כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

בכי אצל תינוקות: למה הוא בוכה?

אחד הדברים שמתסכלים הורים, הוא כשהתינוק בוכה והם אינם יודעים מה הוא צריך או רוצה. יצאנו לבדוק אילו סוגי בכי קיימים, איך ניתן להבדיל ביניהם ומה עושים כדי להרגיע את התינוק
אילוסטרציה: shutterstock

מעט מאוד מצבים מתסכלים את ההורה הטרי יותר מבכיו של התינוק, שמותיר אותם, ואותו, חסרי אונים. קשה מאוד להתמודד עם הידיעה שהאדם שאנו אוהבים יותר מכל נמצא במצוקה ואיננו יכולים לעזור לו. "כל התינוקות בוכים, מי יותר ומי פחות, ולמרות זאת, בכי של תינוק הוא משהו שלעולם לא נצליח להתרגל אליו", אומרת מיכאלה מרום, פסיכולוגית קלינית לילדים במרכז מיבאל'ה ברמת החייל. "מעטים האנשים שיישארו אדישים מול חוסר האונים של התינוק, וחלקם ייסחפו בחוסר האונים ויתחילו לבכות גם הם", היא מוסיפה.

כדאי לדעת שההבנה למה התינוק בוכה, אבחנה בין סוגי הבכי השונים וזיהוי הצרכים של התינוק, יעזרו לנו להיות פחות חסרי אונים ולהקל עליו. אספנו עבורכם את סוגי הבכי כדי לעזור לכם ולתינוק שלכם.

למה התינוקות בוכים?
"הבכי של התינוק הינו אמצעי תקשורת", מסבירה מרום. זהו למעשה מנגנון הישרדות שמטרתו להשיג תשומת לב מהגורם המטפל. התינוק, שאינו יכול לדבר, מביע את הצורך שלו בבכי. ייתכן שמדובר במצוקה פיזית, כמו רעב, אי נוחות או כאב, וייתכן שמדובר בהצפה נפשית או בדידות.
"הבכי מהווה גם את ראשיתה של השפה", אומרת מרום, "כאשר ההורה, המגיב לבכיו של התינוק, מברר ומאשר: 'אתה רעב, חמוד שלי?, 'מה כואב לך?', 'בוא נחליף לך חיתול' וכדומה".

סוגי בכי וההבדלים ביניהם

"קיימים סוגי בכי שונים הנשמעים אחרת, מגוון צלילים שנע מפעייה שקטה לצווחה צורמנית", אומרת מרום. "ההבדלים מביעים ומבטאים צרכים שונים. כאמור, זאת ראשיתה של שפה. על ההורה המטפל לגייס את חושיו, ללמוד להבחין בהבדלים בדקויות ולהבחין איזה צורך מבטא הבכי", היא מסבירה.

* בכי המבטא מצוקה – "בכי שמתחיל חלש ומתעצם מבטא מצוקה, כמו רעב, עייפות, קור, גירוי העור בשל חספוס הבגד או הסדין וכו'", מסבירה מרום. גם כאן ניתן להבחין בין כמה סוגי בכי – "בכי שמבטא רעב יכול להיות מלווה גם בתנועות ידיים לכיוון הפה או ניסיונות מציצה, ובכי של עייפות יכול להיות מלווה בעצימת עיניים, בניסיון לעצור את גריית היתר. לעיתים הוא מלווה גם במישוש האוזן, מישוש האם או מישוש הסמרטוטי המרגיע", אומרת מרום.

* בכי של כאבי בטן וגזים (קוליק) – "בכי זה מאופיין לרוב בטונים גבוהים. הוא ממושך וקשה להרגעה ומופיע לרוב בשעות הערב המוקדמות", אומרת מרום. תינוקות רבים סובלים מכאבי בטן וגזים, תופעה שנגרמת מחוסר בשלות של מערכת העיכול וחולפת לרוב עד גיל 4-3 חודשים. יש טכניקות שונות להרגעת כאבי הקוליק אצל התינוק, כמו החזקה במנשא, תנוחות שונות, עיסוי הבטן ועוד.

* בכי של צמיחת שיניים – "בכי זה מתעצם בזמן האכילה והשינה, והוא לרוב מלווה בריור מוגבר, בנפיחות או באודם בחניכיים", אומרת מרום. סימן נוסף לבקיעת שיניים הוא צורך בלעיסת חפצים ונשיכות.

* בכי של כאב ומצוקה – בכי פתאומי באוקטבות גבוהות מבטא כאב ומצוקה. יש להיענות לבכי זה ללא דיחוי, ואם נשללו כל האפשרויות הראשונות (רעב, חיתול מלא וכו') והבכי מתמיד ומתגבר, יש להיוועץ ברופא, מדגישה מרום.

* בכי של תשומת לב – לפעמים התינוק בוכה פשוט כי הוא רוצה תשומת לב, מה שיבוא לידי ביטוי בבכי מונוטוני. זהו בכי שמעיד על הצורך בהתייחסות, בנוכחות המטפל, בחיבוק ובגילויי אהבה.

חשוב לזכור, שהבכי הינו חלק מתהליך ההסתגלות של התינוק לעולם. במקרים רבים, כאמור, הוא מבטא מצוקה פיזית, כמו רעב או כאב, אבל במקרים רבים אחרים הוא יכול לבטא גם רצון בתשומת לב וגילויי חיבה.

מרום: "על פי ד"ר אלטה סולטר, מחברת הספר "התינוק יודע", הבכי אינו בהכרח סימן לכאב, אלא יכול להוות גם תהליך שחרור מכאב או פורקן, מעין 'שחרור קיטור', ומשקף מנגנון החלמה טבעי מהלידה (אשר נתפסת על פי אסכולות פסיכולוגיות מסוימות כטראומה משמעותית). הבכי יכול לבטא התפרקות ממתח הטראומות המצטברות". במקרה זה, הנכון ביותר יהיה להיענות לבכי תוך חיבוק, אישור ('אתה רוצה לבכות, זה בסדר') והרגעה בקול רך".

מתי הבכי צריך להדליק נורה אדומה?

הורים רבים מוטרדים מבכי ממושך של התינוק, אבל כדאי לזכור שמשך הבכי ועצמתו משתנים מתינוק לתינוק, ויש תינוקות שבוכים במשך שעות רבות. לפי מרום, המחקרים מראים שיעור של חצי שעה בכי לכל שלוש שעות, ושלוש שעות בכי ביום בגיל שישה שבועות זה פרק זמן סביר של בכי. עם הזמן משך הבכי פוחת ויורד. עד גיל 34 חודשים מרבית הילדים לא יבכו יותר משעה ביום, אומרת מרום.

כן כדאי לשים לב עצמת הבכי ולתינוק שלא מצליח להירגע. "כאשר קיימת בעיה רפואית התינוק ימשיך לצרוח בעוצמה, לעיתים עד לקשיי נשימה. בשלב זה חשוב להיוועץ ברופא", אומרת מרום.

איך להרגיע את התינוק?

בראש ובראשונה, אין להשאיר את התינוק לצרוח וחשוב מאוד להיענות לבכיו של התינוק. "היענות מידית אינה מטפחת פינוק או תלות יתר, אלא בונה את הביטחון והאמון הבסיסי של התינוק", מדגישה מרום.

יש להתייחס מיד, ולבדוק את מכלול האפשרויות המתייחסות לחסך: האם התינוק רעב? האם החיתול שלו יבש? האם חם לו או קר לו? האם הלבוש מציק לו?

במקביל לשלילת כל האפשרויות הללו, יש לקחת את התינוק על הידיים, לחבק, לנענע ולנדנד, בתנועות איטיות, קצביות וחוזרות. שימו לב: יש להימנע מטילטול וכן מתנועות חדות או מהירות מדי. בנוסף, יש לדבר עם התינוק בקול רך, לשיר לו, לדבר אליו באופן מרגיע. גם מוצץ, כמובן, יכול לעזור, מוסיפה מרום.  לדברי מרום, "החיבוק- גוף המבוגר המטפל, מרגיע, והליטוף עונה על הצורך הקיומי שלנו בתחושת המגע".

מרום מספקת טיפ נוסף: "החזקה והכלה ניתן גם ליצור ע״י עטיפה הדוקה בשמיכה דקיקה. זאת מאחר והרגשת מתחם הגוף מעוררת ביטחון".

מרום מסכמת: "בכי התינוק עלול להיתפס בטעות ע״י ההורה כעדות להורות לא מספקת ופוגע בביטחון האם ובדימויה העצמי כבעלת יכולות, מיטיבה ומזינה". כשמגיע תינוק חדש למשפחה, התינוק וכלל המשפחה עוברים תהליך משותף של הכרות והסתגלות. "לעתים תחושת חוסר האונים של התינוק מעוררת בהורים תחושה זהה בשל גודל האחריות, הקושי לענות לצרכים המובעים בבכי והצורך ללמוד לפענח את הצרכים ולהכיר את התינוק", היא מוסיפה. כדאי לזכור שהבכי של התינוק הוא תהליך טבעי, ושחשוב שההורה יישאר רגוע על מנת שיוכל להיענות בצורה מיטבית לצורכי התינוק. "בתהליך ההרגעה חשוב מאד רוגע המטפל. אם ההורה מותש, חשוב שייעזר בהורה השני או במבוגרים אוהבים אחרים", אומרת מרום.

הבהרה: האמור לעיל אינו מהווה המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי