כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

תוכנית לידה: למה זה חשוב ואיך כותבים?

תוכנית לידה תרגיע אותך, תכין אותך ללידה ותאפשר לצוות הרפואי לדעת מהם הצרכים שלך והעדפותייך במהלך הלידה. כך תכתבי את תוכנית הלידה שלך
אילוסטרציה: שאטרסטוק

לידה מלווה בהתרגשות, חששות, ציפייה. במשך תשעה חודשים את נושאת ברחמך תינוק והנה, רגע האמת מתקרב. את בוחרת בקפידה את בית החולים: מסננת לפי מיקום גיאוגרפי, מתרשמת מהצוות, בוחנת היטב את חדר הלידה, מתייעצת עם חברות שילדו. את סומכת עליהם אך עדיין, מגיעה עם שק של העדפות וציפיות אישיות בכל הקשור למהלך הלידה, שאת רוצה שיתממשו.

כדי שהצוות בבית החולים יוכל ליישם את העדפותייך ככל הניתן במהלך הלידה, עלייך לכתוב תוכנית לידה. בתוכנית הלידה את בעצם מנסחת בכתב כיצד את צופה את הלידה, וכתיבתה תאפשר לך למקד את רצונותיך מתהליך הלידה וליצור שיתוף פעולה עם הצוות הרפואי, שיוביל לחוויית לידה חיובית.

למה לכתוב תכנית לידה?

1. תוכלי לדעת מה את רוצה: מרגיעה את אי הוודאות: תכנית הלידה מאפשרת ליולדת להגיע ללידה בשלה. ברגע שאת מנסחת את עקרונותיך, את יודעת מה הכיוון שלך ומה לענות כשישאלו אותך שאלות על מהלך הלידה, כגון האם את מעוניינת באפידורל, האם את מעוניינת בזירוז במידת הצורך ועוד.

2. תוכלי להיצמד לעקרונות החשובים לך: פעמים רבות בזמן הלידה, היולדת מטושטשת מכאבים ולעתים מבולבלת מההורמונים ומההתרגשות, ולכן ברגע שיש תוכנית קבועה וצמודה, היא יכולה להיצמד לעקרונות שחשובים לה (במידה שאין סיכון לאם או לעובר).

3.  תוכלי להכין את עצמך ללידה: התוכנית מאפשרת לך כיולדת לתכנן ולהתכונן לקראת הלידה, לעבור סעיף-סעיף, להכין את הגוף והנפש וליצור מודעות. גם אם התוכנית נתונה לשינויים בזמן אמת, עדיין קיים חזון שאת חלקו ניתן לממש.

4. תוכלי לתרום ללידה רגועה ומהירה: כשיש תכנית מסודרת, המתח יורד. את כיולדת רגועה, הגוף רפוי ואת יכולה לנשום ולהכיל את הצירים, והלידה יכולה להתקדם מהר יותר.

5. בן הזוג יוכל להיות שותף פעיל יותר בלידה: התוכנית הופכת את הבעל לשותף פעיל בלידה. כאשר הוא רתום לתוכנית ולתהליך הוא יכול לגבות אותך, לקשר בינך לבין הצוות, להבין אותך יותר ולא רק לעמוד מהצד.

מתי כותבים את תוכנית הלידה?
את תוכנית הלידה נהוג לכתוב בשליש האחרון להריון. הביאי העתק איתך לבית החולים, יחד עם המסמכים הנלווים לחדר הלידה: פנקס מעקב הריון, טפסים רפואיים, ת.ז, כרטיס מגנטי ועוד.

מה כותבים בתוכנית הלידה?

המסמך ממוען לצוות בחדר הלידה ולכן השתדלי לנסחו באופן נעים ואדיב. רצוי שאורכו לא יהיה מעבר לעמוד ושיהיה קצר וממוקד ככל הניתן.
בראש הדף כתבי את פרטייך האישיים: שם, ת.ז, גיל, לידות קודמות (אם היו).

להלן מספר דוגמאות לסעיפים שאליהם כדאי להתייחס בתוכנית הלידה:

מלווים: מי את מבקשת שיהיה נוכח בלידה, מי בר קבלת החלטות בנוסף אליך.

משככי כאבים: האם את מעוניינת בקבלת אפידורל, פיטוצין או משככי כאבים אחרים, או שאת מעוניינת בלידה טבעית, ללא משככי כאבים כלל.

כיצד את מעדיפה ללדת: האם בתנוחה הסטנדרטית או בכריעה.

תנועה במהלך הלידה: האם את מעוניינת לנוע בחופשיות בחדר, להיעזר בכדור פיזיו להקלה של כאבים, להתקלח – כל אלו חשובים כדי שהצוות יידע האם לחבר אותך לאינפוזיה או למכשירים מגבילי תנועה.

מה קורה בזמן חירום: אם חלילה יש סיבוכים במהלך הלידה, ממה חשוב לך להימנע, האם תעדיפי לגשת לניתוח קיסרי או לנסות פתרונות אחרים.

טיפול בתינוק לאחר הלידה: האם את מעוניינת להניק באופן מלא, מבקשת כי התינוק ישהה איתך בחדר (ביות מלא) או לבקש שיקראו לך בזמן האכלה.

כיצד להתנהל בלילה: האם להעיר אותך או לאפשר לך לישון ולצבור כוחות.

תיאור לידות קודמות: יש נשים שחוו חוויות טובות או רעות וחשוב להן להימנע או לשמר דברים מסוימים, ולכן חשוב לציין זאת בתוכנית הלידה.

ישנם סעיפים רבים שניתן להוסיף, והם מיוחדים לכל יולדת ולכל לידה. כמו-כן מומלץ להיכנס לאתר של בית החולים שבו את מעוניינת ללדת וכך לזהות את גישת בית החולים לתוכנית הלידה.

חשוב לזכור: תכנית לידה ניתנת לשינוי והיא אף מחויבת לשינוי ברגע שצוות בית החולים מזהה כי חלילה ישנה סכנה לעובר או ליולדת. כאשר את כותבת אותה, קחי בחשבון שייתכן והיא לא תמומש או ימומשו רק חלקים אחדים ממנה. זה ימנע אכזבה והבנה שדברים יכולים להשתנות ויכין אותך טוב ללידה.