כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

התפתחות תינוקות: מתי תינוק מתהפך?

מתי התינוק מתחיל להתהפך, למה זה חשוב ואיך ניתן לעזור לו? גליה דאובה פישמן, פיזיותרפיסטית התפתחותית, עונה על כל השאלות
התהפכות התינוק
צילום: shutterstock

ששת החודשים הראשונים בחייו של התינוק מלאים בשינויים מרגשים. התינוק, שאת השבועות הראשונים לחייו בילה בעיקר בשכיבה, הופך להיות ערני יותר ויותר, חוקר את גופו ומגלה סימנים ראשונים של עצמאות תנועתית.

אחת מהיכולות הראשוניות המרשימות של התינוק, לדברי גליה דאובה פישמן, פיזיותרפיסטית התפתחותית, הוא ההתהפכות. ההתהפכות, לדבריה, מאפשרת לתינוק לעבור ולשנות את מנח גופו בחלל, ובכך לפתח את יכולותיו המוטוריות, התקשורתיות והקונטיביות.

זאת ועוד, ההתהפכות מייצגת עצמאות תנועתית ראשונית – התינוק משנה את התנוחה בה הוא שוכב ומראה בחירה והעדפה של תנוחות מסוימות על אחרות. ההתהפכות מאפשרת לתינוקות, בעיקר כאלה שעדיין אינם זוחלים, לגלגל עצמם ברחבי הבית אל עבר משחק או משהו אחר שהם חושקים בו, וזה דבר נפלא (כל עוד הסביבה בטיחותית). זה עוזר לתינוק לפתח התמצאות במרחב ושליטה גופנית, יכולת לחקור משחקים רחוקים ממנו, לשמור על מרחק מהאם ולהפגין העדפות – כלומר, ההתהפכות של התינוק מאפשרת לו הרבה מעבר ליכולות מוטוריות.

מתי זה קורה?

לדברי דאובה פישמן, קיים טווח רחב של גילאים בהם מתחילה תנועה חדשה, כולל התהפכות. יש תינוקות זריזים, ויש כאלה שלוקח להם יותר זמן; ועדיין, אלו וגם אלו יהיו בטווח הטיפוסי של ההתפתחות המוטורית.

דאובה פישמן מספרת שההתהפכויות מגוונות ומאפיינות את התהליכים הגופניים שעוברים התינוקות בחודשים הראשונים לחייהם. רבים סבורים, למשל, שההתהפכות הראשונית מהבטן לגב שחלק מהתינוקות מציגים בסמוך ללידה מעידה על יכולות מוטוריות גבוהות של תינוק בעל כישורים אקרובטיים, בעוד שלמעשה מדובר בהתהפכות רצונית ולא נשלטת שקשורה למיקום הראש בחלל.

לדברי דאובה פישמן, עם הזמן וההתייצבות על הבטן, התינוק ככל הנראה יפסיק להתהפך וישוב לכך בהמשך. לרוב, עד גיל שישה-שמונה חודשים רוב התינוקות יציגו סוג כלשהו של היפוך מהבטן לגב. גם ההיפוך מהגב לבטן משתנה ומתפתח עם התפתחות התינוק. מרבית התינוקות יוזמים לראשונה את התנועה דרך סיבוב הראש, ובעקבותיו הגוף. התהפכות מהגב לבטן יכולה להופיע כבר בגיל שלושה-ארבעה חודשים, כשעד גיל תשעה חודשים מרבית התינוקות כבר מתהפכים מהגב לבטן.

מה צריך להדליק נורת אזהרה אצל ההורים?

"אם התינוק מתקשה בשכיבה על הבטן, אינו פעיל במיוחד על הגב ואינו מראה סימני התהפכות (גם רק בחצי הדרך – עד הצד) לאחר גיל חצי שנה – מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים, ובהחלט ניתן לפנות לייעוץ והדרכה אצל פיוזתרפיסט התפתחותי", אומרת דאובה פישמן.

הורים רבים מוטרדים מכך שהתינוק מתהפך רק לצד אחד. "אנו מעדיפים לראות שהתינוק מתהפך דרך שני הצדדים, אולם יש לזכור כי פעמים רבות מתחילה התהפכות דרך צד אחד, ותוך מספר שבועות הצד השני יוזם גם הוא. כל עוד המצב הוא כזה, ואין א-סיטמריה בולטת אצל התינוק (למשל, תינוק שמתבונן רק לצד אחד או מניע את היד והרגל רק לצד אחד), ניתן להמתין בסבלנות", מרגיעה דאובה פישמן. בינתיים, ניתן לנסות לעודד את התינוק, דרך צעצועים ומשחק משותף, להתהפך גם לצד השני.

איך אפשר לעודד את התינוק להתהפך?

דאובה פישמן ממליצה להורים לאפשר לתינוק סביבה המעודדת תנועה וחקירה, שמסייעת לתינוק לפתח את יכולותיו המוטוריות (ובהן גם התהפכות). "ביגוד נוח ולא מסורבל, משטח נוח שאינו רך מדי ואינו מצומצם – אלו מאפשרים לתינוק להניע את גופו ולנסות ולגלות משחקים חדשים". היא מוסיפה שככל שלתינוק יהיו יותר התנסויות, כך הוא ימשיך לשכלל את תנועותיו ולהגיע בעצמו לכל אותם הישגים מוטוריים שאנו ההורים מצפים להם כל כך.

את ההתהפכות עצמה ניתן לקדם גם דרך השכבת התינוק על הצד, מה שניתן לעשות במהלך הטיפול היומיומי בתינוק, למשל, במהלך ההלבשה, בהרמת התינוק ובמשחק המשותף. "השכבה שכזו, לזמן קצר בכל פעם, כששתי הידיים פשוטות לפנים לעבר משחק, יכולה אף היא לתרום לרמזים שהתינוק ישתמש בהם בהמשך לצורך התפתחות הגלגול".

דאובה פישמן היא פיזיותרפיסטית התפתחותית, בעלת תואר M.A בהתפתחות הילד