כל מה שמעניין הורים אצלכם במייל! הטבות, מבצעים, פרסים, כתבות ועוד המון דברים טובים | רשמו אותי עכשיו

סדר יום לתינוק: המדריך השלם

סדר יום קבוע לתינוק תורם להתפתחותו, לחיזוק הביטחון והרוגע שלו, ויכול להפוך את הטיפול בו להרבה יותר קל ופשוט עבורכם. איך עושים את זה ומאיזה גיל כדאי להתחיל? מדריך מיוחד
איך קובעים סדר יום לתינוק?
אילוסטרציה: shutterstock

אתם קמים בבוקר, מצחצחים שיניים, מתלבשים, אוכלים ארוחת בוקר, יוצאים לעבודה, אוכלים ארוחת צהריים, חוזרים הביתה, אוכלים ארוחת ערב והולכים לישון. נשמע לכם מוכר? רובנו זקוקים לסדר יום ולתבנית קבועה המכתיבה את התנהלותנו בעולם, וכפי שזה חשוב עבור מבוגרים – זה חשוב באותה מידה עבור תינוקות.

מדוע צריך בכלל סדר יום?

הגעתם הביתה עם האוצר הקטן שנכנס לחייכם. מלבד האושר שמציף אתכם, אתם עמוסים בטרדות וסדר היום שלכם משתנה לחלוטין. אף אחד לא סיפר לקטן שלכם שבלילה ישנים ושבבוקר מתעוררים, והוא דווקא החליט שהסידור הזה ממש לא בשבילו. הבכי הופך לחלק משגרת חייו וגם לחלק משגרת חייכם, אבל לא תמיד ברור מתי הוא עייף, מתי רעב ומה מציק לו.

כשהתינוק מתרגל לסדר יום קבוע, רמת החרדה שלו פוחתת והוא יודע טוב יותר למה עליו לצפות בהמשך היום. "תינוקות לומדים את סדר יומם על פי ההתנהלות היומית הקבועה והרציפה המנוהלת עבורם על ידי הוריהם. כך למשל, תינוק המביט באמו מוציאה בקבוק ומחלק מנות מהתיק, מגלה חוסר סבלנות המתורגם לבכי של רעב, משום שברור לו שהארוחה מתקרבת", מסבירה גליה אלכסנדר, מנחת הורים ויועצת שינה ממרכז "מיבאל'ה". "לתינוקות יש אפס שליטה על החיים שלהם ומצד שני תלות מוחלטת במבוגרים, סדר יום הוא סוג של ערוץ תקשורת מרגיע ומקרב בין שני הצדדים"", היא מוסיפה.

מתי מתחילים?

התינוק שלכם לא יתחיל את צעדיו הראשונים לפני שיזחל. הוא גם לא ידקלם את הא-ב לפני שילמד לדבר. העניין נכון גם לגבי סדר היום, וכמו בכל סוג של תהליך, גם במקרה הזה, מדובר בעניין מתמשך והדרגתי.

קחו את הזמן ולמדו להכיר את התינוק שלכם, נסו לזהות ולאתר את צרכיו. בגיל 3 חודשים כבר מומלץ לפתח סדר יום מובנה וברור עבורו וגם עבורכם.

איך בונים סדר יום?

ד"ר דורון רול, מומחה ברפואת ילדים והמנהל הרפואי של "מיבאל'ה", מסביר כיצד ניתן ליצור סדר יום עבור התינוק. לדבריו, בטרם תחילת המלאכה, חשוב להקפיד על מספר כללי יסוד:

* כל תינוק הוא ייחודי בפני עצמו. לכן, סדר היום אינו סטנדרטי לכולם, וחייב להיות מותאם לתינוק ולהוריו.

* בחודשיים-שלושה הראשונים קשה, עד בלתי אפשרי, להנהיג או לכפות סדר יום (ולעתים גם עד גיל מאוחר יותר). השתמשו באינטואיציות שלכם ופעלו בהתאם לכך. התחילו ברגע שנראה לכם מתאים.

* כל סדר יום שייקבע חייב להיות גמיש מאחר שהפעילות היומית, האכילה והשינה עשויים להשתנות מרגע לרגע. כדאי לקחת בחשבון חופשה, מחלה וכדומה, המהווים שינוי קיצוני וחד בסדר היום הקבוע.

* במהלך השנה הראשונה, השינויים המוטוריים והקוגניטיביים משתנים מדי שבוע או חודש, ולכן יש להתאים את סדר היום לגיל המשתנה ולהתפתחות האישית של התינוק.

ועכשיו מתחילים!

* עקבו במשך מספר ימים אחר התנהגות התינוק. רשמו באופן מדויק את הרגלי התזונה שלו: מתי, כמה ומה אכל (אם לא מדובר בהנקה בלבד). פעלו באותה הדרך ותעדו בכתב (כן, כן – בכתב. אל תוותרו על כך!) גם את הרגלי השינה שלו. מתי ישן וכמה זמן נמשכה השינה. בנוסף, שימו לב לשעות שבהן הוא אינו נינוח וציינו גם אותן. התאימו את סדר היום לתקופות אלה.

* לאחר התיעוד הכתוב, גבשו סדר יום הכולל הפרדה ברורה בין היום לבין הלילה. ביום, הקפידו על בית מואר ורועש במידה, ובלילה בית שקט, רגוע וחשוך.

* נסו להתאים במידת האפשר את שגרת חייכם לסדר היום שקבעתם. בנוסף, נסו להתאים במידת האפשר גם את פעילותכם, כך שלא תשבש את סדר היום שנקבע.

* אם אתם נוהגים לשהות זמן רב מחוץ לבית, שקלו לוותר על "המסע" הזה עבור התינוק. רצוי שהוא יבלה את שנתו במיטתו באופן קבוע ומסודר ולא בעגלה ניידת.

* הקפידו על אמבטיה בשעה קבועה וכך תאותתו לתינוק שלכם שמתקרבת שעת השינה.

* הקפידו לא להגיע למצבים בהם התינוק עייף מידי או רעב מידי. העניין עלול לפגוע באיכות השינה שלו.

חשוב לדעת: זכרו שהקניית סדר יום בהחלט ניתנת לביצוע, לצד התמדה ורצון טוב. היו אקטיביים אך קשובים להתנהלותו ולרצונותיו של התינוק שלכם. בחנו כיצד משפיע סדר היום שקבעתם על התינוק ושנו אותו בהתאם.

סדר יום לדוגמה לגיל חודשיים – שלושה

הערה: האמור לעיל' מובא לצורך דוגמה בלבד ואינו מהווה המלצה.
07:00 – התעוררות והנקה/האכלה בבקבוק
7:45 – החלפת חיתול ו"הפעלה" – משחק התפתחות, השמעת מוסיקה ושיחה עם התינוק
8:30 – שנת בוקר (נצלו את הזמן למנוחה!)
9:45 – הנקה/האכלה בבקבוק
10:15 – טיול עם העגלה באוויר הצח
11:00 – שנת צהריים
13:00 – הנקה/האכלה בבקבוק
13:45 – "הפעלה" – משחק התפתחות או השמעת מוסיקה ושיחה עם התינוק
14:30 – תנומת צהריים
15:30 – הנקה/האכלה בבקבוק
16:15 – "הפעלה" – משחק התפתחות או השמעת מוסיקה ושיחה עם התינוק
18:30 – הנקה/האכלה בבקבוק
19:00 – אמבטיה, ליטופים, פינוקים ושינה
22:00 – האכלת לילה (במקרה שהתינוק מתעורר)

סדר יום לדוגמה לגיל חצי שנה – שנה

הערה: האמור לעיל' מובא לצורך דוגמה בלבד ואינו מהווה המלצה.

7:00 – התעוררות והנקה/האכלה בבקבוק
7:30 – משחק התפתחות השמעת מוסיקה ושיחה עם התינוק
9:00 – ארוחת בוקר: פירות מרוסקים
9:30 – תנומת בוקר: אינדיבידואלית ובהתאם לצרכי התינוק
10:45 – ארוחת ביניים – בקבוק/הנקה (עד גיל 9 חודשים)
11:30 – טיול באוויר הצח
13:00 – ארוחת צהריים – מוצקים (ירקות מאודים, בשר/דג ללא עצמות, קטניות)
13:30 – שנת צהריים
16:00 – בקבוק/הנקה עד גיל 9 חודשים או מעדן חלב לגילאי 9 חודשים עד שנה
16:30 – פעילות – משחק התפתחות/קריאת ספר או שיר ושיחה עם התינוק
18:00 – ארוחת ערב – מוצקים (ביצים, גבינות, ירקות רכים או מרוסקים)
18:30 – אמבטיה
19:00 – טקס שינה – מוזיקה רכה / ספר/שיר ערש