כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

עוברים שלב: סדר חשיפה לאכילת מוצקים

מה ניתן לתת לתינוק לאכול בשלב הטעימות, באיזו כמות מתחילים ומהו סדר החשיפה למוצקים?
סדר טעימות מוצקים
אילוסטרציה: shutterstock

המעבר של התינוק מחלב אם או בקבוק פומולה למזון מוצק צריכה להיעשות בהדרגתיות, תוך הקשבה לשינויים החלים בתינוק. כך תעשו זאת נכון:

גיל ארבעה חודשים

אם החלטתם לחשוף את התינוק למזון מוצק סביב גיל 4 חודשים, תיצרו תקופת חשיפה ארוכה יחסית. חשיפה סביב גיל 4 חודשים תספק את הסקרנות של התינוק (ושלכם כנראה) ותאפשר לכם להציג בפניו טעימה של כל המזונות בכמויות קטנות עוד לפני ביסוס ארוחה.

חסרונה העיקרי של חשיפה מוקדמת נובע מכך שהכמות מוגבלת, כך שעלול להיווצר מצב שבו אתם מגבילים את הכמות לתינוק, אף על פי שהוא נהנה מהאכילה, ומצדכם העיסוק הרב בהכנת כמויות מועטות מאוד לאכילה.

אם הגעתם למצב שבו התינוק נהנה מאכילת מוצקים ואין ברצונכם להגביל את הכמויות, תוכלו לשלב בתפריט התינוק דייסת אינסטנט על בסיס חלב אם או תמ"ל. הדייסה מהווה תחליף הולם להנקה או תמ"ל, ועל כן אין צורך להגביל את הכמות הנאכלת.

בכל מקרה של סירוב לאכילה, בכי בזמן הארוחה ו/או עצירות, הפסיקו את ההאכלות והחזירו בהדרגה.

בשלב הטעימות תוכלו לתת לתינוק:

  • דייסות לתינוקות
  • ירקות
  • פירות
  • מקורות שומן
  • בגיל 6 חודשים: גם חלבונים כמו קטניות או בשר.

גיל חמישה – שישה חודשים

אם התחלתם חשיפה למוצקים סביב גיל 5-6 חודשים, תוכלו במהרה יחסית להגיע לביסוס ארוחה ראשונה. בחשיפה בגיל הזה, העשרת התפריט בארוחת מוצקים שלמה תתרחש בתהליך טבעי והדרגתי של הגדלת כמויות מצד התינוק. התחילו בכמויות קטנות של שתי כפיות, ובהתאם להיענות התינוק וככל שהוא מתקרב לגיל 6 חודשים, תוכלו בהדרגה להגדיל את הכמות.

סדר החשיפה

  • דייסות ייעודיות לתינוק על בסיס תמ"ל או חלב אם (אפשר לוותר).
  • ביסוס של ארוחת ירקות המכילה ירקות, מקור שומן וחלבון עשיר ברזל שישולב לקראת גיל 6 חודשים (קטניות/הודו).
  • הצגת פירות וביסוסם כארוחה בתוספת שומן.

הערה: בכל מקרה של – סירוב לאכילה, בכי בזמן הארוחה או עצירות, הפסיקו את ההאכלות והחזירו בהדרגה.

קטניות, בשר, ביצים ודגים – יש לשלב בתזונת התינוק לאחר ביסוס הארוחה, החל מגיל 6 חודשים.

גלוטן – חלבון החיטה
תוכלו לשלב מזונות המכילים גלוטן בתפריט התינוק, כמו דייסה לאכילה מכפית או שילוב פסטה / בורגול / קוסקוס בתוך מנת הירקות הטחונה.

ההמלצה הנוכחית לשילוב גלוטן מנחה כי תינוקות יונקים או ניזונים מחלב אם יקבלו גלוטן לפני גיל 7 חודשים, במטרה ליהנות מהאפקט המגן של חלב האם מפני התפתחות מחלת הצליאק בעתיד. מחקר חדש שפורסם לאחרונה מציג כי ההגנה של חלב אם וחשיפה מוקדמת לגלוטן אינו ודאי. עם זאת, אין מה להפסיד, ועל כן אם את מניקה, כדאי לחשוף את התינוק לגלוטן לפני גיל 7 חודשים.

עבור תינוקות הניזונים מתמ"ל, אין משמעות לחשיפה מוקדמת לגלוטן אך גם אין מניעה.

דגים
דגים יוכלו להשתלב בתפריטו של התינוק כפעמיים בשבוע. חשוב לדעת שדגים ידועים כמזון העשוי לעורר תגובה אלרגנית, על כן העדיפו לחשוף את התינוק לאחר שביססתם ארוחות וצברתם חוויות טובות ונעימות סביב האכילה. כך, גם במקרה של תגובה שלילית, תוכלו בקלות יחסית לחזור לחוויות נעימות לתינוק ולגופו.

מוצרי חלב
מוצרי חלב טבעיים כמו יוגורט או גבינה, יוכלו להשתלב בתפריטו של התינוק לאחר ביסוס ארוחה עשירת ברזל (המכילה קטניות או בשר), ולרוב יתאפשרו סביב גיל 8-9 חודשים בהצגת ארוחת מוצקים שלישית ביום. חלב ניגר לשתייה יש להגיש רק לאחר גיל שנה (כמובן שאין הכרח להגישו).

דבש – לא לפני גיל שנה
בשונה מהמזונות שאליהם מוגבלת החשיפה בהתאם ליכולת העיכול או אלרגיה, האיסור על מתן דבש לפני גיל שנה (ובמדינות מסוימות אפילו גיל 18-24 חודשים) טמון בעובדה כי הדבש עשוי להכיל חיידק בצורה של נבגים מסוג קלוסטרידיום בוטולינום, המפיק רעלן מהמסוכנים בטבע ועשוי לפגוע במערכת העצבים של התינוק. גם בישול או אפייה של הדבש לא פוגעת באותם נבגים, ועל כן הרחיקו דבש מתפריטם של תינוקות עד גיל שנה לפחות.