כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

גזים אצל תינוקות: למה זה קורה איך מטפלים?

הגזים מופיעים בחיי התינוק בסביבות גיל שלושה שבועות ונעלמים לפתע בסביבות גיל שלושה חודשים. לפניכם דרכים לטיפול ולהקלה
אילוסטרציה: שאטרסטוק

התינוק שלכם בן כשלושה שבועות, ולפתע אתם מרגישים בשינוי בהתנהגותו: הוא בוכה ללא הפסקה (אפילו כמה שעות ברצף), השינה שלו אינה רגועה, גופו מתפתל מכאבים והוא מקרב את רגליו לבטן, הוא מכווץ את אגרופיו ובטנו תפוחה. לעתים הכאבים מתגברים בשעות הערב והלילה, לעתים סמוך לשעת ההאכלה ובזמנים קבועים, אך הם יכולים להופיע לאורך כל היום. הכירו את תופעת הגזים, הנקראת בשפה הרפואית "קוליק", שתלווה אתכם ככל הנראה עד גיל שלושה חודשים.

מה גורם לגזים?

מקורה של בעיית הגזים נעוצה בחוסר בשלות של מערכת העיכול של התינוק, כלומר אין ממש הסבר להופעת הגזים, אולם יש כמה גורמים שנחשבים למעודדי היווצרות גזים:

* מזון מסוים שהאם צורכת – במקרה של הנקה, קיימת השערה כי מזון מסוים עלול לעודד היווצרות גזים אצלך התינוק. אפשר לנסות להימנע מירקות ממשפחת המצליבים כגון ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים, צנון ועוד, וכן מוצרים מחלב פרה, בננות, קטניות ועוד.

* בליעת אוויר בזמן הנקה כתוצאה מתפיסה לא נכונה של השד או אכילה מבקבוק.

כדאי לדעת שלעתים לא מדובר בכאבי גזים, אלא בכאבים הנובעים מכך שהתינוק אכל יותר מדי או שלא אכל מספיק ולכן הוא רעב. לכן הקפידו לזהות את סימני הרעב של התינוק והאכילו אותו בזמן, וכן נסו להקפיד שלא יאכל יותר מדי.

דרכי הטיפול בכאבי הגזים וטיפים למניעת גזים

* אפשרו לתינוק להוציא אוויר (לעשות גרעפס) לאחר כל ארוחה, ואפילו במהלך הארוחה – התנוחה הנפוצה להחזקת התינוק לצורך גרעפס היא כשהתינוק עם הפנים לעבר גבו של המטפל, וכך הכתף של המטפל לוחצת על נקודה מסוימת בבטנו של התינוק. אם אתם חשים שמציק משהו לתינוק במהלך הארוחה, הרימו אותו ועודדו אותו לגהק.

* במקרה של תינוק יונק – התייעצו עם יועצת הנקה לגבי תנוחה הנקה שיכולה למנוע את תופעת הגזים.

* במקרה של תינוק האוכל מבקבוק – קיימים בשוק בקבוקים המשתמשים בטכניקות שונות לצמצום תופעת בליעת האוויר. מומלץ לנסות.

* השתמשו במנשא בזמן התקפת כאב – ערסול התינוק במנשא בד והליכה יכולים להקל על הכאבים. הימנעו מ"הקפצות" חדות מדי של התינוק למעלה ולמטה. ניתן להשתמש גם במנשא אחר מלבד בד, שיספק קרבה לגוף המטפל ויקל על נשיאת התינוק.

* החזקת התינוק בתנוחת הנמר – תנוחת הנמר, שבה התינוק שוכב על אמת היד של המטפל כשראשו לכיוון המרפק, יכולה להקל על כאבי הגזים.

* טפיחות קלות וליטופים על הגב – נסו לטפוח קלות על גבו של התינוק וכן לעשות סיבובים עם כף היד על גבו של התינוק בכיוון השעון.

* סיבובים עדינים על בטן התינוק – ליטוף הבטן בעדינות ובסיבובים על בטן התינוק, מסביב לטבור, יכולים להקל על הכאבים.
* עיסוי כפות הרגליים של התינוק – במקרה של כאבי גזים, תוכלו להיעזר ברפלקסולוגיה ולעסות את כפות הרגליים של התינוק בשקע כף הרגל בתנועות סיבוביות בכיוון השעון.

* צאו לסיבוב – במקרה של התקפת כאבי גזים, תוכלו לנסות לצאת לסיבוב עם העגלה או במנשא. ההליכה והתזוזות של העגלה יכולים להרגיע מעט את התינוק. גם נסיעה במכונית יכולה להרגיע.

* ישיבה על כדור פיזיו עם התינוק – החזיקו את התינוק ונועו או קפצו בעדינות על כדור פיזיו גדול. הקפיצות העדינות יכולות להרגיע את התינוק (ואתכם).

* רעש מונוטוני – יש הורים המעידים כי רעש מונוטוני עוזר להרגיע את התינוק שלהם – בין אם מדובר בהפעלה של מכשיר חשמלי כמו מייבש כביסה, הפעלת מובייל או אפילו הפקת צליל מונוטוני בעזרת הפה.

* תרופות ותכשירים – קיימים תרופות ותכשירים רבים להקלה על כאבי הגזים, ביניהם סימיקול, בייביזים, גליקול ועוד. כדאי לדעת שהתכשירים לא משפיעים על כל התינוקות.

* החלפת תמ"ל – במידה שהתינוק ניזון מתמ"ל, לעתים החלפה של התרכובת מפחיתה את כמות הגזים.

* אמבטיה – אמבטיה יכולה להרגיע את התינוק. שימו לב שהמים יהיו חמימים ושהאווירה מסביב תהיה רגועה.