כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

חשיפה למזון מוצק: מתי ואיך מתחילים?

מעבר למזונות משלימים מעבר לתמ"ל או הנקה, מתבצע לקראת גיל 6 חודשים. איך יודעים שהתינוק מוכן למעבר לאכילת מזון מוצק ואיך עושים זאת נכון?
אילוסטרציה: shutterstock

  • מתי מתחילים?

  • איך מתחילים?

  • שילוב פירות בתפריט התינוק

"פתאום היא מסתכלת עליי בזמן שאני אוכלת, כך שממש לא נעים לאכול לידה מבלי לכבד אותה…". קשה להתעלם מפרצופו של תינוק המביע עניין במה שאתם עושים. ככל שהוא גדל ניתן להרגיש שהמבט שלו חודר יותר ויותר, והוא רוצה בדיוק את מה שיש לכם ביד. "היא ממש עושה תנועות עם השפתיים שהיא רואה אותי לועסת, ולאחרונה החלה לפתוח פה ממש גדול כאשר אני מכוונת אליה את תוספת הוויטמינים שלה".

מתי ניתן לחשוף את התינוק למזון משלים?

בהתאם להנחיות משרד הבריאות בארץ, יש לחשוף למזון משלים (מעבר להנקה/תמ"ל) לקראת גיל 6 חודשים, אך לא לפני גיל 4 חודשים ובמקביל לזיהוי סימני בשלות לאכילה. חשוב לציין: בפגים יש להתייחס לגיל המתוקן ולא לגיל הכרונולוגי.
כיצד תזהו כי התינוק בשל לאכילה מעבר להנקה או תמ"ל?

1. התינוק מכניס חפצים לפיו – בתחילה את ידיו ובהמשך צעצועים.
2. התינוק מביע עניין בסביבתו האוכלת – כאשר הוא רואה אתכם אוכלים, הוא מושיט ידיו ומביע קולות סקרניים.
3. התינוק מחזיק את ראשו בצורה יציבה ומצליח לשבת על ירכי הוריו בתמיכה.
4. התינוק פותח פיו למראה כפית או חפץ המתקרב לפיו.

מדוע כדאי להמתין להופעת כל הסימנים?

האכלה המותאמת לסימניו של התינוק חשובה בהקשר של הרעב והשובע, וכן בהיבט של בשלות האכילה. התחלת חשיפה למוצקים בשלב שבו התינוק אינו בשל לכך, כלומר לא מביע עניין או סקרנות, עשויה להיות מתסכלת עבורו ועבורכם וליצור חוויה מתוחה. מרבית התינוקות יציגו את כלל הסימנים לקראת גיל 5-6 חודשים.

מערכת העיכול של התינוק גם היא נדרשת להבשיל לפני שתוכל לעכל בנחת מזונות השונים מחלב אם או תמ"ל.
התפתחות האנזימים, הבשלת המעי והעלאת יכולתו בסינון אנטיגנים שונים תתרחש לקראת גיל 4-6 חודשים.

זכרו: האכלה הינה חוויה ומבוססת על תקשורת. עליה להיות נעימה לאוכל ולמאכיל, ואם מכל סיבה שהיא נתקלתם בהתנגדות או בסירוב, עצרו את הארוחה וכבדו את הסימנים מצד התינוק.

אלרגיה למזון אצל תינוקות

תגובה אלרגית הינה ביטוי של המערכת החיסונית לכניסה של "גורם זר" לתוכה. זוהי תגובה אפשרית כמעט לכל סוג מזון, אך מחקרים מצביעים על מזונות מסוימים העשויים לעורר ביטוי אלרגי בשכיחות גבוה יותר. בין המזונות הללו נמצאים ביצים, מוצרי חלב, דגים, סויה, בוטנים אגוזים ושומשום.

אלרגיה יכולה להתבטא בתגובות שונות:

  • פריחה על פני העור
  • נפיחות של איברים
  • הקאה
  • שלשול/עצירות
  • התגובה החריפה ביותר יכולה להיות הרחבת כלי הנשימה או תגובת "שוק" של מערכות הגוף, שעשויה להיות מסכנת חיים

כיצד חושפים את התינוק למזון משלים בצורה בטוחה?

  • תגובה אלרגית יכולה להתבטא גם בחשיפה השנייה או השלישית למזון, ועל כן הדרך הבטוחה היא לחשוף את התינוק למזון חדש ולעקוב אחר תגובותיו ב-3-4 חשיפות.
  • הקפידו להציע מזונות חדשים בשעות היום ולא הערב.

– כל מזון חדש שיוצג יוכל להיות משולב עם מזונות שהתינוק כבר נחשף אליהם בעבר.

 

מתי מתחילים בטעימות?
החזקת הראש בצוקה יציבה, ישיבה על ירכי ההורה בתמיכה ופתיחת הפה למראה כפית, הם חלק מהסימנים המעידים על מוכנות לטעימת מזון מוצק. אילוסטרציה: shutterstock

איך מציעים מגוון מזונות לתינוק?

  • ארגנו סביבת אכילה נעימה – הושיבו את התינוק מולכם על טרמפולינת תינוקות או בעגלת התינוק.
  • התחילו בירק עשיר במים כמו דלעת או קישוא. הוא יוכל להוות את בסיס הארוחה של התינוק ויקל על טחינת המזון. השתמשו בטכניקת אידוי – כך שהירק אינו בתוך מי הבישול אלא מתרכך באמצעות האדים. אידוי הינה שיטת הבישול המשמרת בצורה מיטבית את ערכי המזון. אם לא מתאפשר, בשלו את הירק בתוך מים עד לריכוך.
  • הגישו טעימה מהירק הנבחר במשך 3-4 ימים, בכמות של 2 כפיות.
  • בימים/שבועות הראשונים העדיפו האכלה באמצעות האצבע שלכם, על מנת לייצר חוויה נעימה בפיו של התינוק. בהתאם להיענות התינוק, השתמשו גם בכפית ייעודית לתינוקות. זוהי כפית קטנה עשויה סיליקון ושטוחה, על מנת שיוכל ללמוד לגרוף את המזון בעצמו.
  • בהדרגה תוכלו לשלב ירק נוסף על בסיס הירק הראשון שהתינוק כבר נחשף לו, או בהגשה של הירק החדש באופן בלעדי.
  • צרו הרכב של 3-4 ירקות שיהוו בסיס למרק הראשון של התינוק (לדוגמא: דלעת, בטטה, קישוא, תפוח אדמה).

איך משלבים טעימות מזון בסדר יומו של התינוק?

שלב הטעימות מהווה תקופה חדשה של למידת מיומנויות חדשות. בשלב הראשון התינוק אינו מייחס לכמויות הראשוניות הניתנות לו מקום של שובע. יש לאפשר לו כמויות קטנות לשם חשיפה חווייתית מבחינתו והסתגלות של מערכת העיכול.

עד גיל 6 חודשים נדרשים תינוקות להזנה המבוססת רובה ככולה על בסיס חלב אם או תמ"ל. את הטעימות תוכלו להגיש בכמות של כ-2 כפיות ביממה.

הצגה של מזונות משלימים סביב גיל 4 חודשים תייצר מרווח זמן ארוך לתקופת הטעימות ועשויה לעיתים להיות מתסכלת מצד התינוק – במידה שיהיה צורך להגביל את הכמות, ומצד ההורה הנדרש להכין כמויות קטנות לטעימה לאורך זמן.

הצגת מזונות משלימים לקראת גיל 5 חודשים וחצי-6 חודשים, תאפשר תהליך רציף של הגדלת כמויות בהתאם להיענות התינוק ללא צורך להגבילו בכמות הנאכלת לאורך זמן.

את החשיפות הראשונות למזון מוצק יש לתזמן בין ארוחות ההנקה או התמ"ל:

עבור תינוק הדורש אוכל כל כ-3 שעות, יש להגיש את המוצקים לאחר כשעתיים מההאכלה הקודמת ובשעה שהתינוק אינו עייף. ככל ששיתוף הפעולה של התינוק יגדל, כך נוכל לקרב את ארוחת המוצקים לשעת הרעב שלו בהתאם לסימנים שהתינוק מציג, שכן כעת הוא וגופו מצליחים לתרגם את אותה חוויית אכילה לשובע.

חשוב לזכור: תהליך ביסוס ארוחת מוצקים עשוי לקחת זמן! יש לאפשר לתינוק את הזמן ולייצר התנסויות טובות ובריאות, מבלי להלחיצו (או להילחץ בעצמנו).

לאחר ביסוס ארוחה ראשונה של מרק או ביסוס כמה ימים של אכילת תערובת ירקות, ניתן להציג לתינוק את הפירות על פי אותם עקרונות של חשיפה מבוקרת.

שילוב פירות בתפריט התינוק

עבור תינוקות שחשיפתם למזונות משלימים החלה סביב גיל 4-5 חודשים, תוכלו לבצע את שלב הצגת הפירות לאחר שחשפתם אותם למספר ירקות בסיסיים, שבהמשך יהפכו לארוחת מרק.

עבור תינוקות שהחלו חשיפה למזונות משלימים סביב 5.5-6 חודשים, ההמלצה היא על ביסוס ארוחה שלמה המורכבת מירקות, חלבון ושומן (כמפורט בהמשך), ולאחריה חשיפה לפירות וביסוס ארוחת פירות.

איך מכינים את הפרי: התחילו בפרי קלוף ומאודה – על מנת להקל את תהליך העיכול ולמנוע עצירויות. לאחר האידוי טחנו את הפרי למרקם חלק בעזרת בלנדר/בלנדר מוט.

חשוב לדעת: על אף הירידה בתכולת הוויטמינים של פירות מאודים בהשוואה לפירות טריים, בשלב החשיפה ישנה חשיבות מירבית להקלה על תהליך העיכול כדי להימנע מעצירויות.

באילו פירות כדאי להתחיל?

תפוח ואגס קלופים ומאודים יהוו התחלה נעימה לתינוק ולמערכת העיכול. אם תראו כי תגובתו של התינוק נעימה וכי לא מתפתחת עצירות, תוכלו להגיש לו פירות טריים קלופים.

חשוב לדעת: קילוף הפרי חשוב בשלב זה על מנת להימנע מתכולת סיבים גבוהה מדי, העשויה להקשות על התינוק. המשיכו לקלוף את הפרי, עד למעבר לאכילת פירות חתוכים סביב גיל 9-10 חודשים.

שילוב חלבונים בתפריט התינוק

ארוחת המרק תאפשר לכם להוסיף לתינוק מקור לחלבון. את החלבון הוסיפו סביב גיל 6 חודשים, כמפורט כאן. התחילו בחלבון ממקור צמחי/בשרי. בהמשך תוכלו לשלב חלבונים עם פוטנציאל אלרגני כדוגמת ביצים או דגים.

שילוב שומנים בתפריט התינוק

עם ביסוס ארוחות המוצקים, הקפידו לשלב שומן בכל מנת אכילה של מוצקים לתינוק. בניגוד לתפריטו של אדם בוגר, תינוקות נדרשים לאחוז שומן גבוה בתפריטם כספק אנרגיה וכאבן בניין להתפתחות הורמונלית והתפתחות המוח.

העשירו את מנות התינוק בשומנים ממקור איכותי: שמן זית, שמן אבוקדו, אבוקדו וכן טחינה או שקדים טחונים (שימו לב כי גם את מרבית מקורות השומן יש להוסיף באופן מבוקר על מנת לשלול תגובה אלרגית).

חשוב להקפיד: כאשר משולבות שתי ארוחות מוצקים בסדר יומו של התינוק, יש להקפיד להגישן לסירוגין עם ארוחות נוזליות (הנקה/תמ"ל), על מנת להקל על תהליך העיכול.