כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

שינה אצל תינוקות: כל מה שרצית לדעת

כמה זמן התינוק אמור לישון, כמה פעמים אמור לקום בלילה כדי לאכול ואיך מרדימים תינוקות? בדקנו עם יועצת שינה
תינוק ישן
לישון כמו תינוק. צילום: depositphoto

בשנה הראשונה לחיי התינוק, הורים רבים מוצאים את עצמם מבולבלים בנושא השינה של התינוק: כמה שעות הוא אמור לישון, איך מרדימים את התינוק, ובעיקר – מתי יודעים שלתינוק יש בעיית שינה? פנינו לדבורה זהבי כהן, יועצת שינה בכירה ובעלת מרכז ייעוץ שינה, כדי לעשות קצת סדר בדברים.

כמה זמן התינוק אמור לישון?

זמן השינה בכל פעם משתנה מילד לילד. ככל שהוא גדל, מתקצרות שעות השינה וזמן הערות גדל. זהבי כהן מסבירה שבאופן כללי, תינוק עד גיל חודשיים אמור לישון בין 15-17 שעות ביממה, מגיל חודשיים ועד גיל 4 חודשים הוא אמור לישון 14-16 שעות, ומגיל ארבעה חודשים עד גיל שנה זקוק התינוק ל-13.5-15 שעות שינה ביממה.

כדאי לדעת שמחזור שינה אידיאלי אצל תינוקות הוא 45 דקות מינימום ועד 3 שעות מקסימום, הן במשך היום והן בלילה.

תנומות במהלך היום

עד גיל 9 חודשים – התינוק זקוק ל-3 תנומות במשך היום: בוקר, צהרים ואחה"צ. בכל אחת מהתנומות הוא יכול לישון בתוך מחזור שינה, בין אם זה 45 דקות, שעה וחצי או 3 שעות.

מגיל 9 חודשים – התינוק אינו זקוק יותר לשנת אחה"צ וישן פעמיים במהלך היום: פעם אחת בבוקר והשנייה בצהריים.

מה ההבדל בין שנת היום לשנת הלילה?

השינה במהלך היום היא קלה יותר ונחשבת תנומה. השינה במשך היום אינה עמוקה כמו שנת הלילה והיא נועדה בעיקר לשם מנוחה ומילוי מצברים.

הבדל נוסף בין שנת היום לבין הלילה הוא כי בשנת היום, כשהתינוק מתעורר הוא אוכל ומתחיל פעילות אקטיבית (שכיבה על הבטן, משחק כלשהו וכדומה). בלילה, לעומת זאת, כשהתינוק קם הוא אוכל וחוזר לישון.

קימה בלילה לצורך אכילה

זהבי כהן מסבירה כי מספר הפעמים שהתינוק קם בלילה כדי לאכול, תלוי בגילו.
* עד גיל שלושה חודשים – התינוק אמור לקום כל שעתיים-שלוש.
* בגיל 4 חודשים – התינוק אמור להתעורר כל ארבע-חמש שעות כדי לאכול.
* בגיל 5 חודשים – התינוק אמור להתעורר כל חמש-שבע שעות.
* מגיל 6 חודשים (או ממשקל של 7 ק"ג) – התינוק אמור לישון לילה שלם ולא לקום לאכול.

האם יש הבדל בין תינוקות יונקים לבין תינוקות הניזונים מתחליפי חלב?
"תינוקות יונקים אמורים לישון כמו תינוקות הניזונים מתחליפי חלב. יחד עם זאת, יש חשש שכמות ייצור החלב תרד ולכן ההמלצה היא כן לתת לאכול בלילה, בהתאם לגיל ובהתאם לכמות הפעמים שהתינוק אמור להתעורר".

כדי לדעת האם התינוק זקוק להנקה בלילה, שימו לב להתנהגות במשך היום: האם הוא עולה במשקל והאם הוא נינוח. זהו מדד לכך שהתינוק שבע מההנקה, ואי לכך גם אינו זקוק להנקה במשך הלילה. כדי להפסיק להניק בלילה, עשי זאת בהדרגה: הניקי דקה אחת פחות כל כמה ימים, עד להפסקה מלאה.

>> מתי התינוק צריך להתחיל לזחול ואיך תוכלו לעודד זחילה?

איך מזהים שיש בעיית שינה אצל התינוק?

"מבחינה פיזיולוגית, תינוק אמור להרדים את עצמו כבר בגיל 3 חודשים. עם זאת, בעיית שינה אצל תינוקות מוגדרת לא רק לפי הקימה של התינוק בלילה או חוסר היכולת שלו להרדים את עצמו, כי אם לפי תחושת ההורים. אם ילד בן 4 חודשים מתעורר כל שעה וההורה מרגיש שזה בסדר, אין כאן הגדרה של בעיה".

זהבי כהן מוסיפה כי למרות שקיימים חוקים וזמני שינה, כל ילד הוא אינדיבידואלי בפני עצמו, וגם לבשלות של ההורים יש חלק חשוב בעניין: הורה שלא בשל לתהליך ולא מזהה לתחושתו בעיה בהירדמות של התינוק, רק ילחיץ את עצמו ויוסיף מטען של רגשות אשם.

איך מרדימים את התינוק?

* הקפדה על טקס שינה – "יש להשכיב את התינוק במיטה לאחר שביצענו טקס שינה, שכולל: מקלחת, הקראת סיפור, אווירה נינוחה בבית".

* שינה בשעה קבועה – זהבי כהן מדגישה כי חשוב להקפיד שהתינוק ילך לישון בשעה קבועה, רצוי בין 18:30-19:30.

* הרדמה בעזרת מגע – "אנו מלמדים להרדים את התינוק באמצעות מגע, ליטוף. מניחים יד דומיננטית על התינוק, ואם הוא בוכה מרימים אותו עד שהוא נרגע. כך לאט-לאט ובהדרגה, מתחילים להתרחק מהמיטה עד ליציאה מוחלטת מהחדר. ככל שהתינוק צעיר יותר, תהליך הלמידה יהיה מהיר יותר ויכול להימשך בין שלושה ימים לשבוע.
"לרוב, מגיל חמישה חודשים התהליך יכול להימשך כחודש וחצי. הכל תלוי בהרגלים הקודמים של התינוק, בטמפרמנט, בהורים ועוד".

האם תינוק שנרדם בעגלה או על הידיים נחשב מפונק?
"לא, תינוק שנרדם בעגלה או על הידיים, אינו נחשב למפונק. זה צורך של התינוק ושל ההורים. יחד עם זאת, הוא יתקשה יותר להירדם בכוחות עצמו ככל שיגדל וככל שיעבור הזמן. צריך לזכור שאין קסמים וצריך ללמד את התינוק להירדם במיטה בצורה הדרגתית", אומרת זהבי כהן.

זהבי כהן מסבירה שהתינוק יכול להירדם לבד, גם אם זה באמצעות בקבוק או מוצץ, אולם ההמלצה היא להפחית בהדרגה את הבקבוק כדי שיוכל לישון לילה שלם ולא להיות תלוי באוכל.

מה עושים אם המוצץ נופל באמצע הלילה?
"יש תינוקות שנרדמים עם בקבוק או עם מוצץ. כל עוד הם נרדמים לבד וללא עזרת ההורים, זה בסדר גמור. למוצץ יש כמה יתרונות, אחד מהם הוא שהוא יכול למנוע מוות בעריסה. כשהתינוק מתעורר וקם בלילה, יש לעזור לו ולהגיש לו את המוצץ, עד שילמד לקחת בעצמו".

* איך ניתן למנוע מוות בעריסה? כתבת חובה להורים>>

הרדמת התינוק כשהשגרה מופרת

הגעתם לשלב שבו סוף סוף התינוק נרדם לבד, אבל אז מגיעה ארוחת שישי אצל הסבתא והסבא והשגרה מופרת. איך מרדימים את התינוק במקרה זה? זהבי כהן אומרת כי יש לנסות לשמור על השגרה ככל הניתן: אם אתם מתארחים, השתדלו להשכיב את התינוק בשעה הקבועה שלו. יחד עם זאת, אם התינוק מתקשה להירדם, אתם יכולים לעזור לו להירדם בעגלה או על הידיים. אם נסעתם עם התינוק לנופש של כמה ימים – שחררו. כשתחזרו הביתה תוכלו לחזור להרגלי השינה הקבועים.

הרדמת התינוק בזמן מחלה

לצד הרגלי השינה, חשוב מאוד לשים לב לתינוק ולצרכים שלו. אם הוא חולה או חש ברע, הוא זקוק יותר למגע ולחום: "מותר שהתינוק יירדם עלינו. הוא זקוק לנו, פנקו אותו ככל האפשר. תוכלו לחזור להקניית הרגלי השינה בהדרגה, החל מ-24 שעות לאחר שהוא מבריא", אומרת זהבי כהן.

קשיים בלינת יום

קושי נוסף של תינוקות הינו השינה במהלך היום. יש תינוקות שישנים ממש מעט, פחות מ-45 דקות (שהינם, כאמור, מחזור השינה המינימאלי). כך הם מפספסים את חלון השינה, והופכים עצבניים לאורך כל היום. זהבי כהן ממליצה כי לאחר שהתינוק למד לישון לילה שלם, עברו להקניית הרגלי שינה גם ביום. טקס השינה אינו משתנה.

האם תינוק שלא ישן ביום יישן טוב יותר בלילה?
"ההפך. תינוק שלא ישן במהלך היום הוא עצבני יותר, חסר סבלנות וזקוק יותר למגע. רוב התינוקות שלא ישנים במהלך היום, לא ישנים טוב בלילה כי הם מגיעים לשינה עם עייפות יתר. במצב זה מופרש אצלם הורמון אשר גורם להיפראקטיביות שנמשכת לאורך כל הלילה, לכן הם יתקשו להירדם, וגם השינה שלהם תהיה פחות איכותית", מסבירה זהבי כהן.

* גם הגזים עלולים להפריע לשינה. איך אפשר להקל על הכאבים? בואו לראות>>