאט מציעים לילדים מזונות מגוונים יותר במרקמים שונים. חשוב לדעת כי גם לאחר שהילד כבר אוכל בתיאבון מאכלים רבים, עדיין יש להגביל את סוגי המזון שהוא אוכל ואת דרך הגשתם.

פעוטות וילדים קטנים לא תמיד מצליחים ללעוס היטב את המזון. אצל פעוטות פתח הוושט וקנה הנשימה צרים, והמנגנון שתפקידו למנוע מעבר מזון לקנה הנשימה אינו מפותח מספיק. כתוצאה מכך חתיכות מזון עלולות להישאף לדרכי הנשימה. גם תנוחת האכילה חשובה, ויש להקפיד על תזונה נכונה לתינוק כך שהילד אוכל בעודו יושב, ולא בתנוחת שכיבה או תוך כדי תנועה.

רצוי לתת לילדים לאכול בצורה מסודרת ליד שולחן, עם השגחה של מבוגר. יש ללמד אותם ללעוס היטב את האוכל, לחתוך עבורם את המזון לחתיכות קטנות, ולחשוף אותם למרקמים שונים, בהתאם לגילם ולהתפתחותם.

אלו המלצות ארגון בטרם למניעת תאונות ילדים לכללי בטיחות בתזונת פעוטות וילדים:

ממה צריך להיזהר?

  • מאכלים עגולים שעלולים להתיישב בדיוק על קנה הנשימה ולחסום מעבר אוויר.
  • מאכלים בעלי מרקם חלקלק שעלול לגלוש במהירות לעבר בית הבליעה.
  • מאכלים בעלי מרקם סופח מים העלולים להתנפח בקנה הנשימה.
  • מאכלים בעלי מרקם דביק שנצמד לקנה הנשימה.
  • מרקם קשה, המקשה על הלעיסה והילד עלול לבלוע אותו בשלמותו.
  • חתיכות קטנות מדי של מזון, העלולות להיכנס לקנה הנשימה לפני שנלעסו.
  • חתיכות גדולות מדי של מזון, העלולות להיות קשות מדי ללעיסה והילד עלול לשאוף אותן.

רשימת המאכלים שיש בהם סכנה:

  • כל סוגי האגוזים, שקדים ופיצוחיםמתכונים לתינוקות אינם אמורים להכיל  עד גיל 5 סוגי פיצוחים  למיניהם. חתיכות אגוזים ופיצוחים עלולות להישאף לקנה הנשימה, לספוח נוזלים ולהתרחב עד כדי חנק. גם אגוזים ושקדים טחונים אינם מומלצים, גם לא בתוך עוגה או מאפה, אלא אם כן המרקם טחון חלק לגמרי.
  • פירות יבשים – עד גיל ארבע יש להוציא את הגלעינים ולחתוך לחתיכות קטנות כדי למנוע הידבקות לקנה הנשימה. צימוקים קטנים ניתן לתת ללא הגבלה.
  • ירקות ופירות – עד גיל 4 מומלץ לחתוך ירקות ופירות קשים או לרסק, לפי גיל הילד.
  • ענבים ועגבניות שרי – עד גיל 4 יש לחתוך את הענבים והעגבניות לאורך. המרקם החלק והצורה העגולה של הענבים ועגבניות השרי עלולים לגרום לחנק.
  • מלפפון וגזר – עד גיל 4 יש לחתוך גזרים ומלפפונים לאורך. אין לחתוך לטבעות שעלולות לגרום לחנק.
  • זיתים – עד גיל 4 יש להוציא את הגלעין ולחתוך לאורך.
  • אפונה, תירס וחומוס – עד גיל 4 אסור גרגירים מיובשים. ניתן להגיש אפונה, תירס או חומוס כשהם מבושלים היטב ורכים.
  • בשר וגבינה קשה – עד גיל 4 יש לחתוך בשר וגבינות קשות לקוביות קטנות ונוחות ללעיסה.
  • נקניקיות – עד גיל 5 יש לחתוך את הנקניקיות לאורך. חיתוך לטבעות עלול לגרום לחנק.
  • חמאת בוטנים וממרחים דביקים – עד גיל 4 ניתן להגיש רק כממרח על פרוסת לחם כדי להימנע מהידבקות לקנה הנשימה.
  • סוכריות קשות, סוכריות על מקל ומסטיקים עגולים – אסור עד גיל 4. סוכריות עלולות להישאף לקנה הנשימה. סוכריות על מקל עלולות להתנתק ממנו ולהישאף לקנה הנשימה. מסטיק עגול הוא בעל מרקם דביק ועלול גם הוא להישאף לקנה הנשימה ולהידבק אליו.
  • פופקורן – אסור עד גיל 5. הפופקורן בעל קצוות חדים ועלול להישאף לקנה הנשימה, להתנפח בתוכו ולגרום לחנק.
  • מרשמלו, טופי, סוכריות ג'לי, סוכריות עדשים וביסלי – אסור עד גיל 3. כל אלו יכולים להישאף לקנה הנשימה ולחסום אותו. יש לוודא שהילד מסוגל ללעוס היטב לפני שנותנים לו ביסלי.
  • מצה – עד גיל 4 מומלץ להרטיב ולתת לילד את המצה במרקם רך יותר על מנת שלא ישאף פירורים לקנה הנשימה.

 

*יועצת לכתבה: רונית דוייב, מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק